În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Luca al Crimeei, model de ierarh şi medic creştin
Ieri, 11 iunie, Biserica Ortodoxă l-a pomenit pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei. Cu acest prilej, mai multe biserici de parohie, dar şi capele şi paraclise de spitale din întreaga ţară şi-au sărbătorit ocrotitorul. Acest sfânt a trecut la Domnul în ziua de 11 iunie 1961, iar din anul 2013 a fost trecut şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
În Capitală, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, a fost cinstit în mod deosebit la paraclisul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon“. Acest lăcaş de cult are atât hramul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, cât şi părticele din sfintele sale moaşte. Sărbătoarea hramului a început din seara zilei de 10 iunie, cu slujba Acatistului săvârşită la racla cu odoarele duhovniceşti şi a continuat cu slujba Privegherii, şi anume Vecernia, Litia, Utrenia, cu toate canoanele, şi, de la miezul nopţii, cu Sfânta Liturghie. Sfintele slujbe au fost săvârşite de către un sobor de preoţi de caritate din spitalele bucureştene, iar răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul“ şi de un grup de psalţi de la alte biserici bucureştene, „care participă de dragul acestei privegheri“, după cum ne-a spus pr. Gheorghe Oprea, slujitor la paraclisul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Capitală.
La slujba de Priveghere au participat numeroşi credincioşi, între care şi medici, întrucât Sfântul Ierarh Luca al Crimeei este ocrotitor şi al medicilor creştini. „Este o bucurie mare că am ajuns aici. Am venit ca să mulţumesc Bunului Dumnezeu că am fost la examen şi, cu toate că este obositor să pleci dimineaţa de acasă şi să te întorci a doua zi tot dimineaţa, a fost cu bucurie. Este al treilea an de când vin de hram, la priveghere, şi anul acesta am venit cu aceiaşi prieteni. Datorită faptului că Dumnezeu mi-a arătat de prea multe ori că există, că fără Dânsul nu se poate face nimic, am venit în seara aceasta aici, la Sfântul Luca, unde mă simt ca într-o familie“, a mărturisit Mircea Bogdan Matei, medic rezident la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ din Capitală.
Pentru credincioşii care nu au participat la slujba Privegherii, paraclisul, unde se păstrează racla cu părticele din moaştele Sfântului Luca al Crimeei, a fost deschis toată ziua. De asemenea, ieri după-amiază au fost săvârşite slujba Aghesmei mici şi slujba Acatistului.
Hram a fost şi la capela Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, şi la biserica Parohiei Şerban Vodă din Capitală. În ambele lăcaşuri de cult se păstrează spre cinstire racle cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.