De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion de teologie la Mănăstirea Caraiman
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova a avut loc, în perioada 25-27 septembrie 2016, a 5-a conferință a Asociației Internaționale a Teologilor Dogmatiști Ortodocși (IAODT). Tema întâlnirii de anul acesta a fost „Primat și întâietăți în Biserică”.
Timp de trei zile, în cadrul simpozionului de teologie de la Mănăstirea Caraiman, tema legată de primat și întâietăți în Biserica Ortodoxă a fost prezentată și dezbătută de profesori de teologie dogmatică din țară și din străinătate. Alături de teologii români s-au aflat și invitați din Statele Unite ale Americii, Liban și Franța.
La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a prezidat sesiunea simpozionului de luni, 26 septembrie. „Acest forum este binevenit întrucât are în obiectiv dezbaterea unor probleme actuale și aducerea lor în discuție pe baza învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos, a predaniei apostolilor și a credinței dogmatice a Bisericii. Cei care participă la acest simpozion sunt oameni din școlile teologice românești, teologi din afara țării noastre, care au preocupări dogmatice, în sensul exprimării învățăturii ce se desprinde din Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție și s-a concretizat în formule de învățătură, în Crezul Bisericii și în experiența duhovnicească a membrilor ei. Este de mare importanță ca învățătura Mântuitorului Iisus Hristos să fie analizată, să fie cunoscută și să fie experimentată, căci în felul acesta ni se arată bogăția darurilor Duhului Sfânt în fiecare persoană și în toți laolaltă”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu, după cum informează TRINITAS TV.
La conferință au participat și prof. dr. Peter Bouteneff de la Colegiul „Sfântul Vladimir” din New York; prof. dr. Michel Stavrou de la Institutul Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris; pr. prof. dr. Porphyrios Georgi de la Institutul Teologic de la Balamand. „Sperăm că vocea acestei asociații va fi din ce în ce mai auzită în mediul eclesiastic și facem eforturi pentru a ajuta Biserica în nevoile ei teologice și să contribuim la împrospătarea discursului teologic ortodox”, a spus prof. Porphyrios Georgi din Liban. În cadrul discuțiilor s-a arătat legătura dintre întâietate și sinodalitate în Biserica Ortodoxă, în sensul că ele nu pot fi gândite și exprimate separat, ci mereu împreună. „Sinodalitatea este un reflex al modelului perihoretic al Preasfintei Treimi, de aceea structura de bază a Bisericii nu are un echivalent în societatea umană de-a lungul istoriei, ci se raportează întotdeauna la un model supranatural, cel al Sfintei Treimi. În același timp, întâietatea trebuie înțeleasă în mod spiritual plecând de la cuvintele Domnului Hristos, Care a spus ucenicilor că cine dorește să fie primul trebuie să fie slujitorul tuturor”, a spus pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Toate lucrările prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum. Următoarea întrunire a Asociației Internaționale a Teologilor Dogmatiști Ortodocși va avea loc peste doi ani la Balamand, în Liban.