În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbă de Priveghere pentru hramul Catedralei Patriarhale
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a început la Catedrala Patriarhală încă de sâmbătă, 20 mai, cu slujba Privegherii, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de soborul de slujitori al Catedralei.
În cuvântul de învățătură rostit după săvârșirea Vecerniei cu Litie, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a reliefat lucrarea importantă pe care Sfântul Împărat Constantin cel Mare a săvârșit-o pentru libertarea Bisericii creștine, dar și rolul pe care l-a avut în pecetluirea bazei și structurii culturii și civilizației europene.
„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a reușit să unească creștinii din Europa, Asia, Africa, întinzând Imperiul Roman la limite niciodată cunoscute în istorie și așezând peste tot principiul dragostei creștine, al respectului față de slujitorii Bisericii și al darurilor mărinimoase pe care le-a făcut Bisericii, pentru că ea este un dar al lui Dumnezeu pentru a dărui daruri de suflet, dar și pentru a vindeca rănile oamenilor în suferințe, necazuri și lipsuri. De aceea, împreună cu Sfânta sa mamă, el a fost și rămâne, ca și Sfântul Apostol Pavel convertit prin lumină, unul dintre Apostolii Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. (...)
Când se mai miră cineva că sunt mari proporțiile Catedralei Mântuirii Neamului, să meargă să măsoare ruinele bazilicilor din secolul al IV-lea din România, cât de puțină lume era în veacul al IV-lea și cât de mari sunt bazilicile Sfântului Constantin, cu peste de 50 metri lungime, cu ziduri foarte puternice, adevărate cetăți de apărare a credinței și de apărare a liniștii creștinilor”, a spus IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
„Doamne, Dumnezeul nostru, cei ce cinstim pe Sfinții, bineplăcuții Tăi Împărați, învață-ne pe toți, smeriți creștini și slujitori, dar și bărbați de stat, să preluăm nu doar ziua de sărbătoare, ci și argumentele slujirii acestui popor, dragostea și jertfelnicia, pe care le-a arătat Sfântul Constantin în simfonie! Biserica și Patria, Familia și Omul se slujesc în simfonie divino-umană. Doar așa rezistăm”, a mai subliniat Părintele Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.