La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Festivalul-concurs „Glas de înger“, ajuns la final
Joi, 16 decembrie, Filarmonica "Oltenia" a găzduit faza finală a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri româneşti "Glas de înger". Evenimentul a fost organizat de Fundaţia "Cuvântul care zideşte", ONG patronat de Mitropolia Olteniei, şi a avut ca grup-ţintă elevii finalişti din mai multe instituţii de învăţământ doljene.
Concursul a fost organizat de Fundaţia "Cuvântul care zideşte", cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (ISJ), Filarmonica "Oltenia" şi Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova. Daruri şi premii din partea arhiepiscopiei Evenimentul a vizat elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, propunându-şi să promoveze în rândul tinerilor tradiţiile şi obiceiurile autentice olteneşti, prilejuite de praznicul Naşterii Domnului. Pentru faza finală s-au calificat nouă formaţii de colindători (grupuri vocale şi interpreţi ai tradiţiilor populare) din judeţul Dolj. Concursul a fost structurat pe două secţiuni, "Tradiţii" şi "Colinde", şi a adus pe scena Filarmonicii din Bănie elevii finalişti din oraşele Dăbuleni şi Craiova. Juriul acestui festival-concurs a fost prezidat de către părintele Gheorghe Pârva, inspector la disciplina Religie, la ISJ Dolj, părintele diacon Alexandru Racu şi Silvia Gugu, profesor de muzică. Festivalul a fost deschis de un grup de colindători format din tineri de la PMT Craiova, elevi de la Seminarul Teologic şi studenţi teologi craioveni. Părintele Alexandru Racu a anunţat premiile pentru cele mai merituoase grupuri: "Dăbuleniul, devenit sinonim cu tradiţia", după cum a afirmat joi seara părintele diacon, a obţinut premiul I la secţiunea "Tradiţii", cu piesa "Noaptea de Ajun". La secţiunea "Colinde", premiul I a revenit Seminarului Teologic "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, premiul al II-lea Şcolii Nr. 37 "Mihai Eminescu", iar premiul al III-lea a fost obţinut de grupul vocal de la Liceul "Henri Coandă". Marele Premiu a fost primit de Şcoala Nr. 2 "Traian" din Craiova. În culise, colindătorii au fost răsplătiţi cu daruri oferite cu sprijinul Mitropoliei Olteniei. La final, părintele inspector Gheorghe Pârva, în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei Craiovei la eveniment, a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi mesajul de bine din partea IPS Irineu. De asemenea, părintele inspector a adus mulţumiri organizatorilor, Fundaţiei "Cuvântul care zideşte", care, "ca de fiecare dată, reuşeşte să lanseze provocarea pentru elevi şi profesori de a lua parte la asemenea manifestări care ne înalţă sufletele".