De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Misiune dinamică pentru o cultură creştină astăzi
Ne-a bucurat în mod deosebit vestea organizării şi în acest an a manifestărilor cu caracter spiritual-cultural Pavleia, în Sfânta Mitropolie de Veria, Naoussa şi Kampania.
Adresăm calde felicitări Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Panteleimon şi colaboratorilor Înaltpreasfinţiei Sale pentru strădaniile depuse cu atâta consecvenţă şi jertfelnicie ca Biserica lui Hristos din cetatea Veriei să se ridice la înălţimea înaintaşilor „buni la suflet, care au primit cu toată osârdia“ cuvântul mântuitor propovăduit lor de Apostolul Neamurilor (cf. Faptele Apostolilor 17, 11).
Vă felicităm, Înaltpreasfinţia Voastră, şi pentru tema inspirată pe care aţi ales-o în acest an, la douăzeci de ani de la prima ediţie a Congresului Pavleia şi Cultura.
Lumea în care trăim cunoaşte transformări sociale radicale şi profunde mutaţii culturale. Sub ochii noştri se produc adevărate seisme în mentalul colectiv, cu grave urmări pentru felul în care omul „postmodern“ concepe universul şi viaţa în societate.
Inspiraţie pentru soluţii salutare la astfel de crize şi tensiuni de natură cultural-spirituală prin care trece lumea contemporană ne oferă Sfântul Apostol Pavel, care a trăit în lumea marcată de vestita „Pax Romana“, o lume a globalizării, a deschiderilor, interdependenţelor şi influenţelor culturale reciproce. El propovăduieşte Evanghelia lui Hristos în limba ebraică (cf. Faptele Apostolilor 17, 21-22), dar îşi redactează aproape toate epistolele în limba greacă - bunul cultural cel mai de preţ creat de poporul elen şi devenit mijloc de comunicare în toată lumea antică. În Areopag, Sfântul Pavel apreciază valorile religioase ale atenienilor „foarte evlavioşi“ ca posibilă deschidere a spiritualităţii elene antice spre propovăduirea Evangheliei (cf. Faptele Apostolilor 17, 22-23). Astfel, el s-a angajat cu fermitate în cunoaşterea culturii vremii sale, pentru a-i prelua selectiv elementele utile în lucrarea sa misionară creştină. Evaluarea unei culturi presupune capacitatea creştinului de a distinge între valorile autentice eterne şi pseudovalori efemere, întrucât, prin acestea din urmă, mintea omului poate fi furată de sofisme filosofice fără legătură cu Dumnezeu (cf. Coloseni 2, 8).
Dobândirea „duhului deosebirilor“ sau al discernământului (diácrisis) în evaluarea culturii prin credinţă, prin transfigurarea ei în Hristos, este o prioritate misionară. În acest sens, afirmarea valorii eterne unice a fiecărei persoane umane, a iubirii smerite şi generoase ca normă a vieţii în comunitate, a egalităţii tuturor popoarelor în faţa lui Dumnezeu constituie o contribuţie majoră a Sfântului Apostol Pavel la promovarea unei coresponsabilităţi universale pentru viaţa umanităţii şi pentru natura înconjurătoare ca dar al lui Dumnezeu în favoarea omului.
Aşteptăm cu viu interes rezultatele lucrărilor Congresului internaţional teologic Pavleia 2014 şi dorim deplin succes participanţilor, binecuvântând pe toţi cei care, în aceste zile, se împărtăşesc din generozitatea Sfintei Mitropolii de Veria, Naoussa şi Kampania.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat participanţilor la cea de-a XX-a ediţii a manifestărilor închinate Sfântului Apostol Pavel, Veria, 26-29 iunie 2014.