În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea bisericii din satul buzoian Cocârceni
Duminica întâi după Rusalii a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioşii filiei Cocârceni care aparţine de Parohia Bălăneşti din judeţul Buzău. Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori a târnosit biserica filiei, având hramul „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron“, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. La finalul slujbei de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat semnificaţia duhovnicească a unei biserici. „O biserică este un simbol sau o pregustare a Împărăţiei lui Dumnezeu, deoarece, aici, în fiecare duminică şi sărbătoare, se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Aici veniţi ca să vă întâlniţi în rugăciune cu Întemeietorul Bisericii şi Capul ei, Care este Mântuitorul Hristos şi de la Care aşteptăm «toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit», şi sfinţirea sufletelor noastre, prin pogorârea harului Sfântului Duh asupra noastră. Nu este puţin lucru să ridicaţi o biserică sau să o înnoiţi; este cel mai mare act de jertfire din partea dumneavoastră“, a spus ierarhul locului.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Potrivit tradiţiei, toţi cei prezenţi duminică la slujbă au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Lăcaşul de cult din satul Cocârceni a fost ridicat în perioada 1819-1821. În ultimii ani, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare. Pictura a fost realizată în anii 2012-2013, prin strădania preotului paroh Ion Băicociu. (Dragoş Olteanu)