În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Moment aniversar în Parohia „Sfântul Iulian“ din Iaşi
Parohia „Sfântul Iulian din Tars“, aflată în Campusul „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, şi-a serbat sâmbătă, 21 iunie 2014, hramul. Vineri seară, slujba Vecerniei a fost săvârşită de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În ziua hramului, slujba Utreniei a fost urmată de Sfânta Liturghie şi de Parastasul pentru cei adormiţi.
Sfântul Iulian din Tars a fost cinstit în ziua de 21 iunie în singura biserică din ţara noastră închinată acestui mucenic. Lăcaşul de închinare, aflat în Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, i-a adunat pe credincioşii de toate vârstele, atât în ajunul sărbătorii, cât şi în ziua hramului. Ziua de cinstire a Sfântului Iulian a avut o semnificaţie aparte, anul acesta împlinindu-se zece ani de când s-a zidit paraclisul din lemn al parohiei. În scest lăcaş de închinăciune se oficiază sfintele slujbe pe durata lucrărilor la biserica mare. De altfel, încă de când a fost construit, paraclisul de lemn a fost deschis în fiecare zi, studenţii cazaţi având posibilitatea să citească la Psaltire. Hramul din acest an al Bisericii „Sfântul Iulian din Tars“ a adunat credincioşi din oraşul Iaşi, precum şi studenţi, cu toate că mulţi dintre ei au terminat anul de studiu. Bucuria celor prezenţi a fost cu atât mai mare cu cât au participat la sfintele slujbe în biserica din zid, care se pictează la interior. Vecernia unită cu Litia din seara zilei de vineri a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Prezenţa Preasfinţiei Sale la această sărbătoare a devenit o tradiţie în ultimii ani, mai ales că în Campusul „Tudor Vladimirescu“ studiază mulţi tineri din judeţul Vaslui. Mai mult de atât, majoritatea tinerilor care oferă răspunsurile la strană în Biserica „Sfântul Iulian din Tars“ sunt foşti elevi ai Episcopului Huşilor. Din soborul slujitorilor care l-au înconjurat pe Preasfinţitul Corneliu au mai făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi protos. Iorest Matei, exarhul administrativ al mănăstirilor din Episcopia Huşilor.
„Cei care construiesc biserici zidesc suflete şi sunt încercaţi“
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Corneliu a remarcat că martirii lui Hristos sunt cei care L-au urmat întru totul, plătind credinţa lor cu preţul vieţii: „Biserica plăteşte mereu preţul credinţei ei. În Egipt a fi creştin înseamnă a avea curaj. Într-o noapte de Crăciun, musulmanii au pus bombe într-o biserică din această ţară şi au murit foarte mulţi creştini. Printre răniţi s-a aflat şi un tânăr de 12 ani care a ajuns la spital. Când a ajuns episcopul locului să-i viziteze pe răniţi, acest tânăr plângea foarte mult. Ierarhul a crezut că rănile îi provoacă o aşa mare durere. Tânărul i-a spus un lucru pe care nu ştiu câţi dintre noi ar putea să-l spună: «Îmi pare rău că nu sunt printre ceilalţi martiri în împărăţia lui Dumnezeu». Puterea care se află în sfinţii Bisericii este a Mântuitorului Hristos. Suntem chemaţi să fim creştini care să urmăm sfinţilor. Sfinţenia este un dar al lui Dumnezeu care a fost posibil prin venirea Mântuitorului Hristos. Ea se dă celor care o caută şi care vor să se facă părtaşi acesteia. Destinaţia oricărui creştin este de a duce o viaţă sfântă şi de a fi sfânt“.
Părintele paroh Florin Chirilă, care este şi inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a menţionat că anul acesta se împlinesc zece ani de când s-a ridicat paraclisul din lemn al parohiei. De asemenea, părintele paroh a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, i-a încredinţat construirea bisericii din Campusul „Tudor Vladimirescu“, precum şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru sfaturile oferite. „Acum zece ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit paraclisul din lemn din curtea acestei biserici. Tot atunci, au început demersurile pentru ridicarea lăcaşului de închinăciune din zid, care se află în stadiul de pictură. Au trecut zece ani cu împliniri, cu întristări, cu ajunsuri sau neajunsuri, însă mereu m-am gândit că Dumnezeu nu ne va lăsa şi ne va trimite oameni darnici. Mulţumesc Preafericitului Părinte Daniel pentru că la numai 32 de ani m-a numit în funcţia de preot paroh în acest campus. Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Teofan pentru încrederea acordată şi pentru întărirea oferită ori de câte ori am fost încercaţi. Mulţumim Preasfinţitului Corneliu pentru că este alături de noi la acest moment aniversar, credincioşilor din parohia noastră şi nu numai, pentru jertfa şi dragostea lor pentru această biserică“, a spus pr. paroh Florin Chirilă. Preasfinţitul Corneliu a apreciat „vocaţia pentru preoţie“ a părintelui paroh Florin Chirilă, amintind că „toţi cei care construiesc biserici zidesc suflete şi sunt încercaţi“. În ziua hramului, un sobor de preoţi a oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.