De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţă omagială de prezentare a albumului „Domnitorii şi ierarhii Ţării Româneşti. Ctitoriile şi mormintele lor“
Cu prilejul împlinirii a 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti în cadrul unei şedinţe omagiale ţinute ieri în Sala sinodală a Reşedinţei patriarhale din Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat cartea-album „Domnitorii şi ierarhii Ţării Româneşti. Ctitoriile şi mormintele lor“.
Lucrarea apărută cu ocazia aniversării a 650 de ani de la întemeierea oficială a primei mitropolii a românilor, publicată la Editura „Cuvântul Vieţii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, dovedeşte un caracter enciclopedic şi ilustrativ cu valoare de simbol, fiind, totodată, o carte de vizită a bisericilor prezentate, prin istoricul şi descrierea monumentului, cuprinse în cadrul fiecărui medalion. Ea reprezintă acum cea mai mare colecţie de pisanii din Ţara Românească. Editarea şi publicarea acestei enciclopedii aniversare, cu imagini semnificative care reflectă viaţa Bisericii noastre în decursul istoriei, constituie un eveniment semnificativ, mai ales că el reflectă şi o binecuvântată cooperare a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei cu Mitropolia Olteniei. În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a subliniat că această lucrare este foarte necesară, în primul rând pentru mass-media. „Centrul de Presă BASILICA este un fel de Universitate deschisă 24 din 24 de ore, în care o mulţime de oameni primesc o mulţime de cunoştinţe. Atunci când ai în mână o carte ca aceasta, ai şansa de a nu mai consulta foarte multe cărţi, ci, într-o formă concentrată, te poţi folosi de informaţiile conţinute de acest volum. De asemenea, volumul este deosebit de util pentru ora de Religie, pentru întocmirea de articole şi luări de cuvânt. Această carte este o bibliotecă întreagă de istorie a Bisericii Ortodoxe referitoare la Ţara Românească.“ În concluzie, Preafericirea Sa a spus că această istorie a Bisericii Ortodoxe Române din zona Munteniei este bine-venită pentru multe lucrări misionare, didactice. Pentru românii din străinătate este de mare folos să aibă într-o formă concentrată istoria Bisericii ţării lor.