În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Festivitate de premiere a elevilor merituoşi
În ultima zi a anului şcolar 2013-2014, la Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-a desfăşurat, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, festivitatea de premiere a elevilor merituoşi. Acestora li s-au oferit premii constând în diplome şi cărţi.
În cuvântul de deschidere a festivităţii, pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul seminarului arădean, a vorbit despre eforturile elevilor de a-şi însuşi cunoştinţele necesare pentru a deveni slujitori de nădejde ai Bisericii străbune, despre truda profesorilor şcolii din acest an, precum şi despre implicarea părinţilor elevilor în susţinerea acestora. A urmat apoi înmânarea premiilor elevilor cu rezultate deosebite, între care îi amintim pe Alin Ciotea (clasa a XII-a: şef de promoţie, premiul I), Ştefan Ioan Muţ (clasa a XI-a, premiul I şi premiul special, pentru obţinerea locului al II-lea la Olimpiada natională de istoria Bisericii Ortodoxe Române), Abel Toma (clasa a X-a, premiul I), Maria Bumb (clasa a IX-a, premiul II). În continuarea festivităţii s-au acordat premii speciale pentru elevii care pe parcursul anului au dat dovadă de o râvnă deosebită la învăţătură cât şi celor care s-au evidenţiat la diferite discipline. Părintele prof. Lucian Farcaşiu, reprezentant al Facultăţii de Teologie din Arad, i-a felicitat pe elevi pentru rezultatele deosebite, mai apoi pe cei care s-au implicat şi se implică în actul educaţional şi care au făcut ca Seminarul Ortodox să devină o şcoală de referinţă pentru această parte de ţară, invitând, totodată, pe absolvenţi să urce treptele Facultăţii de Teologie. În finalul cuvântului, le-a transmis elevilor seminarişti faptul că ei nu au luat vacanţa mult aşteptată, ci trebuie să continue ceea ce au învăţat pe parcursul anului şcolar şi să aplice aceste învăţăminte în parohiile în care vor merge. Reprezentantul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, Florica Faur, profesoară şi în cadrul Seminarului Ortodox arădean, i-a felicitat pe elevi pentru rezultatele obţinute şi mai ales pentru faptul că aceştia se implică în activităţile extraşcolare, cum ar fi simpozioane, workshopuri şi alte activităţi, şi fac cinste şcolii pe care o reprezintă, fiind apreciaţi pentru munca depusă.
Felicitări dn partea chiriarhului
Finalul festivităţii a fost încununat de cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit despre continuitatea învăţării pe tot parcursul vieţii, prin examenele pe care le vor susţine elevii în viitor. Cuvântul a continuat cu precizarea Înaltpreasfinţiei Sale asupra faptului că parohiile au nevoie de viitori preoţi bine pregătiţi, atât din punctul de vedere al conduitei, dar mai ales să corespundă nevoilor societăţii. Părintele director a mulţumit, în primul rând, Înaltpreasfinţiei Sale pentru cuvântul de binecuvântare, pentru grija şi implicarea pe care a avut-o în cei 20 de ani de existenţă ai seminarului arădean, dar şi cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor acestora.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad, 20 de ani de existenţă
Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad a luat fiinţă în anul 1994, ca urmare a iniţiativei Episcopiei Aradului şi prin purtarea de grijă şi intervenţia personală a IPS Timotei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 13 ianuarie 1994, a aprobat înfiinţarea seminarului arădean, pentru ca mai apoi, ca urmare a prevederilor legale referitoare la înfiinţarea unei noi şcoli, să fie primită şi aprobarea din partea Ministerului Învăţământului, precum şi din partea Secretariatului de Stat pentru Culte. În primul an de proces didactic, seminarul şi-a desfăşurat activitatea în clădirea Liceului Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“ din Arad, iar începând cu anul şcolar următor, 1995-1996, şcoala s-a mutat în clădirea de pe strada Academia Teologică nr. 9, în care îşi desfăşoară şi astăzi activitatea, la parter, întrucât etajul era utilizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. În prezent, în cadrul instituţiei învaţă circa 100 de elevi.