De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Parteneriat teologic româno-american
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a încheiat ieri un acord de colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir“ din New York, Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie, părintele John Behr, decanul facultăţii ortodoxe americane, a susţinut studenţilor teologi bucureşteni conferinţa cu tema „A deveni om“.
Acordul de colaborare între cele două instituţii de învăţământ teologic a fost semnat de părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, şi părintele John Behr, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir“ din New York. Acordul s-a realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu ajutorul Înalt Preasfinţitului Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi. Încheiat pe o perioadă de cinci ani cu posibilitatea prelungirii, acordul prevede schimb de studenţi şi de profesori între cele două facultăţi, precum şi înfiinţarea unei case a studenţilor români în cadrul campusului universitar al Facultăţii „Sfântul Vladimir“ din New York. „Acest parteneriat căruia i-am pus ieri o piatră de temelie prevede crearea unui cadru legal foarte generos, în care se prevăd schimburi de profesori şi de studenţi, organizarea de proiecte comune de cercetare teologică, precum şi legături pe linie de cultură teologică între cele două biblioteci. Acest acord are şi un punct specific interesant, a cărui iniţiativă îi aparţine părintelui decan John Behr, şi anume crearea într-un timp apropiat în campusul universitar al facultăţii din America a unei case a studenţilor români“, a spus părintele decan Ştefan Buchiu.
Casă a studenţilor teologi români la New York
La propunerea părintelui decan John Bher, casa studenţilor români din campusul Facultăţii de Teologie „Sfântul Vladimir“ din New York va purta numele părintelui Dumitru Stăniloae. „Aţi vorbit despre lunga istorie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din New York pe care a avut-o cu teologi ca pr. Florovski, pr. Schmemann şi pr Mayendorff, dar noi am privit, de asemenea, şi spre Biserica Ortodoxă Română, care a adus o mărturie teologică înaltă. Bineînţeles, mă refer la pr. Dumitru Stăniloae, după care am dorit să numim casa românească de la Saint Vladimirâs Orthodox Theological Seminary. El este unul dintre cei mai proeminenţi teologi ai secolului XX. Teologia Bisericii Ortodoxe Române manifestă un nivel ridicat de seriozitate şi un punct de legătură cu gândirea occidentală, care sunt două paralele interesante. Aspiră la ceea ce şi noi aspirăm. Ne dorim mulţi ani de colaborare în multe proiecte. Suntem foarte mulţumiţi de receptarea dumneavoastră a ideii unei case a studenţilor români. Aceasta va necesita destul de mult lucru pentru a fi înfiinţată, dar când va fi realizată, va deveni o permanentă legătură între şcolile noastre de teologie“, a spus părintele decan John Behr. Teologul american s-a întâlnit cu studenţii bucureşteni în cadrul unei conferinţe cu tema „A deveni om“, în care a arătat că omul nu devine cu adevărat om decât după ce se leapădă complet de viaţa sa şi se uneşte cu Duhul lui Dumnezeu, Care devine în el adevărata „suflare de viaţă“.
Sprijinirea misiunii Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi
Acordul de colaborare între cele două facultăţi ortodoxe, din America şi România, a fost mijlocit de Înalt Preasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, pentru a atrage studenţi teologi în Statele Unite care să cunoască realitatea de acolo şi să devină în viitor preoţi misionari şi propovăduitori ai credinţei ortodoxe în societate. „Sperăm ca înţelegerea de colaborare care a fost semnată să fie un folos pentru Arhiepiscopia noastră din cele două Americi, în recrutarea de preoţi misionari pentru parohiile noastre. Vorbim de studenţi, de absolvenţi de teologie care pot continua studiile la Saint Vladimirâs Orthodox Theological Seminary, pot petrece un semestru sau mai mult acolo, sau chiar trei ani, cât durează un curs de masterat, iar dintre aceştia noi să-i selectăm pe cei potriviţi, pe cei care au simţ misionar, pe cei care ne pot ajuta în misiunea pe care o îndeplinim în Statele Unite ale Americii şi Canada“, a spus IPS Mitropolit Nicolae.