În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Sfântului Onufrie, la Floreşti şi la Cluj-Napoca
Asociaţia filantropică „Sfântul Onufrie“ şi-a sărbătorit pe 12 iunie ocrotitorul spiritual. La Mănăstirea Floreşti, judeţul Cluj, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Ziua Sfântului Onufrie a fost sărbătorită şi în parohia clujeană „Naşterea Domnului“.
Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie“ a reuşit să construiască o parte din casele destinate copiilor aflaţi în dificultate, în cadrul aşezământului social de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Floreşti. Proiectul Aşezământului „Sfântul Onufrie“, iniţiat de asociaţie şi coordonat de duhovnicul Mănăstirii Floreşti, protosinghelul Visarion Paşca, vizează construirea unui aşezământ ce va cuprinde patru case de tip familial - organizate în aşa fel încât să poată găzdui, fiecare, câte 10 copii -, şi o clădire administrativă.
La slujba oficiată la Mănăstirea Floreşti, PS Vasile Someşanul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre prezenţa şi lucrarea Sfântului Duh în viaţa credincioşilor: „Filantropia, adică dragostea faţă de om şi mai ales faţă de omul încercat, este parte a fiinţei Bisericii şi putem să vedem acest lucru chiar de la începutul Bisericii“. Ierarhul a adăugat că prezenţa şi lucrarea Sfântului Duh în viaţa credincioşilor este vădită prin roade: dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, faptele bune, blândeţea, credincioşia, curăţia şi altele asemenea acestora.
„Prin aceste lucrări ale Sfântului Duh, vădite prin cei care au primit să trăiască potrivit învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos şi prin Sfintele Taine, sporesc în viaţa şi în lucrarea lor roadele credinţei. Şi noi, cei din ziua de astăzi, în vremurile acestea de mare încercare, prin care trecem cu toţii, avem bucuria să dăruim prin credinţa noastră darurile Sfântului Duh, dar şi să le împărtăşim celor care au nevoie de ele“, a mai spus PS Vasile Someşanul.
Apoi, ierarhul împreună cu soborul de preoţi şi diaconi au oficiat o slujbă de binecuvântare la Aşezământul social închinat „Sfântului Onufrie“, destinat copiilor orfani şi aflaţi în dificultate. Cele două case ridicate în prezent ar putea fi date în folosinţă până la sfârşitul anului.
Sărbătoare la Parohia „Naşterea Domnului“
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a găzduit, de ziua Sfântului Onufrie, Concursul religios „Micul Onufrie“, aflat la a VIII-a ediţie. Şi anul acesta, elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, reprezentată de directoarea Eugenia Marcu, l-au cinstit în mod deosebit pe Sfântul Onufrie cel Mare, model de bunătate şi dărnicie pentru copii.
Anul acesta, tema concursului a fost „O pâine şi pe masa aproapelui meu“. Îndrumaţi şi însoţiţi la biserică de profesoara de religie Daniela Necula, copiii au pregătit un program de rugăciuni, povestiri şi cântece religioase, precum şi un dar special care aminteşte de pâinea dăruită de Sfântul Onufrie Pruncului din icoană. Cei 60 de elevi au adus câte o pâine, de forme şi mărimi diferite care au ajuns apoi pe masa unor persoane cu probleme financiare. La sfârşit, cei mai buni participanţi la programul religios au primit diplome; la fel au fost răsplătiţi şi cei care au dăruit cea mai frumoasă pâine. Pentru toţi elevii s-a pregătit un mic dar, care a constat într-o iconiţă şi „pâinicile Micului Onufrie“.
Au fost prezenţi la acest eveniment preoţii parohiei - parohul Nicolae Buda şi pr. Dorel Man -, prof. Eugenia Marcu şi cadre didactice de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“, între care Ana-Maria Ţibre, Maria Ţibre, Lucia Albu şi asist. Anicuţa Sălăjean.
A urmat o agapă în sala de la demisol, unde, după binecuvântarea mesei, copiii s-au bucurat de bucatele pregătite pentru ei. Şi, pentru a spori frumuseţea cinstirii Sfântului Onufrie, s-a adăugat, de aproape un an, încă un prilej de a oferi daruri: de data aceasta, celor care sunt lipsiţi de căldura unui cămin şi de zâmbetul unei mame.
Copiii de la Cercul de pictură al parohiei, în mare parte elevi ai Şcolii „Constantin Brâncuşi“, au dăruit o parte din banii obţinuţi, din activitatea atelierelor de pictură şi de confecţionare a unor obiecte decorative, pentru definitivarea aşezămintelor de la Mănăstirea Floreşti, aflate sub ocrotirea Sfântului Onufrie. Astfel, vineri, 13 iunie, părintele Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii Floreşti şi coordonatorul Centrului „Sfântul Onufrie“, s-a aflat din nou în mijlocul copiilor de la Cercul de pictură pentru a le mulţumi pentru micul ajutor oferit până acum şi pentru a le înmâna diplome. (Andreea Pâgleşan, Marilena Asănică)