În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în Parohia Mociu, Protopopiatul Cluj I. Tot duminică a avut loc slujba de binecuvântare a Capelei mortuare din oraşul Năsăud, de către un sobor format din preoţii slujitori în parohiile oraşului.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent duminică, 27 octombrie, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în Duminica a 24-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair), în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Mociu.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat consilierul misionar-social de la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, Liciniu Câmpean şi parohul Iustin Câmpean. Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul a rostit în cadrul slujbei un cuvânt de învăţătură despre puterea credinţei şi i-a binecuvântat la final pe toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie.
Biserica Parohiei Mociu I a fost construită în jurul anului 1900 avându-l ca ctitor pe părintele Simion Ciuca. Lăcaşul de rugăciune a fost renovat de mai multe ori, ultima dată în anul 2003, când a fost resfinţită de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, conform celor precizate de parohul Iustin Câmpean.
Slujbă de binecuvântare la Năsăud
Capela mortuară cu hramul „Sfântul Dumitru“ din oraşul Năsăud a fost binecuvântată duminică, 27 octombrie. Slujba de binecuvântare a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii şi a fost oficiată de preoţii slujitori în parohiile oraşului. La eveniment au participat mulţime de credincioşi năsăudeni.
Binecuvântarea capelei din Năsăud a avut loc în urma finalizării mai multor lucrări de reabilitare şi modernizare desfăşurate pe parcursul ultimilor doi ani. Astfel, între lucrările efectuate pot fi amintite: refacerea acoperişului şi a faţadelor exterioare, reamenajarea spaţiului interior şi dotarea capelei cu cele necesare bunei desfăşurări a slujbelor religioase funebre în toate perioadele anului precum şi reamenajarea spaţiului împrejmuitor.
Lucrările s-au făcut sub îndrumarea preoţilor Florin Rusu şi Lucian Greabu, slujitorii Bisericii Parohiei Năsăud I, sprijiniţi de credincioşii din parohie, dar şi de Consiliul Local Năsăud. Lucrările de restaurare erau necesare datorită stării de degradare avansată în care se afla capela.
Capela mortuară a oraşului Năsăud a fost construită în anul 1986 prin purtarea de grijă a părintelui Dumitru Tomi, parohul din acea vreme al Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ ce aparţine Parohiei Năsăud I. După cum a menţionat pr. Tomi, locaşul a fost edificat cu mari sacrificii din cauza contextului vremurilor de restrişte de atunci. Totuşi, datorită eforturilor preotului, capela a fost construită, astfel că aceasta a fost şi prima capelă mortuară din ţară din acea vreme, ai cărei pereţi interiori erau împodobiţi cu pictură.
Situată în apropierea Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din centrul oraşului, în vecinătatea sediului Protopopiatului Ortodox Năsăud, capela a fost construită ca aparţinând Parohiei Năsăud I, iar de-a lungul celor peste trei decenii de existenţă ea a fost în folosul tuturor credincioşilor ortodocşi ai oraşului Năsăud. (Pr. Alexandru Ciui, Andreea Pâgleşan)