Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţie de icoane ale Bunei Vestiri
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Popa Nan din Capitală a găzduit timp de patru zile, în perioada 23-26 martie, o expoziţie de icoane pe sticlă dedicată Bunei Vestiri. Cele aproape 150 de icoane au fost realizate de elevii Şcolii „Anastasia Popescu“ din sectorul 2, care sărbătoresc de Buna Vestire şi Ziua femeii creştine.
Expoziţia se înscrie în cadrul parteneriatului încheiat în urmă cu mai mulţi ani între Parohia Popa Nan şi Şcoala „Anastasia Popescu“. Sub îndrumarea prof. Roxana Cioată, elevi de la clasa 0 şi până la clasa a VIII-a, dar şi copii de la grădiniţă au pictat pe sticlă, în tehnica specifică şi conform erminiei ortodoxe, icoane cu scena Bunei Vestiri sau cu Sfinţii Arhangheli. Sâmbătă, 23 martie, icoanele au fost expuse în biserică. Anul acesta, expoziţia de icoane a coincis în mod fericit cu Duminica Ortodoxiei şi a cinstirii icoanelor, fapt care a constituit un prilej de bucurie şi pentru credincioşii care au participat duminică la Sfânta Liturghie în biserica parohială.
Luni, 25 martie, în ziua Bunei Vestiri, icoanele au fost sfinţite de către părintele paroh Alexandru Dumitrescu şi înapoiate copiilor care le-au pictat pentru a le păstra spre cinstire în casele lor. „Dincolo de expunerea icoanelor şi realizarea acestora de către copii, această activitate este şi o importantă lucrare misionară şi catehetică. Pe de o parte, copiii pictând aceste icoane cu Buna Vestire învaţă despre însemnătatea acestei sărbători, şi mai ales despre însemnătatea icoanelor pentru credinţa noastră. Pe de altă parte, este important faptul că fiecare copil care vine să-şi ia icoana acasă vine însoţit de părinţi, bunici sau prieteni şi, astfel, oameni care poate nu merg în mod frecvent la biserică intră cu acest prilej în biserică, văd icoanele expuse şi se roagă. De asemenea, aceste icoane, fiind făcute după erminie, de fiecare dată sunt sfinţite şi fiecare copilaş vine şi îşi ia acasă o icoană sfinţită. Făcând în fiecare an aceste icoane, ei au acasă ca un mic altar, un perete unde îşi pun toate aceste icoane făcute de ei şi sfinţite, iar pentru ei aceste icoane şi lucrarea aceasta au o mare înrâurire asupra sufletelor lor“, ne-a declarat părintele paroh Alexandru Dumitrescu.
Elevii de la Şcoala „Anastasia Popescu“ au încheiat Ziua mamei creştine, luni seară, la Librăria Cărtureşti din strada Arthur Verona, cu un concert la care a cuprins numeroase cântări religioase specifice Postului Mare.