Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Să nu ne facem stăpâni în casa Stăpânului!”
În Duminica a 13-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a făcut pomenirea Pildei lucrătorilor răi ai viei, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos și consemnată la Matei 21, 33-44. În cuvântul de învățătură rostit ieri, 3 septembrie 2017, la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din cadrul Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus că nimeni nu poate zădărnici planul de mântuire al lui Dumnezeu pentru om și lume.
Pilda lucrătorilor răi ai viei a fost rostită de Mântuitorul Hristos într-un context tensionat cu fariseii și învățații poporului evreu, și ea constituie un răspuns la problema căderii evreilor din misiunea pe care Dumnezeu le-o încredințase. „Via pe care Stăpânul o sădește, o împrejmuiește cu gard, o înzestrează cu un teasc și cu turn de apărare, reprezintă lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu, Stăpânul lumii, la care cheamă lucrători. Cei angajați ca să lucreze via sunt slujitorii Legii vechi. Aceștia erau regii sau arhiereii, mari preoți și mulți învățători de lege sau cărturari din poporul ales. Evanghelia ne mai spune că după ce a dat lucrătorilor via într-o stare de organizare completă, Stăpânul a plecat departe, lăsând pe lucrători să o păzească și să o îngrijească spre a face roade. Plecarea Stăpânului are aici înțelesul duhovnicesc de libertate multă dăruită lucrătorilor. Dumnezeu voiește să împlinim voia Lui în mod liber. Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea noastră de acțiune. El ne dăruiește libertate ca să împlinim voia Lui în mod liber și noi să alegem să fim credincioși și recunoscători”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pilda aceasta ne arată că Dumnezeu a ales poporul evreu ca să lucreze în via Sa, adica să pregătească mântuirea neamurilor. L-a ales din celelalte popoare și i-a dat Legea prin Moise și multe reguli religioase, morale și cultice pentru a-l ajuta să-și păstreze identitatea și să împlinească o misiune sfântă. „Umanitatea păcătoasă, chiar dacă este chemată la o lucrare sfântă, devine adesea nerecunoscătoare, răzvrătită și îndărătnică în a împlini voia lui Dumnezeu. Comportamentul lucrătorilor răi ai viei este comportamentul tuturor oamenilor răi care după ce au fost chemați să lucreze în via Domnului, adică să slujească lui Dumnezeu, uită repede de Stăpânul viei și se fac ei înșiși stăpâni pe vie, considerând via ca o proprietate a lor.
De aceea, Domnul Iisus Hristos spune că Împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la ei şi se va da neamului care va face roadele ei. Vedem că Domnul Iisus identifică via cu lucrarea pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu, iar lucrătorii sunt cei chemați să pregătească intrarea oamenilor în Împărăția Lui”, a explicat Preafericirea Sa.
O chemare la responsabilitate
Patriarhul României a spus că Pildă lucrătorilor răi este și o atenționare pentru slujitorii Bisericii care trebuie să ia aminte permanent la lucrarea lor. „Pilda de astăzi cheamă pe slujitorii Bisericii la multă responsabilitate. Ne cheamă să nu punem stăpânire pe Biserică, socotind via Domnului, adică Biserica lui Hristos, ca și cum ar fi proprietatea noastră personală. De asemenea, ne cheamă să nu ne lenevim, deoarece vom da seamă de modul cum am ascultat și predicat Sfânta Evanghelie, am săvârșit și am primit Sfintele Taine, am ajutat pe alții sau am primit ajutorul lor. Vom da seama de felul cum am împlinit voia lui Dumnezeu în viața și lucrarea noastră”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a spus că Domnul Hristos cere clericilor o responsabilitate mai mare pentru mântuirea sufletelor credincioșilor încredințați. „Evanghelia ne cheamă, pe de o parte, să ne bucurăm de darul chemării noastre la o lucrare sfântă pentru oameni, iar, pe de altă parte, să ne cutremurăm de marea răspundere pe care o avem pentru lucrarea sfântă și mântuitoare la care am fost chemați, pentru că e mai greu să se mântuiască slujitorii Sfântului Altar. Dumnezeu cere mai mult de la slujitorii Bisericii decât de la credincioșii ei. Sfântul Ioan Gură de Aur zice: «Spune Scriptura: Cei tari cumplit se vor certa, și Cel care a știut voia stăpânului său și nu a făcut-o se va bate mult. Deci, cu cât cunoști mai mult, cu atât ești mai mult pedepsit, de aceea preotul care săvârșește același păcat ca și mireanul nu primește pedeapsa mireanului, ci o pedeapsă mult mai grea». Ce anume se cere mai mult de la slujitorii Bisericii? Se cere răspundere pentru mântuirea sufletelor credincioșilor încredințați lor spre păstorire și această responsabilitate presupune ca slujitorii Bisericii să fie cei dintâi la împlinirea voii lui Dumnezeu”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.