În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pomenirea mehedinţenilor deportaţi în Bărăgan
În fiecare an, la 18 iunie, urmaşii celor care au pierit în timpul deportărilor în Bărăgan se întâlnesc la monumentul înălţat în memoria acestora în parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, un sobor de preoţi condus de un delegat al Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit o slujbă de pomenire.
Membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan au înălţat timp de câteva minute, împreună cu preoţii, rugăciune în memoria celor apropiaţi ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fără să fi avut vreo vină şi au depus jerbe de flori. La final au fost ţinute câteva cuvântări, menite să evoce exemplul de patrotism şi de credinţă al înaintaşilor.
Deportările în Bărăgan au fost o acţiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forţat populaţia care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi în Câmpia Bărăganului.
Tudor Vladimirescu, pomenit la Prejna
La ceas de rugăciune, credincioşii mehedinţeni din localitatea istorică Prejna, aşezare legată de numele lui Tudor Vladimirescu, au primit cu bucurie vizita Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Evenimentul a avut loc la începutul acestei săptămâni, fiind prilejuit de slujba de pomenire a marelui revoluţionar român din 1821. Locul de întâlnire a fost Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate, ctitoria lui Tudor Vladimirescu. Ctitorită în anul 1808, biserica a fost clădită din lemn şi zugrăvită cu cheltuiala lui Tudor Vladimirescu. Mai târziu, la 1859, în timpul lui Cuza Vodă, locuitorii Prejnei au ridicat ziduri noi, de cărămidă. Chiar dacă la sfântul lăcaş s-a mai intervenit în decursul timpului, acesta a fost păstrat aşa cum l-au ctitorit Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Duncea. Tudor avea rude în neamul Dunceştilor din Prejna şi acesta este motivul pentru care a ctitorit o biserică aici. Trebuie menţionat faptul că anul acesta se împlinesc 193 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.
„Orice copil e o minune, orice copil este o floare în grădina părintească“
Parohia vâlceană Troianu a găzduit în această săptămână cea de-a doua şedinţă de cateheză din cadrul proiectului intitulat „Iisus Hristos - Lumina sufletului nostru“, derulat de Liga Femeilor Creştine Ortodoxe, filiala Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea a fost coordonată de preotul Emanoil Bărbuţ, îndrumătorul spiritual al ligii, şi s-a derulat în prezenţa pr. vicar Emilian Groşenoiu, delegat din partea Centrului eparhial, a preoţilor Florin Popa şi Mihai Pretorian de la parohia gazdă, a preoţilor Petre Veţeleanu de la Parohia Trăistari - Ocnele Mari, Octavian Ţăpârlan de la Parohia Budeşti şi Alin Constantin Prunoiu de la Parohia Bratia Mijlocu. Au mai fost de faţă Aurora Gherghina, subprefectul judeţului Vâlcea, membre ale ligii, şi alţi credincioşi râmniceni. „Tema întâlnirii «Orice copil e o minune, orice copil este o floare în grădina părintească» a fost aleasă în spiritul sărbătoririi în luna iunie a Zilei Internaţionale a Copilului, pentru a atrage atenţia asupra asistenţei ce trebuie acordată copilului, acest dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru familia creştină. La întâlnire au fost dezbătute aspectele moral-creştine fundamentale care trebuie să stea la baza întemeierii familiei, pentru crearea unui cadru adecvat de educaţie şi creştere a copiilor, pentru formarea acestora ca oameni adevăraţi, cu dragoste de Dumnezeu şi de Biserică. Atenţia celor prezenţi a fost îndreptată către situaţia îngrijorătoare cu care se confruntă societatea prin creşterea numărului de copii abandonaţi în spitale, dar şi a celor aproape părăsiţi prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate, care naşte adevărate drame existenţiale“, a menţionat Antoanela Enăcache de la Asociaţia Liga Femeilor Creştine Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea. (Pr. Viorel Vlăducu, arhid. Ioan Liviu Găman)