Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Mărturisitorii Ortodoxiei, pomeniți la Târgu Ocna
Joi, 16 februarie, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o slujbă de pomenire pentru deținuții politici care odihnesc în groapa comună din apropierea penitenciarului-spital din localitate.
„A fost o manifestare deosebită dedicată celor are au suferit și s-au jertfit în temnița de la Târgu Ocna. Cuvântul transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim ne-a arătat că temnița a devenit chilie pentru mulți, iar rezistența neamului nostru românesc a arătat că Biserica Ortodoxă este vie și lucrătoare prin fiii săi”, a arătat părintele protopop Ioan Bârgăoanu, Protoieria Onești.
Sfânta Liturghie și rânduiala Parastasului au fost oficiate de către un sobor de preoți, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ și delegat al Centrului eparhial de la Roman. Au asistat numeroși preoți și credincioși de toate vârstele și din multe zone ale țării. Mulți participanți la slujbă au purtat cu mândrie drapelul național, fapt care a creat o atmosferă ce demonstrează respectul față de patrie și față de memoria celor pomeniți.
A urmat o procesiune cu icoane, steaguri tricolore și candele luminânde către casa de cultură din oraș.
Programul zilei s-a încheiat cu o sesiune de evocări despre mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei din temnița de la Tg. Ocna, în cadrul căreia au vorbit: părintele arhimandrit Pimen Costea, pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon, pr. protopop Ioan Bârgăoanu, pr. Silviu Neicu, paroh la Parohia Albele, și Ciprian Voicilă – scriitor și sociolog.