De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţe ale Adunărilor eparhiale, la Sibiu şi Deva
În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 13 iunie, şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului. La Deva, şedinţa a avut loc la Centrul eparhial, joi, 12 iunie.
La Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă avut loc şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului care a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi vicarul administrativ al eparhiei, pr. Ilarie Benchea. Înainte de începerea şedinţei, prin care noii membri aleşi ai Adunării eparhiale au fost confirmaţi în aceste funcţii, a fost oficiată slujba de Te Deum în capela facultăţii, de către PS Episcop Andrei Făgărăşanul şi un sobor de preoţi, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu şi a membrilor Adunării eparhiale.
În debutul şedinţei, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre rolul şi importanţa celor două organe de conducere administrativă, Adunarea şi Consiliul eparhiale.
„Pentru noi este un moment de continuare şi de înnoire. Unii dintre membrii Adunării eparhiale îşi vor continua activitatea, conform noului Statut, fiecare membru are dreptul la două mandate. Alţi membri noi au venit acum pentru a se adăuga la ceilalţi şi pentru a prelua din mers lucrările Bisericii. În privinţa conducerii administrative, Biserica respectă Statutul şagunian, ca în organele deliberative şi executive să existe o proporţie de doi mireni la un cleric“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. În aula facultăţii sibiene au participat la şedinţă noii membri ai Adunării eparhiale, ca reprezentanţi ai organului deliberativ din Arhiepiscopia Sibiului, iar dintre aceştia o parte face parte din organul executiv, şi anume Consiliul eparhial.
Şedinţa de la Deva
În sala de şedinţe de la Centrul eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a avut loc joi, 12 iunie, şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru perioada 2014-2018. Şedinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. La slujbă au participat, alături de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, preoţii membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În cadrul şedinţei, după validarea mandatelor în cele două comisii, au fost aleşi secretarii permanenţi ai Adunării Eparhiale, iar cei 30 de membri au fost repartizaţi pe cinci comisii de activitate: bisericească, culturală, social-filantropică, economică şi de validare. În fiecare comisie, cel mai vârstnic dintre clerici a fost desemnat preşedintele comisiei, iar unul dintre mireni a fost ales raportor al comisiei. În continuare au fost aleşi cei nouă membrii în Consiliul Eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, membrii Consistoriului Bisericesc şi membrii supleanţi în Consistoriu, precum şi delegaţii Eparhiei în Consistoriul Mitropolitan. (Pr. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ)