De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Ioan Baroian (1942 – 2016) pildă de iubire şi slujire jertfelnică
Am aflat cu durere sufletească despre trecerea la cele veșnice, în după‑amiaza zilei de 16 septembrie 2016, la capătul unei suferinţe îndelungate, a părintelui Ioan Baroian, fost preot paroh al Bisericii Sfânta Treime din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud.
Părintele Ioan Baroian s‑a născut la data de 3 februarie 1942, în comuna Calvini, judeţul Buzău, din părinţii Dumitru şi Matilda, care cu credinţă adâncă în Dumnezeu au îndrumat paşii copilului lor spre studiul Teologiei. A urmat cursurile teologice liceale la Seminarul Teologic din Buzău, între anii 1955 şi 1960, și pe cele teologice superioare la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, între anii 1970 şi 1974. S‑a căsătorit cu domnişoara Veronica, fiică de preot, alături de care a format o frumoasă familie creștină misionară, dând viață la trei copii și oferindu‑le o educație duhovnicească aleasă: preotul Cristian‑Gheorghe, preotul Gabriel şi Iuliana.
Părintele Ioan Baroian a fost numit preot pe seama Parohiei Bărăitaru, Protopopiatul Urlaţi, primind Sfânta Taină a Hirotoniei în data de 19 aprilie 1964. Datorită calităţilor gospodăreşti de care a dat dovadă la această parohie, a fost transferat la Parohia Trestienii de Sus, Protopopiatul Urlaţi, unde a ridicat din temelie biserica parohială. În anul 1970, a fost transferat la Parohia Ciupelniţa din acelaşi protopopiat, unde s‑a implicat activ în reabilitarea generală a sfântului locaş şi în pictarea din nou a acestuia. Între anii 1983 şi 1988, a fost preot paroh la Parohia Sfânta Treime din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud. Aici a coordonat activităţile pastoral‑misionare și pe cele administrativ‑gospodărești, în mod exemplar.
Pentru deosebita sa activitate preoţească, părintele Ioan Baroian a fost hirotesit iconom‑stavrofor de Preasfinţitul Părinte Roman Ialomiţeanul, în anul 1982, iar vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist i‑a oferit Crucea Patriarhală.
În anul 2014, părintele Ioan Baroian a trăit drama pierderii fiului cel mare, preotul Cristian‑Gheorghe - slujitor la Parohia Sinteşti, Protopopiatul Ilfov Sud, care a trecut la cele veşnice la vârsta de numai 49 de ani.
În pofida suferințelor din ultimii ani de viață, a rămas păstorul duhovnicesc sensibil la nevoile credincioșilor săi. Fire dinamică şi slujitor dedicat, s‑a dovedit a fi un râvnitor al casei lui Dumnezeu, iubind Sfântul Altar și sfintele slujbe.
În aceste momente deosebit de grele pentru familia părintelui Ioan Baroian şi pentru toţi cei care l‑au cunoscut, ne rugăm Preasfintei Treimi să primească sufletul curat al părintelui Ioan în ceata sfinţiţilor slujitori ai lui Hristos. Adresăm familiei îndoliate şi tuturor credincioșilor din Ploieşti care l‑au cunoscut şi preţuit cuvânt de mângâiere şi întărire sufletească, având credinţa că se va ruga şi în ceruri pentru familia sa şi pentru credincioşii pe care i‑a păstorit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui Ioan Baroian, fost preot paroh la Biserica Sfânta Treime din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud, luni, 19 septembrie 2016.