În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Floriilor în Transilvania
La sărbătoarea din Duminica Floriilor, credincioşii L-au întâmpinat pe Mântuitorul Iisus Hristos cu rugăciuni, cu cântări de slavă şi cu ramuri de salcie şi flori. De asemenea, foarte mulţi credincioşii s-au împărtăşit la Sfânta Liturghie, pregătindu-se pentru săptămâna de înălţare duhovnicească ce premerge Învierii Domnului.
Credincioşii din Sibiu s-au alăturat în număr mare preoţilor de la bisericile din oraş, veniţi la Catedrala mitropolitană, în ajunul Floriilor pentru a oficia slujba Vecerniei şi Litia împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Mulţimile de credincioşi au adus ramuri de salcie, icoane ale praznicului şi prapuri pentru a participa la sfârşit la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Preoţii au purtat pe umeri racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, iar la final, pe treptele de la intrarea în lăcaşul de cult, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi le-a mulţumit preoţilor din oraş pentru prezenţa la slujbele ce au deschis programul liturgic de Florii.
„Slujba din această seară nu este altceva decât o pregătirea pentru ziua de mâine şi pentru săptămâna care începe. Mântuitorul l-a înviat pe Lazăr cu o zi înainte de Intrarea în Ierusalim. Învierea lui Lazăr a fost o descoperire a învierii de obşte, pe care Dumnezeu o va rândui pentru toată fiinţa umană la sfârşitul veacurilor. Minunea învierii lui Lazăr a fost pregătitoare pentru propria Sa Înviere din morţi“, a spus ierarhul.
Ierusalimul Ceresc la care suntem chemaţi
În ziua de praznic, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor de preoţi şi diaconi. Ramurile de salcie au fost sfinţite de ierarh şi împărţite credincioşilor, care au umplut lăcaşul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfânta Treime“ a Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, condusă de prof. Iosif Fiţ. Aşa cum este tradiţia de câţiva ani la Sibiu, la Sfânta Liturghie din praznicul Floriilor, grupul vocal „Acapella“ din Bucureşti, dirijat de George Miron, a susţinut un recital de cântări religioase specifice acestei perioade. Alături de grupul „Acapella“ a fost şi naistul Radu Nichifor, din Sibiu.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, care ne deschide urcuşul duhovnicesc din Săptămâna Pătimirilor spre măreţul praznic al Învierii Domnului. Ierarhul i-a felicitat pe credincioşii care s-au împărtăşit în număr foarte mare la Sfânta Liturghie şi pentru că au trecut cele 40 de zile din Postul Mare, pregătindu-se acum de o săptămână de ajunare şi de înălţare duhovnicească.
„Noi astăzi, purtând aceste ramuri de sălcii şi aceste flori care simbolizează roadele postirii, L-am întâmpinat pe Mântuitorul Iisus Hristos. El astăzi, prin Sfânta Euharistie, a fost prezent printre noi, intrând nu doar în Ierusalimul pământesc ca acum 2000 de ani, ci în Ierusalimul Ceresc, unde ne cheamă pe toţi prin Sfânta Împărtăşanie. A intrat Mântuitorul acum 2000 de ani în Ierusalim ştiind că se pregăteşte pentru Pătimiri, dar şi că învierea lui Lazăr a stârnit mare duşmănie între cei care doreau să-L piardă. Doreau chiar să-l omoare pe Lazăr, pentru că mulţi veneau să-l vadă după ce a fost înviat“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Festival de pricesne
Sărbătoarea Floriilor s-a încheiat la Sibiu cu un Festival de pricesne şi cântări religioase specifice Postului Mare, organizat la iniţiativa Coralei „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane din Sibiu. Alături de corala de la Sibiu, credincioşii au mai audiat interpretările Coralei „Sfânta Treime“ din Alba Iulia, ale Coralei Bisericii „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ din Sibiu, dirijată de prof. Lucia Dobri, şi ale grupului vocal bărbătesc „Filotheos“, dirijat de Marius Talmaţchi.
Prezentarea evenimentului a fost realizată de consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, care a vorbit despre repertoriul, istoricul, participarea la evenimente de profil şi premiile primite de fiecare cor.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit coriştilor şi i-a felicitat pentru dăruirea lor faţă de muzica bisericească prin care Îl slăvesc pe Dumnezeu.
„Interpretarea melodică completează cântarea liturgică, o întregeşte şi o înfrumuseţează, în aşa fel încât găsim tot ceea ce se cuvine pentru a-I aduce lui Dumnezeu un răspuns la iubirea Sa nemărginită de care ne bucurăm. Toată frumuseţea lumii vine de sus şi cântările acestea sunt inspirate din cele ale îngerilor“, a spus ierarhul.
IPS Mitropolit Andrei, la Cluj-Napoca
De sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din cartierul Dâmbu Rotund, din Cluj-Napoca. La slujbă au participat autorităţi judeţene şi locale, alături de sute de credincioşi. Mulţi dintre ei s-au spovedit şi împărtăşit. În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolitul Andrei a vorbit despre însemnătatea sărbătorii.
„Sărbătoarea Floriilor ne relatează minunea învierii lui Lazăr şi a intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Este o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla cu noi, cu toţi. Lucrul acesta este rezumat în troparul sărbătorii şi, în luminoasa zi de Paşti, pe care dorim să o ajungeţi cu sănătate şi cu multă bucurie, îl vom auzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur spunând legat de acest subiect că a înviat Hristos şi niciun mort nu mai este în morminte „, a spus ierarhul.
Potrivit parohului Augustin Bora, în această parohie nu a mai fost prezent un ierarh pentru a săvârşi Sfânta Liturghie de mai bine de 16 ani. La finalul slujbei, ierarhul a primit în dar din partea parohiei o icoană cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, patronii spirituali ai lăcaşului de cult. Apoi, IPS Andrei a sfinţit ramurile de salcie şi a împărţit cărţi de rugăciuni tinerilor şi copiilor prezenţi.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din cartierul clujean Dâmbu Rotund a fost înfiinţată în 1936. Lăcaşul de cult a fost ridicat începând cu anul 1939 şi construit în etape. După 1990 a fost extins şi restaurat. În prezent, se lucrează la ridicarea unei case parohiale şi a două centre sociale. Alături de parohul Augustin Bora mai slujeşte la biserică şi preotul Alexandru Ciui.
Praznicul Floriilor la Oradea
În Duminica Floriilor, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, fiind a doua sărbătorire a praznicului Floriilor în catedrala propriu-zisă, după ce, în 2012, la marele praznic al Învierii Domnului, s-a început slujirea liturgică în noua Catedrală episcopală. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Sfântul Niceta de Remesiana“ al Catedralei.
PS Sofronie a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Floriilor, subliniind că Intrarea Domnului în Ierusalim este în strânsă legătură cu minunea învierii lui Lazăr din morţi, săvârşită de Mântuitorului Iisus Hristos, deschizând drumul pătimirilor şi a morţii Fiului lui Dumnezeu înomenit, spre Învierea Sa cea de a treia zi.
„Auzind despre minunea învierii lui Lazăr, poporul întreg s-a cutremurat şi a venit să Îl vadă pe Domnul, aşa cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan în pericopa evanghelică de astăzi, dar şi pe Lazăr, cel care fusese mort şi pe care Domnul Hristos l-a adus, din nou, la viaţă. Mulţime multă s-a strâns să Îl vadă pe Cel Care a săvârşit minunea, pe Domnul Iisus Hristos, îndeosebi copii şi tineri, care I-au cântat cântări de preamărire, osanale, Mântuitorului Iisus Hristos, aşternându-şi hainele pe pământ, ca El să calce ca pe un covor împărătesc. Cel Care a venit să intre în cetatea al cărei împărat era, dar nu din lumea aceasta, Împăratul Ierusalimului ceresc coborât pe pământ, Biserica, preînchipuită în templul din Ierusalim, Cel Care, Împărat fiind, intră în cetatea sfântă în chip smerit, în stare de smerenie extremă, nu într-un car imperial, nu într-o caleaşcă, nu într-o lectică, cum călătoreau pe vremea aceea împăraţii şi demnitarii romani, nu pe un tron purta pe braţe, ci călare pe un asin, pe mânzul asinei, este întâmpinat de copiii evreilor cu cântări angelice, «Osana, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!», la fel cum îngerii în ceruri neîncetat cântă Cuvântului Veşnic, Împăratul lumii, Tatălui şi Duhului Sfânt, Preasfintei Treimi, cântarea cea întreit sfântă: «Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot!»“, a arătat ierarhul.
De asemenea, PS Sofronie a arătat că „Fiul lui Dumnezeu, Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos intră în Ierusalim nu pentru a fi încoronat cu o coroană imperială, nu pentru a primi sceptrul şi orbul, ca însemne ale domniei şi stăpânirii peste lumea aceasta, ci intră ca să fie încoronat cu o cunună de spini, care avea să Îi spintece fruntea şi capul şi să Îi umple chipul Său sfânt de sânge, şi să primească crucea, pe care a luat-o şi pe care a fost răstignit, El, Mielul jertfei lui Dumnezeu. Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce stă la temelia domniei Sale în Împărăţia cerurilor, în Cetatea cea Sfântă a Ierusalimului ceresc, pe care a venit să o coboare pe pământ, Biserica, în care suntem cu toţii cuprinşi“.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, ce au fost stropite cu apă sfinţită, acestea fiind împărţite, după Sfânta Liturghie, numărului mare de credincioşi care au participat cu bucurie şi cu dragoste la prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim, la noua Catedrală Episcopală din Oradea.
Duminica Floriilor în parohia sălăjeană Badon
În duminica în care întreaga lume creştină prăznuieşte intrarea Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Badon, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie alături de parohul Daniel Tarba şi diaconii de la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului, în noua biserică din localitate.
După rostirea cuvântului de învăţătură, pr. Daniel Tarba a mulţumit PS Episcop Petroniu pentru bucuria pe care a făcut-o credincioşilor Parohiei Badon prin liturghia săvârşită. Bucuria păstorului şi credincioşilor a fost cu atât mai mare cu cât în urmă cu exact şase ani, PS Petroniu a fost întronizat în Catedrala episcopală din Zalău ca întâiul episcop al Sălajului. Aflată la numai 11 kilometri de municipiul Zalău, localitatea Badon este atestată documentar pentru prima dată la anul 1323 şi numără aproximativ 200 de familii de credincioşi. Ultima vizită a PS Petroniu în această parohie a avut loc în luna octombrie a anului 2011 când a târnosit biserica satului, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi. Proiectul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Badon este o îmbinare a stilului brâncovenesc cu influenţe moldoveneşti, construcţia fiind în formă de cruce greacă înscrisă cu abside laterale, de dimensiuni apreciabile: 9-14 metri lăţime, 25 metri lungime şi 30 metri înălţimea clopotniţei principale). În prezent, lăcaşul de cult este în curs de pictare.
Sărbătoarea Floriilor la Deva
Numeroşi credincioşi au participat la slujba de Florii oficiată la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La momentul predicii, ierarhul hunedorean, le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa praznicului Intrării Domnului în Ierusalim şi despre pregătirea pentru Săptămâna Sfintelor Patimi.
„Mântuitorul Hristos a intrat în Ierusalim nu ca să fie încoronat împărat, pentru a-i elibera pe evrei de sub stăpânirea romană, ci a intrat triumfător, după obiceiurile orientale, pe mânz de asin, tocmai pentru a birui păcatele oamenilor şi moartea asemenea unui împărat, ca omul căzut să fie ridicat din prăpastia păcatelor“, a spus ierarhul.
Sărbătoarea în Cluj şi Maramureş
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei Baciu II, Protopopiatul Cluj I. Aici Ierarhul a binecuvântat noua biserică şi a slujit prima Sfânta Liturghie în biserica mare, după ce timp de mai bine de doi ani slujbele au fost săvârşite în demisolul biserici.
PS Vasile Someşanul a acordat, din partea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat activ în proiectul construcţiei noii biserici şi în înfrumuseţarea acesteia cu iconostas şi mobilier. Parohul Ionuţ Pripon a făcut o legătură între importanţa Intrării lui Hristos în Ierusalim şi intrarea în noua biserică, Ierusalimul cel ceresc. La Sfânta Liturghie arhierească au participat autorităţi judeţene şi un mare număr de credincioşi care s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
Pentru comunitatea Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci“ din Cluj-Napoca, Duminica Floriilor a avut o semnificaţie cu totul deosebită. În prima partea a zilei, credincioşii au avut bucuria să se împărtăşească de darurile Dumnezeieştii Liturghii, primind în Ierusalimul duhovnicesc, pe Împăratul Păcii, pe Domnul Iisus Hristos, căruia cu toţii au cântat: „Osana! Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului“.
Corul bisericii împreună cu copiii din parohie care participă la programul catehetic în zilele de sâmbătă, au oferit celor prezenţi un buchet de cântări liturgice specifice Postului Mare. Atmosfera liturgică deosebită a sărbătorii a continuat şi în partea doua a zilei când, în mijlocul comunităţii s-a aflat Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul care oficiat slujba de seară. În încheiere parohul Gavril Vârva, a adresat un cuvânt de mulţumire ierarhului şi celor prezenţi.
De Praznicul Floriilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Catedrala episcopală. În cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe diaconul Florin Vasile Silaghi întru preot pe seama capelei penitenciarului din Municipiul Satu Mare şi pe teologul Ioan Ples întru diacon, cu slujire la Catedrala episcopala. După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a ieşit în procesiune pe esplanada catedralei, unde PS Iustin Sigheteanul a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie şi le-a stropit cu aghiasmă. (Pr. Cristian Rus, pr. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan, Andreea Pâgleşan)