În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur“
Ultima săptămână de dinaintea praznicului Pogorârii Sfântului Duh a fost marcată prin mai multe activităţi culturale în Mitropolia Olteniei. Între acestea se numără şi faza finală a festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur“, organizată la Craiova de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“.
Ca în fiecare an, cei mai iscusiţi oratori din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Craiovei se întrec în cadrul festivalului-concurs „Sfântul Ioan Gură de Aur“, organizat de Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Fiind o activitate de tradiţie, ajunsă anul acesta la cea de-a X-a ediţie, festivalul adună laolaltă tineri talentaţi, dornici să-L laude pe Dumnezeu prin darul cuvântului. O implicare deosebit de importantă o au dascălii coordonatori, care ostenesc alături de învăţăceii lor spre a obţine rezultatele cele mai bune.
Teme de oratorie închinate „Sfinţilor Martiri“
În urma unei sesiuni de selecţie a micilor oratori, cei mai buni elevi au ajuns în faza finală a competiţiei, organizată astăzi, 6 iunie, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova. „Activitatea se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Scopul festivalului oratoric este acela de a da posibilitatea elevilor să înveţe şi să vorbească despre credinţa, religia şi moştenirea lor creştină. Prin aceasta se vor întări înţelegerea şi aprecierea identităţii lor de creştini şi se va contribui la maturitatea şi creşterea lor spirituală. Anul acesta, tema festivalului este „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, pentru secţiunea Juniori - elevii de clasa a IX-a şi a X-a, iar pentru secţiunea Seniori, elevii de clasa a XI-a şi a XII-a, vor fi două teme, opţional, „Sfinţii Martiri“ sau „Sfânta Împărtăşanie“, a precizat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care Zideşte“.
Ziua Mediului în municipiul Caracal
Ziua Mondială a Mediului a fost marcată săptămâna aceasta şi de elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal prin activităţi sportive moderne în parcul oraşului. Peste 300 de elevi s-au implicat în campania de ecologizare ca aplicaţie reală a lecţiilor de la clasă „Natura - darul lui Dumnezeu pentru oameni şi Ecologia creştină - Respectul faţă de lumea creată“. Un impact pozitiv asupra liceenilor participanţi la activităţile proiectului european Comenius „SOS MovEus“ l-a avut şi lecţia de ecologie la care au participat pentru curăţarea unei porţiuni de plajă din oraşul italian Olbia. Activitatea s-a derulat având ca slogan „Cambia Olbia!“ - „Schimbă Olbia!“. „Până acum, elevii noştri au participat la numeroase campanii de ecologizare, voluntariat şi concursuri tematice, fiind răsplătiţi cu distincţii şi diplome. Anul acesta, mesajul ales este unul real şi realizabil, având ca scop activităţi sportive inedite într-un mediu curat. De aceea am încercat să le explicăm cât mai multor părinţi despre cele trei alternative pe care le pot practica şi copiii dumnealor - slackline, flashmob şi geocaching. În toate ţările în care am călătorit cu elevii mei timp de doi ani, am învăţat să preţuim sportul şi să-i înţelegem menirea. Nu dorim să facem sport doar astăzi, ci în fiecare zi pentru un stil de viaţă sănătos“, a spus despre această activitate prof. Alexandra Iliescu, cadru didactic implicat în organizare.
Întâlnire cu preoţii râmniceni la Biroul World Vision - Vâlcea
Sediul Biroului Zonal World Vision din Râmnicu Vâlcea a găzduit la începutul acestei săptămâni întâlnirea cu preoţii din Arhiepiscopia Râmnicului care desfăşoară activităţi de parteneriat cu această fundaţie. La activitate au participat Constantin Ionaşcu, reprezentantul Fundaţiei World Vision - Biroul Zonal Vâlcea, pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea parohială, şi preoţi din parohiile Blejani, Troianu, Goruneşti, Geamăna-Stoileşti, Mihăeşti, Valea Bisericii, Frânceşti şi Buleta-Mihăeşti. Evenimentul a avut ca scop prezentarea proiectelor derulate în perioada ianuarie - mai 2014 la parohii, proiectele desfăşurate în parteneriat pentru perioada sărbătorii Învierii Domnului, obiectivele strategice – ADP Vâlcea 2014-2018, ghidul de scriere a proiectelor, prezentarea cursurilor pentru părinţi şi copii care se pot desfăşura în perioada următoare: Şcoala Părinţilor, Bunul Gospodar, Ziua de lectură.
În cadrul întâlnirii au fost dezbătute şi o serie de proiecte ce se vor desfăşura pe perioada vacanţei de vară: schimburi de experienţă cu parohii din alte eparhii care derulează activităţi catehetice şi organizarea taberei pentru copiii implicaţi în activităţi catehetice. (Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu, diac. Ioniţă Apostolache, Gabriela Popescu)