IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Hramuri şi pelerinaje în Muntenia şi Dobrogea
Mănăstirile din întreaga ţară care sunt închinate Adormirii Maicii Domnului au fost timp de mai multe zile locuri de pelerinaje pentru mii de credincioşi. În Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, asemenea locuri de închinare sunt atât la munte, cât şi la câmpie şi pe malurile Dunării şi Mării Negre.
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, credincioşi din vechea capitală a Ţării Româneşti au participat la hramul Catedralei istorice din municipiul Târgovişte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, credincioşi de la malul Mării Negre au participat la slujba de pomenire a eroilor oficiată la Crucea Marinarilor de pe faleza Constanța, dar şi la slujbele de la biserica Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, din apropierea localității 23 August, săvârşite de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi. În ziua de 15 august, de Ziua Marinei Române, chiriarhul Arhiepiscopiei Tomisului a oficiat slujba de Te Deum pe faleza de la Comandamentul Marinei Militare din Constanţa, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.
Timp de două zile, câteva mii de pelerini din întreaga ţară au participat la slujbele oficiate la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş, închinată Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, ctitoria Sfântului Domnitor Neagoe Basarab. Cu prilejul hramului, racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia a fost aşezată spre cinstire în pridvorul Paraclisului arhiepiscopal, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la târnosirea Catedralei voievodale.
Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău este o altă biserică unde a fost sărbătorit marţi, 15 august, hramul. „Cu prilejul hramului locașului de cult, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali și slujitorii vechii catedrale. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar «Sfântul Roman Melodul» al eparhiei și de psalții Catedralei voievodale. După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Catedrala «Adormirea Maicii Domnului» datează din anul 1649 și este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Țării Românești”, a precizat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
După tradiţie, în ajunul praznicului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă din nou la Mănăstirea Adam, după ce, pe parcursul postului, s-a aflat în procesiune în peste 100 de parohii din protopopiatele judeţului Galaţi. La ceas de seară, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de mulțimea credincioşilor, a pornit în procesiune de la intrarea în curtea mănăstirii până la biserică și la Altarul de vară al acestei mănăstiri. În continuare, chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Privegherii, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului, la Altarul de vară al mănăstirii, unde a fost aşezată spre închinare şi sfânta icoană. Credincioşi gălăţeni, dar şi pelerini din alte zone ale ţării au participat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la hramul Mănăstirii Vladimireşti din comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi. „În Altarul de vară al mănăstirii, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa monahiilor mănăstirii, a pelerinilor şi a numeroșilor credincioşi din parohiile învecinate. Acestora li s-au adăugat şi români care lucrează peste hotare, veniţi acasă, alături de cei dragi. La final a fost săvârşit Parastasul pentru ctitori”, a precizat pr. Rareș Bucur.
Credincioşi din municipiul Călăraşi au participat marţi, 15 august, la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din oraş. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
La finalul sfintei slujbe, ierarhul împreună cu preoţi, diaconi şi credincioşi, între care reprezentanţi ai autorităţilor locale, au mers în procesiune până la Monumentul Eroilor Marinei Române, de pe malul braţului Borcea, unde a fost oficiată slujba Parastasului pentru toţi marinarii căzuţi la datorie, informează site-ul eparhiei, sf-esc.ro.
La Giurgiu, de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, clerici şi credincioşi au participat la slujbele oficiate în Catedrala Episcopală din municipiul Giurgiu, unde a fost sărbătorit hramul istoric. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La final a fost oficiată şi slujba Parastasului. La serbarea hramului din acest an, au fost aduse spre închinare de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Giurgiu racla cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie și părticele din moaștele Sfântului Cuvios Arsenie Capadocianul, informează site-ul eparhiei, episcopiagiurgiului.ro.
Numeroşi credincioşi şi pelerini au participat la serbarea hramului Mănăstirii Celic-Dere, din comuna Frecăţei, judeţul Tulcea. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Mănăstirea Celic-Dere este cel mai mare aşezământ monahal din Dobrogea, iar din anul 2002 în mănăstire este viaţă de obşte.