De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, prăznuiţi în Transilvania
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, numeroase locaşuri de cult transilvane şi-au sărbătorit hramul, între acesta fiind şi aşezăminte monahale care au strâns la Sfânta Liturghie pelerini din toate zonele ţării. Ierarhii au adresat credincioşilor îndemnuri de a lăsa la o parte grijile faţă de cele trecătoare şi să se îngrijească de suflet. De asemenea, credincioşii au fost îndemnaţi să urmeze modelul Sfinţilor Apostoli Pentru şi Pavel.
Pelerini din mai multe zone ale ţării au venit în număr mare la Mănăstirea Bran, judeţul Braşov, pentru a sărbători hramul aşezământului alături de obştea monahală, soborul slujitor şi credincioşii din localităţile apropiate. Mănăstirea „Soborul Sfinţilor Apostoli“ şi-a sărbătorit hramul cu o zi înainte, la praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie. Slujba a avut loc pe o scenă amenajată lângă biserica de lemn a mănăstirii, în prezenţa credincioşilor care s-au legat sufleteşte de aşezământul monahal şi vin adesea aici pentru a se ruga, pentru a primi binecuvântarea cerească şi pentru a se bucura de frumuseţile împrejurimilor. La Sfânta Liturghie s-au aflat maici de la mănăstire precum şi de la alte aşezămintele monahale din Arhiepiscopia Sibiului.
În soborul slujitor s-au aflat stareţi şi duhovnici din eparhie şi din alte zone, preoţi din Braşov şi din localităţile aflate în apropierea schitului. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotonit diacon pe teologul Dan Obancea.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Evanghelia Duminicii a 3-a după Rusalii, în care se prezintă modul în care grijile lumeşti trebuiesc depăşite, în vederea apropierii de cele duhovniceşti: „Pentru a fi cu adevărat curaţi în întreaga noastră fiinţă, trebuie să privim totul împrejurul nostru ca o frumuseţe creată de Dumnezeu pusă la îndemâna noastră. Dacă privim frumuseţile din jurul nostru ca lucrare a lui Dumnezeu, nu vom putea niciodată să le vedem într-un mod pătimaş, cu o dorinţă de posesie, de a le stăpâni şi de a ne bucura într-un mod egoist de acestea. De aceea, omul încearcă să denatureze frumuseţea creată de Dumnezeu şi atunci, prin păcatele fiinţei sale îşi întunecă privirea. Suntem îndemnaţi, apoi, prin Evanghelia de astăzi să alegem dintre slujirea lumii şi cea a lui Dumnezeu, pe cea mai importantă“.
Apoi, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, despre viaţa şi chemarea lor de a fi următori ai Mântuitorului Hristos şi mărturisitori ai Lui în lume: „Cinstea pe care o aducem acestor sfinţi o realizăm prin primirea şi îndeplinirea învăţăturilor lăsate de ei. Prin venirea noastră aici, la o mănăstirea închinată lor, nu facem altceva decât să aducem închinare şi cinstire acestor doi mari Sfinţi Apostoli“.
La final, protosinghelul Policarp Stoian, duhovnicul Mănăstirii Bran, le-a mulţumit ierarhului, preoţilor şi credincioşilor pentru participarea la hram. Pelerinii au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, adus într-o raclă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Hram în Ţara Năsăudului
Credincioşi din judeţul Bistriţa-Năsăud au luat parte, în număr mare, la hramul Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Rebra, din judeţul Bistriţa Năsăud. Pentru al patrulea an consecutiv, în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat, pe altarul de vară al mănăstirii, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adresat mulţimii un cuvânt de învăţătură despre credinţa lucrătoare prin iubire: „Să-i luăm, de exemplu, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii acestei mănăstiri frumoase unde ne adunăm să ne rugăm şi să ne întărim în credinţă, să-i luăm de exemplu şi să luăm şi noi, pe umerii noştri, jugul lui Hristos, crucea lui Hristos să o purtăm în loc de jug, să avem o credinţă mărturisitoare, în Domnul Iisus Hristos, o credinţă mărturisitoare şi lucrătoare prin iubire într-o lume atât de derutată şi atât de dezorientată. Să luăm pildă pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care, iubindu-i pe cei doi, citea cu multă râvnă scripturile, spunând că apostolii Petru şi Pavel au avut în loc de povară cele două testamente. Să-i învăţăm pe cei doi apostoli din Scripturi şi, mai ales, cum au pus ei în practică virtuţile şi, atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, întărindu-ne în credinţă, aprinzându-ne de râvnă unii de la alţii, vom pune în practică o credinţă mărturisitoare şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate vom reuşi, toţi câţi suntem aici, să devenim misionarii Domnului Iisus Hristos, misionari cu viaţa noastră, misionari prin cuminţenia noastră, misionari cu bunătatea noastră, şi astfel să convertim la Biserica lui Hristos o lume întreagă“.
Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Ţara Năsăudului a fost fondată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, locaş de rugăciune ce a fost finalizat şi sfinţit în 2009. În prezent vieţuiesc aici 10 monahi, iar programul liturgic este asemănător cu cel din Sfântul Munte Athos, potrivit celor declarate de stareţul mănăstirii, protos. Chiril Zăgrean.
Hramul Mănăstirii Râmeţ, judeţul Alba
La Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Mănăstirea Râmeţ, judeţul Alba şi-a serbat hramul. Cinstirea corifeilor Apostolilor a debutat în seara zilei de 28 iunie cu slujba Vecerniei, urmată de slujba Privegherii. În dimineaţa zilei de duminică, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi, monahi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Adresându-se credincioşilor prezenţi în număr foarte mare, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat însemnătatea jertfei Sfinţilor Apostoli şi modul în care credincioşii trebuie să abordeze grijile vieţii şi să îşi manifeste încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, conform rânduielilor bisericeşti, monahia Apolinaria Barb a fost înălţată la rangul de stavroforă şi instalată ca stareţă a prestigiosului aşezământ duhovnicesc.
PS Sofronie la Stâna de Vale, Bihor
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din staţiunea montană Stâna de Vale, judeţul Bihor, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale primei pericope evanghelice, ce vorbeşte despre grijile vieţii, în strânsă legătură cu cel de-al doilea fragment scripturistic citit, în care Sfântul Apostol Petru, în numele celor doisprezece Apostoli, Îl recunoaşte şi Îl mărturiseşte pe Domnul Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu.
„Am ales ca motto al cuvântului de astăzi încheierea primei pericope evanghelice ce s-a citit, un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos, legat de grijile vieţii, deoarece ele rezumă atât viaţa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cât şi viaţa tuturor Sfinţilor Apostoli ai Domnului Iisus Hristos, dar şi viaţa tuturor sfinţilor Bisericii, care au în comun dorinţa lor fierbinte de a căuta, mai întâi, în lumea în care au trăit, Împărăţia lui Dumnezeu, din lumea de dincolo, în care sunt acum, strălucind în slavă. Grija, gândul, dorinţa, dorul tuturor sfinţilor şi, în mod particular, al Sfinţilor Apostoli, iar în mod cu totul special al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, după Împărăţia Cerurilor trebuie să ne caracterizeze şi pe noi, pe toţi creştinii“, a spus PS Sofronie, care a adăugat că în prezent oamenii sunt tentaţi mai mult de bunurile din lumea aceasta, de lucrurile trecătoare, însă trebuie să nu uite că viaţa pe pământ e trecătoare, iar în viaţa cea veşnică sufletul pleacă cu zestrea spirituală.
„Dreptatea lui Dumnezeu, de care ni se vorbeşte în finalul pericopei evanghelice duminicale de astăzi, nu se referă la Dumnezeu ca un judecător care împarte dreptate, cum împărţeau împăraţii odinioară sau judecătorii în zilele noastre. Dreptatea lui Dumnezeu este dreptatea numită iubire, iubirea lui Dumnezeu strâns legată de pocăinţa noastră. Cum am putea să numim altfel decât iubire dreptatea lui Dumnezeu, dacă El, Cel Sfânt, Îl trimite pe Fiul Său, Unul Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos, să Se facă Om, în toate asemenea nouă, afară de păcat, şi El, Cel nevinovat, să moară pe Cruce pentru păcatele noastre, El, Mielul lui Dumnezeu, Care ia asupra Sa păcatul lumii“, a spus PS Sofronie care a adăugat, apoi, că „noi toţi, cei păcătoşi, avem nevoie de iertarea Mântuitorului Iisus Hristos, care vine prin baia lacrimilor, prin Taina Pocăinţei, prin mărturisirea păcatelor şi primirea Sfintei Împărtăşanii. Dacă suntem păcătoşi, să ne întoarcem la Hristos Domnul şi, întorcându-ne la Mântuitorul Iisus Hristos, pe El să Îl căutăm, şi nu bunurile din lumea aceasta trecătoare. Nu să trăieşti bine şi îndestulător este idealul vieţii creştinului adevărat, ci să fii conştient că aici, pe pământ, este o continuă jertfă, o răstignire permanentă, o luptă continuă cu păcatele, cu răul şi cu egoismul, pentru ca dincolo, în viaţa cea veşnică să biruim, cu Hristos, prin Hristos, împreună cu Hristos, aşa cum au biruit Sfinţii Apostoli şi toţi sfinţii“.
Protosinghelul Serafim Pop, stareţul Mănăstirii Stâna de Vale, a mulţumit ierarhilor şi pelerinilor care au venit în număr mare la sărbătorirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Apoi, deoarece în judeţul Bihor, un număr de peste 15.000 de persoane poartă numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau diminutive ale acestora, în cuvântul rostit la final, PS Sofronie a felicitat pe credincioşii care şi-au serbat onomastica. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitaţi toţi pelerinii.
Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de pe Masivul Vlădeasa, la 1100 metri, în mijlocul staţiunii Stâna de Vale, a fost ctitorită în 1990 de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Coman al Oradiei. În prezent, construcţia bisericii mari este finalizată, fiind în lucru pictura interioară.
PS Petroniu la Moiad, Şimleu Silvaniei
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Moiad, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. Alături de ierarh au fost prezenţi la slujbă protopopul Şimleului Silvaniei, Dan Haiduc, şi parohul Iulian Sabou. La momentul obişnuit din slujbă, copiii prezenţi în număr mare au fost împărtăşiţi cu Cinstitul Trup şi Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pentru activitatea desfăşurată în cei cinci ani de pastoraţie, la finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu i-a acordat parohului Iulian Sabou distincţia de sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a prezentat viaţa celor doi corifei ai creştinăţii, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, subliniind importanţa activităţii acestora. Astfel, prin ei a început să se răspândească în lume învăţătura lui Hristos, iar Biserica lui Dumnezeu, care a luat fiinţă de Rusalii, a prins forma văzută. PS Petroniu i-a îndemnat pe cei prezenţi să ia ca modele pe cei doi Apostoli, arătând că, deşi aceştia au avut slăbiciuni - Sfântul Apostol Petru s-a lepădat de trei ori de Mântuitorul, iar Sfântul Apostol Pavel a fost un prigonitor aprig al creştinilor -, ei au fost iertaţi. „De aceea şi noi să avem încredere în iertarea lui Dumnezeu, El chemându-ne mereu, fiindcă nu vrea moartea păcătosului“, a mai spus ierarhul.
Biserica satului Moiad a fost ridicată între anii 1935-1937 şi are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locaşul de cult a fost pictat începând cu anul 1994, când s-a înfiinţat Parohia Moiad.
Hramul Catedralei Episcopale din Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva.
Bucuria a fost cu atât mai mare deoarece Catedrala Episcopală din Deva, prin purtarea de grijă a ierarhului hunedorean, a primit al doilea hram, fiind pusă ocrotirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care, de anul acesta, sunt şi ocrotitorii municipiului Deva.
În cuvântul de învăţătură, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a vorbit credincioşilor prezenţi în număr foarte mare la slujbă despre personalitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care „sunt pildă bună de urmat, icoane de lumină, mari dascăli ai pocăinţei, dar şi rugători pentru noi în Ceruri“.
La finalul slujbei a urmat ceremonia solemnă de acordare a celui de al doilea hram al Catedralei Episcopale din Deva. Protosinghelul Nestor Dinculeană, consilier administrativ-bisericesc în cadrul eparhiei hunedorene, a dat citire hrisovului, care a fost apoi semnat de arhiereii prezenţi la Sfânta Liturghie împreună cu preoţii şi diaconii slujitori.
PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a mulţumit celor prezenţi la Sfânta Liturghie, precum şi la acest moment istoric pentru eparhia hunedoreană.
Slujbă arhierească la Penitenciarul Gherla
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România, persoanele private de libertate din Penitenciarul Gherla, judeţul Cluj, au primit vizita Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a oficiat, în capela unităţii de detenţie, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Au participat la slujbă cadrele penitenciarului, iar deţinuţii s-au bucurat de slujba care s-a transmis în direct şi în celulele penitenciarului, prin intermediul televiziunii cu circuit închis.
La Penitenciarul Gherla au fost organizate, pe parcursul săptămânii trecute, activităţi religioase, sportive şi cultural-artistice, potrivit preotului misionar Petru Drăgan. În fiecare zi a acestei săptămâni s-a citit acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. (Pr. Florin Croitoru, Pr. Cristian Rus, pr. Sergiu Nicolae Succurro, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)