Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Întâlnirea pe țară a Asociației Oastea Domnului
În Duminica a 5-a după Rusalii a avut loc, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, adunarea pe țară a Asociației Oastea Domnului. Debutul întâlnirii Adunării pe țară a Oastei Domnului a avut loc sâmbătă seara la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfântul Evanghelist Luca” din incinta Colegiului Național „C.D. Loga” din Timișoara.
La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, președintele Oastei Domnului, care a vorbit despre viața duhovnicească a creștinului și a schițat o scurtă istorie a mișcării, prezentând personalitățile de seamă care prin viața și scrierile lor L-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă.
Adunarea festivă a avut loc în după-amiaza zilei de duminică, atunci când preoții coordonatori ai centrelor din țară ale acestei asociații au rostit cuvinte de învățătură, intercalate de cântări bisericești și poezii specifice Oastei Domnului. Totodată, a fost prezentată și sceneta religioasă „Vameșul și Fariseul”, pusă în scenă de către frații din Timișoara ai Asociației Oastea Domnului.
Au fost reprezentate la acest eveniment majoritatea centrelor din țară în care funcționează asociația. Astfel, ostașii au fost însoțiți de către părinții coordonatori din fiecare oraș: pr. Iosif Toma, de la Sibiu, pr. Claudiu Melean, din Cluj, pr. Ilie Mirel, de la București, pr. Roncea Petru, din Comănești-Bacău, și pr. Gheorghe Itineanț, din Timișoara.
Oastea Domnului este o mișcare duhovnicească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care are în vedere combaterea alcoolismului, sudalmei, precum și a altor abateri de la morala creștină și de la bunele norme de conviețuire socială. De asemenea, ostașii au ca mesaj central al propovăduirii trăirea activă a credinței ortodoxe prin dinamizarea clerului și a tuturor mirenilor. Astfel, se are în vedere redescoperirea conceptului de convertire, prin Taina Pocăinței, ce are în centru Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat, pe Mielul lui Dumnezeu și Logosul întrupat. Fondatorii Asociației Oastea Domnului sunt părintele Iosif Trifa, fratele Traian Dorz și Ioan Marini. De menționat este faptul că în 2023 această mișcare va împlini un secol de existență sub purtarea de grijă a Bisericii Ortodoxe Române.