În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Sfintei Treimi, în Transilvania
De Sfânta Treime, în Transilvania au fost sărbătorite hramurile a numeroase lăcaşuri de cult din parohii şi din mănăstiri. Sfânta Treime este o sărbătoare iubită de credincioşii români, simbolizând, între altele şi unitatea neamului. După primul război mondial şi realizarea Marii Uniri din 1918, multe biserici din Transilvania au primit acest hram.
Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a aflat în sărbătoare la praznicul Sfintei Treimi, când sute de credincioşi au venit să participe la programul liturgic de la hramul lăcaşului de cult. Ca de fiecare dată, la hramul Catedralei din Sibiu, Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de un sobor de arhierei, din care au făcut parte Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Alături de arhierei au slujit preoţii de la Catedrala mitropolitană şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, între care s-a aflat şi pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane.
„Uniţi întru Preasfânta Treime“
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a vorbit despre lucrarea Duhului Sfânt în lume, dogma Sfintei Treimi, relaţiile dintre Persoanele Sfintei Treimi şi rolul lor în opera de mântuire a omenirii.
„Când privim pe Tatăl, Îl vedem pe Fiul! Când privim pe Fiul, Îi vedem pe Tatăl şi pe Duhul Sfânt! Deodată ce ne ducem cu mintea la Tatăl, Îi vedem pe toţi trei laolaltă, pentru că toţi sunt împreună şi au aceeaşi Fiinţă pe care Tatăl o împărtăşeşte şi o dăruieşte total Fiului şi Duhului Sfânt. Astfel, iubirea Tatălui este în Fiul şi în Sfântul Duh, şi aceeaşi iubire se întoarce către Tatăl Ceresc. Şi mai cu seamă, pentru noi, oamenii, în chip deosebit şi de folos nouă este că Fiul păstrează întotdeauna firea noastră în Sfânta Treime. Aşa că Tatăl, când priveşte pe Fiul, în iubirea Lui, ne vede şi pe noi şi ne iubeşte aşa cum iubeşte pe Fiul, iar Duhul Sfânt este Acela care ne îndeamnă pe toţi să-L chemăm pe Tatăl: «Avva, Părinte!». Căci Duhul se roagă în noi cu suspine negrăite, iar pe noi ne face să fim uniţi întru Preasfânta Treime. Deci, de la o parte şi de la alta a lumii, de la cele văzute şi nevăzute, de la cele de dedesubt şi din toată creaţia se aude glasul de laudă al Preasfintei Treimi, cum cântăm totdeauna în Sfânta Liturghie: «Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot! Plin este Cerul şi pământul de mărirea Lui». De bună seamă că învăţătura despre Sfânta Treime este temeiul existenţei noastre, iar dacă vorbim despre Cincizecime, nu facem altceva decât să continuăm Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi Înălţarea Sa la Ceruri, pentru că toate sunt actualizate prin pogorârea Sfântului Duh, Care prezintă pe Fiul lui Dumnezeu înomenit în noi oamenii, în Biserica şi în viaţa noastră. De aceea, cultul şi rugăciunile noastre sunt în numele Preasfintei Treimi“, a spus IPS Mitropolit Irineu.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru participarea la hramul Catedralei mitropolitane. Lăcaşul de cult, care a trecut de un secol de existenţă, este un simbol al cetăţii transilvane, a subliniat ierarhul, o Catedrală dorită foarte mult de românii din Ardeal şi de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
„Lucrarea Preasfintei Treimi se vede încununată şi în acelaşi timp într-o continuă dezvoltare, spre îndumnezeirea noastră. Suntem participanţi la lucrarea sfinţitoare care se realizează în Biserică. O Biserică este sfântă dacă dă sfinţi şi toţi membrii, toţi credincioşii, au posibilitate lăsată ca un dar de la creaţie ca să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu. Asemănarea cu Dumnezeu este un urcuş continuu, într-o permanentă conlucrare a noastră cu harul dumnezeiesc. Ne împărtăşim mereu cu harul lui Dumnezeu prin Sfintele Taine şi suntem părtaşi cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin Trupul şi Sângele Său, la Sfânta Împărtăşanie. Toate acestea repetându-se, urmărindu-se în viaţa noastră, ne dau posibilitatea să înaintăm, să urcăm şi noi treptele desăvârşirii“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Preoţii au purtat racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în timpul procesiunii, alături de icoane şi prapuri.
Sfinţirea noii biserici la Feleacu
Noua biserică a Mănăstirii de la Feleacu, judeţul Cluj, cu hramul „Sfânta Troiţă“ a fost sfinţită la praznicul Sfintei Treimi. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul şi un sobor de preoţi şi diaconi, şi a fost urmată de Sfânta Liturghie. Au participat la sărbătoare reprezentanţi ai Centrului eparhial, mulţime de preoţi, stareţi şi stareţe de la mănăstirile din apropiere, credincioşi, oficialităţi judeţene şi locale.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evidenţiat în cuvântul său duhovnicesc importanţa sărbătorii pentru întreaga creştinătate şi pentru comunitatea din Feleacu care a luat parte la sfinţirea noii biserici, un moment plin de har şi de binecuvântare: „Astăzi este mare sărbătoare pentru întreaga creştinătate. Este pomenită temelia credinţei noastre, Preasfânta Treime. Pentru credincioşii din Feleacu este îndoită sărbătoare, pentru că această măreaţă biserică nouă, care are tocmai hramul zilei, Sfânta Troiţă, a fost astăzi sfinţită. În timpul celebrării, şi pe dinafară şi pe dinăuntru, biserica a fost stropită cu agheasmă, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar în masa altarului s-au pus sfinte moaşte de mucenici, de la Mănăstirea «Sfântul Teodosie», de lângă Ierusalim. Totul este plin de har şi de binecuvântare, iar noi, cei prezenţi la sărbătoare, ne bucurăm cu dumneavoastră împreună şi medităm la cea mai importantă învăţătură a Bisericii noastre, pe care se întemeiază toată teologia creştină şi anume învăţătura despre Sfânta Treime, învăţătură care ne duce la mântuire“. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit arhimandrit pe Alexandru Ghenţ, stareţul mănăstirii de la Feleacu.
Noul complex monahal este în apropiere de biserica veche arhiepiscopală, ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Stilul arhitectural al noii biserici este cel moldovenesc, îmbinat cu cel brâncovenesc, proiectul fiind realizat de arhitectul Ioan Arboreanu din Cluj-Napoca, după cum a menţionat arhim. Alexandru Ghenţ. Complexul monahal mai cuprinde un paraclis închinat Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei, un corp de chilii, stăreţia şi casa parohială, o casă muzeu şi o bibliotecă.
Sărbătoare la Târgu Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat de Rusalii în mijlocul credincioşilor târgumureşeni. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Înălţarea Domnului“ - Catedrala mare, din centrul municipiului Târgu-Mureş. La altarul monumentalei biserici slujesc Părintele Silviu Negruţiu şi Părintele Gheorghe Şincan.
Luni, 9 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi, IPS Arhiepiscop Irineu a liturghisit tot în municipiul Târgu-Mureş, de această dată în Parohia „Înălţarea Domnului“ - Târgu-Mureş I, în aşa-numita „Biserică de piatră“. Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de către Grupul de muzică bizantină „Justinian Marina“ din Târgu-Mureş, compus din studenţi ai Facultăţilor de Istorie, Medicină (din Târgu-Mureş) şi Teologie (din Alba Iulia). Biserica de piatră este construită în formă de navă, cu pronaos, naos şi absida-altar. Turnul acesteia are elemente de stil baroc, ce ţin de perioada în care a fost construită - sfârşitul secolului al XVIII-lea. Vechea pictură murală a acestui lăcaş de cult nu se mai păstrează, fiind înlocuită în 1933. Paroh la Târgu-Mureş I este Valentin Berbecar.
Hram la Zalău
Preasfinţitul Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime“ din municipiul Zalău, cu prilejul hramului. Alături de ierarh au mai slujit arhimandritul Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Ştefan Lucaciu, protopopul Zalăului, părintele Nicolae Gudea de la Parohia Ortelec, Ioan Farcaş, preot coslujitor la această biserică, şi părintele Iulian Sabou de la Parohia Moiad. La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu i-a acordat lui Ovidiu Duma cea mai înaltă distincţie pentru mireni a eparhiei - „Crucea Sălăjană“.
În cuvântul de învăţătură PS Petroniu a explicat modul în care „împreună-lucrează persoanele Sfintei Treimi“ şi a explicat şi cum au apărut unii termeni teologici care arată legătura dintre Persoanele Sfintei Treimi. Ierarhul a subliniat faptul că cine respectă întru totul învăţătura Simbolului de credinţă se află în adevăr.
Istoria Bisericii „Sfânta Treime“ din Zalău începe în prima jumătate a secolului al XX-lea, când, după primului război mondial şi realizarea unirii Ardealului cu România, la 1 Decembrie 1918, s-a dorit construirea unei bisericii ortodoxe în Zalău, fapt realizat între 1925-1927, prin zidirea actualei biserici cu hramul „Sfânta Treime“, aceasta fiind prima biserică românească din cărămidă ridicată în oraş. Terenul pentru construcţie a fost donat de statul roman. Planul arhitectural al bisericii este în formă de cruce. Biserica „Sfânta Treime“ este şi locul de suflet al tinerilor din Liga Tineretului Creştin Ortodox din Zalău. Aici, în fiecare joi seara are loc o slujbă de priveghere sub îndrumarea arhimandritului Antonie Pinţa, urmată de rostirea unui cuvânt de folos duhovnicesc de către părinţii invitaţi.
Sărbătoare în Oaş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime“ Moişeni, judeţul Satu Mare, cu ocazia hramului. De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a participat, seara, de la ora 17:00, la concertul susţinut pe esplanada Catedralei episcopale de către Corul „Armonia“ al Arhiepiscopiei Tomisului şi „Doxologia“ al Catedralei episcopale din Baia Mare. Concertul a fost oferit de către Primăria Baia Mare în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului Baia Mare. (Arhid. Liviu Stanciu, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)