În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Ioan, făclie de lumină în viaţa noastră
„Viaţa Sfântului Ioan Botezătorul să fie pentru fiecare dintre noi o făclie după care să ne ghidăm viaţa şi lucrarea noastră!“ Acestea au fost cuvintele de îndemn ale Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit ieri, 24 iunie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
La Sfânta Liturghie au participat credincioşi bucureşteni, dar şi pelerini de aproape sau de departe. În timpul acestei sfinte slujbe, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit două hirotonii: a monahului Varlaam (Cristian-Vasile) Gomei în ierodiacon, pe seama Mănăstirii „Radu Vodă“ din Capitală, şi a diaconului Ioan Jucan, slujitor la Catedrala Patriarhală, în preot, pe seama bisericii Parohiei Boteanu-Ienii, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, Protoieria 1 Capitală.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar patriarhal a arătat că naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost mai presus de raţiunea şi firea lucrurilor omeneşti, fiindcă mama sa, Elisabeta, deşi era sterilă, a dobândit un fiu la bătrâneţe. Această naştere a fost minunată, ne arată Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, deoarece naşterea pruncului a fost semnul iubirii şi al milostivirii lui Dumnezeu faţă de preotul Zaharia şi Elisabeta, pentru că Dumnezeu a ridicat ocara semenilor lor evrei, care considerau că familia fără copii era semnul vizibil al blestemului lui Dumnezeu.
Preasfinţitul Episcop-vicar a mai arătat că naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, dincolo de caracterul profetic al numelui său, care în limba ebraică înseamnă „Dumnezeu S-a milostivit“, a fost profeţită din Vechiul Testament, întrucât Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos şi prin el Sfântul Duh a pregătit întruparea Fiului lui Dumnezeu.
Sfântul Ioan Botezătorul a trăit o viaţă îngerească, de aceea este reprezentat de cele mai multe ori în iconografie cu aripi de înger. Asemenea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, a mai precizat Preasfinţia Sa, Sfântul Ioan Botezătorul este modelul ascetului creştin, fiindcă şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu şi este, potrivit cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos (Mt. 11, 11), cel mai mare om născut din femeie.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis cuvânt de felicitare şi de binecuvântare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre şi a îndemnat credincioşii să urmeze sfaturile Sfântului Ioan Botezătorul de a face roade vrednice de pocăinţă, evidenţiind că „viaţa Sfântului Ioan Botezătorul să fie pentru fiecare dintre noi o făclie după care să ne ghidăm viaţa şi lucrarea noastră“. De asemenea, Preasfinţia Sa a pomenit şi de sărbătoarea pe care Biserica a rânduit-o întru pomenirea aducerii la Suceava a moaştelor Sfântului Marelui Mucenic Ioan cel Nou în ziua de 24 iunie 1415 de către domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei.