IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Simpozion dedicat satului românesc la Galaţi
În perioada 28-29 mai, la Galaţi s-a desfăşurat un simpozion teologic internaţional dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
impozionul a reunit academicieni, cercetători ştiinţifici, profesori de teologie din ţară şi din Republica Moldova, precum şi preoţi, istorici, sociologi şi alţi oameni de cultură. Simpozionul a debutat marţi, 28 mai, prin săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a unei slujbe de mulţumire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, după care, în Sala „Melchisedec Ştefănescu” din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor. Chiriarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt în prezenţa conducerii Universităţii „Dunărea de Jos”, a distinşilor invitaţi, a numeroşi profesori de teologie şi cadre universitare din alte domenii, moderând şi prima secţiune a simpozionului. În continuare, academicianul Sabina Ispas, cercetător în cadrul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” din Bucureşti, a prezentat tema intitulată „Repere ale religiozităţii populare româneşti”. O analiză punctuală a unor aspecte definitorii ale satului românesc a fost realizată de profesorul Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. A urmat apoi susținerea referatelor pe diferite secțiuni.
În cele două zile ale simpozionului, oaspeţii prezenţi au avut în program vizitarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” - Lacu Sărat, judeţul Brăila.