De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Formare continuă în domeniul îngrijirii paliative
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București a organizat un curs avansat în acest domeniu, în perioada 26-28 martie 2018. Prelegerile pentru perfecționarea angajaților centrului au fost susținute de doi medici americani, Jane și Daniel Hinshaw.
Medicul Daniel Hinshaw este profesor de chirurgie și paleație la Universitatea Medicală din Michigan și la Institutul Teologic „Sfântul Vladimir” din New York, iar soția sa, Jane Hinshaw, este medic și instructor clinic de psihiatrie la Universitatea din Michigan. Cursul avansat a fost susținut în București la invitația Adrianei Căruntu, director al Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”.
Prelegerile au abordat teme cu privire la confruntarea oamenilor cu suferința, comunicarea cu persoanele care suferă, prezența vindecătoare a celor care îngrijesc bolnavii, pregătirea pentru momentul trecerii din lumea aceasta și îngrijirea pacienților în ultimele zile și ore de viață. Angajații au participat la exerciții practice și au expus cazuri din activitatea lor în cadrul centrului. Instruirea s-a bazat și pe teme de învățătură ortodoxă prezentate cu argumente scripturistice, filocalice și aghiografice.
Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, a declarat pentru TRINITAS TV: „Medicii Jane și Daniel Hinshaw sunt primii specialiști din America care vin în mod gratuit să instruiască personalul din Centrul «Sfântul Nectarie». A fost primul curs în domeniul spiritualității, de nivel avansat, academic, echivalent unui master de îngrijiri paliative, pe care s-au gândit că este foarte bine să îl facă pentru toți angajații centrului. A fost o experiență binevenită, deoarece temele prevăd comunicarea cu pacienții aflați în suferință și fac legătura foarte bine dintre partea medicală, psihologică și cea spirituală a asistentului social. Cei doi conferențiari au fost deschiși și au răspuns la toate întrebările venite din partea angajaților”.
Dr. Daniel Hinshaw a vorbit despre abordarea actului medical de îngrijire a bolnavilor dintr-o perspectivă teologică. „Este o ocazie specială să fim alături de acest minunat centru, este o activitate dragă sufletului meu, dar și soției mele. Încercăm să fim un exemplu al iubirii pe care Mântuitorul o are și îi tratăm pe cei bolnavi cât de bine putem. Angajații acestui centru sunt foarte experimentați. Chiar dacă mă aflu aici pentru prima dată, pe unii dintre ei îi cunoșteam deja”, a spus medicul american. Soția sa, dr. Jane Hinshaw, a subliniat importanța raportării actului medical la modelul suprem al îngrijirii și vindecării aproapelui, Mântuitorul Iisus Hristos: „Angajații centrului sunt foarte dedicați muncii lor și este minunat să poți lucra într-un loc ce are la bază credința ortodoxă. Consider că toți depunem eforturi în fiecare zi pentru a ne apropia de Hristos și sper ca această conferință să ne ajute atât din punct de vedere spiritual, cât și profesional, ca să putem îngriji mai bine pacienții”.
La finalul cursului, angajaților Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” le-au fost oferite diplome de participare. Dr. Daniel Hinshaw și dr. Jane Hinshaw au primit din partea Adrianei Căruntu, directorul centrului, o plachetă care să le amintească de cursul de spiritualitate susținut la București și câte o icoană cu chipul Maicii Domnului Pantanassa.