Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Momentul de bilanţ în Arhiepiscopia Timişoarei
Lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei s-au desfăşurat sâmbătă, 11 decembrie, sub preşedinţia Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Lucrările Adunării Eparhiale au debutat cu oficierea slujbei de Te Deum în Biserica "Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş", din incinta Reşedinţei mitropolitane. După slujbă, toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre sala de festivităţi a Centrului Eparhial, unde s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Adunării Eparhiale. Preasfinţitul Paisie a transmis membrilor Adunării Eparhiale şi membrilor de onoare, în deschiderea şedinţei de lucru, binecuvântarea şi salutul Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, mulţumindu-le pentru activitatea pe care o desfăşoară în folosul Eparhiei Timişoarei. În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa acestei întâlniri pentru bunul mers al vieţii bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, la care contribuie atât preoţii, cât şi mirenii, momentul de faţă fiind unul al bilanţului. Propuneri necesare intensificării vieţii bisericeşti În cadrul primei părţi a lucrărilor, a fost ales secretariatul şedinţei format din pr. prof. Sebastian Ardelean, acad. Ion Păun Otiman şi Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. În continuare, părintele secretar a făcut apelul nominal, iar părintele Ionel Popescu, vicar administrativ, a prezentat raportul special al Consiliului Eparhial cu privire la activitatea desfăşurată în cursul anului 2010. Încheindu-se prezentarea raportului, Preasfinţitul Paisie a repartizat dosarele pe comisii, iar în sală au rămas reprezentanţii fundaţiilor, asociaţiilor, organizaţiilor şi diferitelor instituţii din eparhie, inclusiv stareţii, care au discutat pe marginea raportului prezentat şi au formulat o serie de propuneri necesare intensificării vieţii bisericeşti în anul următor. "Aşa după cum este tradiţia statornicită de peste o jumătate de secol, în Arhiepiscopia Timişoarei, la mijloc de decembrie, s-au organizat lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei, la care au participat membrii clerici ai acestui for eparhial împreună cu invitaţi ce reprezintă diferite instituţii, organizaţii şi fundaţii. Adunarea Eparhială de anul acesta a luat în discuţie activitatea bisericească ce s-a desfăşurat în anul pe care îl vom încheia în curând sub aspect bisericesc, cultural şi patrimonial, economic şi social-filantropic, organizatoric şi de validare. În acest scop, consilierii eparhiali au întocmit obişnuitele rapoarte de activitate pe anul 2010 care au fost supuse dezbaterii, îmbunătăţirii şi aprobării, atât în plen, cât şi în comisiile ce au lucrat în cadrul acestei Adunări Eparhiale", ne-a declarat părintele Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei. Rapoartele şi procesele-verbale aprobate de Adunarea Eparhială vor fi puse în aplicare în cursul anului 2011 de către Consiliul Eparhial. Tot în cadrul şedinţei, au fost făcute propuneri şi din partea invitaţilor ce au participat la lucrările ordinare ale Adunării Eparhiale, propuneri care au fost supuse aprobării forului de conducere.