De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorită în Transilvania
Sfântul Duh S-a pogorât peste apostoli, la cinci zeci de zile de la Învierea Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie are loc întemeierea Bisericii lui Hristos, iar apostolii au grăit în limbi pe care nu le cunoşteau până atunci, începând propovăduirea învăţăturii Mântuitorului către toate neamurile.
Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a adunat câteva sute de credincioşi din Sibiu şi din împrejurimi la Catedrala mitropolitană din inima cetăţii transilvane, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Lăcaşul de cult a fost împodobit, aşa cum este tradiţia, cu ramuri de salcie, care au fost sfinţite după Sfânta Liturghie, prin rugăciunile citite de ierarh şi preoţi. Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, între care s-a aflat şi pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotonit diacon pe teologul Adrian Nicolae Ursu.
Ziua de întemeiere a Bisericii
În cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre praznicul Cincizecimii şi despre învăţătura ortodoxă cu privire la rolul Duhului Sfânt în mântuirea credincioşilor. Ierarhul a amintit, apoi, că în sâmbăta premergătoare marelui praznic, Biserica a rânduit moşii de vară, o zi în care au fost rostite rugăciuni pentru odihna şi iertarea păcatelor celor care au trecut la Domnul.
„Cincizecimea este praznicul împlinirii lucrării sfinţitoare şi mântuitoare pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârşit-o în lume. Sunt trei praznice legate între ele, într-un interval de 50 de zile: Învierea Domului, apoi la 40 de zile Înălţarea Sa la Ceruri şi la 50 de zile Pogorârea Duhului Sfânt. Este de mare preţ această sărbătoare de astăzi pentru că ea constituie ziua de naştere a Bisericii lui Hristos, când Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi, numit şi Sfinţitorul sau Mângâietorul, a venit pe pământ, S-a pogorât de la Tatăl pentru a sfinţi lucrarea săvârşită de Mântuitorul în lume. Dumnezeu-Tatăl, numit în Simbolul de Credinţă şi Creatorul, Făcătorul Cerului şi al pământului, L-a trimis pe Fiul Său mântuitor şi apoi a împlinit această lucrare prin trimiterea Duhului Sfânt în lume“.
Astfel, după cum a spus ierarhul, „acest eveniment minunat a produs efecte directe asupra ucenicilor Mântuitorului, pe care ei nu le bănuiau, deşi Mântuitorul i-a pregătit dinainte. Îndată după Înviere a suflat asupra lor şi a zis: «Luaţi Duh Sfânt! Cărora veţi ierta păcatele, iertate vor fi, şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi!». Aceste cuvinte le legăm de întemeierea preoţiei, ca slujire dumnezeiască, dar Duhul Sfânt nu coborâse încă. De aceea, ucenicii erau într-o stare de aşteptare după Înălţarea la Cer a Mântuitorului Hristos, stând cu uşile încuiate. Era de faţă şi Maica Preacurată când s-a întâmplat un eveniment care i-a speriat înainte de toate. S-a produs un zgomot ca un vuiet de vânt, casa s-a umplut de lumină şi îndată S-a pogorât peste ei Duhul Sfânt în chip de limbi de foc“. Apoi, apostolii au început să-L preamărească pe Dumnezeu în cuvinte rostite în toate limbile, celor care participau la sărbătoare, în Ierusalim, veniţi din toate părţile lumii.
Sărbătoare la Cluj-Napoca
În ajunul Rusaliilor, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a sfinţit Biserica „Sfânta Mare Muceniţă Varvara“, veche de aproape 300 de ani, din localitatea clujeană Ticu-Colonie. Ierarhul a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie, iar la final, i-a acordat parohului Viorel Şuteu distincţia de iconom şi diplome de „Aleasă cinstire“ celor care au contribuit la lucrările de reabilitare efectuate la lăcaşul de cult.
La praznicul Rusaliilor, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un număr mare de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea sărbătorii: „În ziua Rusaliilor Se pogoară Duhul Sfânt în foişorul unde erau adunaţi Apostolii şi cu El se revarsă darurile Duhului Sfânt. Se întemeiază Biserica, ce este organul mântuirii noastre“. De asemenea, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a amintit credincioşilor care sunt roadele Duhului Sfânt: „Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia“.
Procesiunea de Rusalii
Din iniţiativa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat pentru al patrulea an consecutiv Procesiunea de Rusalii, care a debutat cu oficierea, pe scena special amenajată în faţa Catedralei mitropolitane, a slujbei Vecerniei plecării genunchilor, săvârşită de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi PS Episcop-vicar Vasile Someşanul, alături de un număr impresionant de preoţi şi diaconi. Au luat parte la slujbă şi la procesiune preoţi clujeni de la parohiile din municipiu şi din vecinătate, elevi ai Seminarului Teologic şi studenţi ai Facultăţii de Teologie ortodoxă, mulţime de credincioşi.
În încheierea slujbei, IPS Mitropolit Andrei a adresat mulţimii un cuvânt duhovnicesc: „Când întreaga creatură era terminată, ne spune Cartea Facerii, în capitolul 1, versetul 31, că Dumnezeu a tras concluzia că toate sunt foarte bune. Întreaga lume era ca o grădină, iar în mijlocul acestei grădini, Dumnezeu a rânduit Edenul, pe care l-a pus la îndemâna lui Adam şi a Evei ca să-l păzească, să-l muncească şi să-l lăţească peste tot pământul. Din nefericire, grădina lui Dumnezeu cea perfectă şi curată a fost denaturată de om. Ne spune bătrânul Gherasim, imnograful Patriarhiei de la Constantinopol, că «omul a rănit creaţia şi i-a răpit transparenţa», iar Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Romani în capitolul 8, ne zice că natura întreagă aşteaptă izbăvirea. La Rusalii ne ducem aminte că Dumnezeu, prin harul Duhului Sfânt, reînnoieşte întreaga creatură“.
Apoi, preoţii şi diaconii, în frunte cu IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi PS Episcop Vasile Someşanul, alături de credincioşi, au pornit în procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe traseul: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piaţa Unirii, Bulevardul Eroilor.
La procesiune au participat copii şi tineri, care au purtat toaca, crucea, felinare, prapori şi icoana Sfintei Treimi. Toţi participanţii au cântat Troparul Rusaliilor, cerând de la Dumnezeu binecuvântare şi ocrotire peste oraş şi peste eparhie. De-a lungul traseului s-au făcut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale.
La finalul procesiunii, ierarhii alături de preoţi şi de credincioşi au revenit în faţa Catedralei mitropolitane, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi au fost rostite rugăciuni pentru ţarină şi pentru mediul înconjurător, precum şi pentru binecuvântarea roadelor pământului.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit, apoi, mulţimii despre frumuseţea naturii şi a întregului univers creat de Dumnezeu, îndemnându-i pe cei prezenţi să respecte Grădina pe care Dumnezeu le-a oferit-o oamenilor să o iubească şi să o îngrijească.
Praznicul Rusaliilor la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu slujba Vecerniei la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, înconjurat de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din metropola de pe malurile Crişului Repede. În predica rostită după citirea pericopei evanghelice, pornind de la cuvintele Domnului Iisus Hristos, „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii“ (Ioan 8, 12), PS Sofronie a subliniat semnificaţiile teologice şi dogmatice ale marelui praznic: „Prin aceste cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, toţi cei care credem în El şi suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, Tatăl şi Fiul şi Duhul Sfânt, suntem încredinţaţi că am primit în viaţa noastră lumină mare, lumina lui Hristos Domnul, lumina care luminează tuturor, lumina lumii, lumina vieţii, pentru că El, Fiul lui Dumnezeu întrupat, este Calea spre Tatăl şi Adevărul Mântuitor şi Viaţa cea veşnică din Împărăţia cerurilor“.
„Pentru ca să primim această lumină, care este lumina lui Hristos, lumina lui Dumnezeu, lumina neînserată, avem nevoie să ne naştem din nou, din apă şi din Duh“, a spus ierarhul care a adăugat că Dumnezeu „Îl trimite în lume pe Fiul Său, Lumina lumii, ca să îi cheme la El pe toţi cei care vor să Îl urmeze, iar cel care vine şi Îl urmează pe Hristos să aibă lumina vieţii veşnice, lumina care nu se stinge, lumina care nu trece, lumina lui Hristos. Această lumină, a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos se dăruieşte Bisericii prin Duhul Sfânt, sub formă de lumină, în chip de limbi de foc“.
„Lumina dumnezeiască este comună celor trei Persoane ale Preasfintei Treimi pentru că Tatăl şi Fiul şi Duhul Sfânt sunt un singur Dumnezeu, întreit în Persoane, dar Unul în Fiinţă. Iar din Fiinţa dumnezeiască ţâşneşte, ca dintr-un izvor, lumina necreată sau, aşa cum ne învaţă Părinţii Sfinţi ai Bisericii, energiile divine necreate. Fiul vine în lume ca lumină, Se arată mai înainte de patimile Sale ucenicilor Săi, la Schimbarea la Faţă, plin de lumină, iar la Cincizecime, după ce Se înalţă întru mărire, în slavă, Îl trimite pe Duhul Sfânt, în chip de limbi de foc, ca lumină, ca să lumineze pe tot omul care vrea să se mântuiască“.
Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Vecerniei, numită şi a plecării genunchilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. În timpul acestei slujbe s-au invocat stăruitor cele Trei Persoane ale Preasfintei Treimi, pentru iertarea păcatelor celor prezenţi şi ale înaintaşilor. La final, credincioşii au primit spice de grâu binecuvântate.
Hramul cartierului zălăuan Porolissum
Credincioşii din cartierul zălăuan Porolissum au serbat hramul lăcaşului de cult din această zonă a oraşului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de numeroşi preoţi şi diaconi. Astfel, alături de ierarh au slujit părintele Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, Alexandru Horvat, parohul bisericii şi consilierul social al eparhiei, Ioan Pop, preot coslujitor la această biserică şi părintele Adrian Mureşan.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a hirotonit întru preot pe diaconul Rareş Tărniceru, care va activa ca preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.
Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh a anului 2000. În anul 2004, PS Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noul lăcaş de cult, iar în anul 2009 a fost sfinţită de către PS Petroniu şi casa parohială. În prezent sunt în curs de finalizare lucrările de pictură din interiorul lăcaşului de cult, urmând ca apoi biserica să fie târnosită.
PS Vasile Someşanul, la Cluj-Napoca
În Parohia „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie din ziua praznicului Rusaliilor a fost săvârşită de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Ierarhul a fost înconjurat de numeroşi preoţi şi diaconi. Ierarhul le-a adresat credincioşilor un cuvânt duhovnicesc, despre sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh: „Ziua Cincizecimii este un eveniment istoric, care a marcat naşterea bisericii creştine, a acestui aşezământ dumnezeiesc şi omenesc în acelaşi timp, din care fac parte toţi cei care primesc Sfintele Taine şi care se străduiesc să asculte de învăţătura Sfinţilor Apostoli şi a urmaşilor lor, pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos i-a pregătit pe parcursul celor mai bine de trei ani cât a durat lucrarea Sa publică de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu“.
Hram la Baia Mare
La sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală cu ocazia hramului. După Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa catedralei, ierarhul a săvârşit Sfinţirea apei, a binecuvântat spicele şi a citit rugăciuni de binecuvântare a ţarinilor. În faţa credincioşilor, PS Iustin Sighteanul a proclamat sărbătoarea Rusaliilor, în conformitate cu hotărârea Consiliului Local, ca sărbătoare culturală a municipiului Baia Mare.
După-amiază, toţi preoţii din oraş, conducătorii şcolilor teologice, studenţii teologi şi elevii seminarişti au pornit în procesiune de la troiţa din Piata Revoluţiei, unde s-au adunat, de la toate bisericile din municipiu, spre Catedrala „Sfânta Treime“. PS Iustin Sigheteanul, alături de toţi preoţii din municipiu, a săvârşit Slujba Vecerniei plecării genunchilor, pe esplanada din faţa catedralei.
Apoi, Corul Madrigal a oferit băimărenilor prezenţi un recital de cântări culte pe esplanada din faţa Catedralei. Concertul a fost oferit de primăria municipiului Baia Mare cu ocazia Zilelor Culturale ale oraşului. La concert au participat, alături de ierarh, Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, şi alţi invitaţi. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)