De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sala „Şaguna” inaugurată la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a participat, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României şi în cadrul „Zilelor Șaguniene 2022”, la inaugurarea Sălii „Şaguna“ de la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, în Palatul Asociațiunii. Prin această manifestare a fost cinstit primul președinte al Asociațiunii.
Sala „Șaguna“ conține o expoziție cu circulare ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna emise în vederea îndeplinirii scopului Asociațiunii, transliterate de cercetătorul Bogdan Andriescu, şi o tiparniță cu un exemplar al Telegrafului Român, ziarul întemeiat de ierarh în urmă cu aproape 170 de ani. În sală se mai află tabloul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna pe care Asociațiunea l-a comandat, aşa cum a făcut pentru fiecare dintre președinții săi, și care se află în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal, şi două icoane, ale Arhiepiscopiei Sibiului, ce provin din Capela grecească din Sibiu, în care Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a slujit, precum și obiecte din mobilierul ce a aparținut reședinței ierarhului.
IPS Mitropolit Laurențiu a săvârşit o slujbă de binecuvântare a noii săli închinate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna din cadrul Bibliotecii şi a subliniat importanța evenimentului de cinstire a Sfântului Ierarh al Transilvaniei.
„Într-o zi de maximă însemnătate pentru poporul român prin care marcăm 104 ani de la Marea Unire și într-un an în care am sărbătorit centenarul încoronării de la Alba Iulia, salutăm inițiativa conducerii Bibliotecii Județene ASTRA ca în Palatul Asociațiunii să fie inaugurată o sală «Șaguna». (…) Activitatea sa națională și cultural-educativă se vede din implicarea sa în edificarea ASTREI, din documentele care sunt aici expuse și care au fost transliterate pentru a le putea lectura mai ușor noi, cei de azi. Și toate acestea sunt doar o mică parte din întreaga activitate a acestui sfânt al Bisericii și al Neamului”, a arătat ierarhul.
La eveniment au luat parte clerici, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi administrative judeţene şi locale, între care s-a aflat şi directorul Bibliotecii ASTRA, Răzvan Pop.
După inaugurarea Sălii „Șaguna” a fost lansat şi primul site dedicat Enciclopediei Române, lucrare realizată de Corneliu Diaconovici sub egida ASTREI.