De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhiereşti în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi (a Lăsatului Sec de carne) din a treia Duminică a Triodului, credincioşii s-au apropiat de înţelesurile judecăţii celei de obşte de la sfârşitul lumii, la a doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos.
În Duminica Lăsatului Sec de carne, credincioşii braşoveni au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Buna Vestire“ din centrul oraşului de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a venit în comunitatea de aici pentru a-i felicita pe preoţi şi credincioşi, care au susţinut în ultimii doi ani lucrările de restaurare a picturii interioare. Aflată aproape de finalizare, pictura bisericii braşovene a redat frumuseţea lăcaşului de cult, una dintre bisericile reprezentative pentru oraş. Lăcaşul de cult este mereu plin la slujbele religioase, iar credincioşii dau răspunsurile liturgice alături de cor, într-o atmosferă duhovnicească aparte.
Liturghie arhierească din a treia Duminică a Triodului a fost un moment de înălţare duhovnicească pentru credincioşii Bisericii „Buna Vestire“.
Mai mulţi slujitori ai Sfintelor Altare din oraş şi din străinătate au făcut parte din soborul de preoţi care a stat alături de IPS Mitropolit Laurenţiu. Amintim aici pe stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, pe protopopul Braşovului, Dănuţ-Gheorghe Benga, pe protopopul de Nisa-Franţa, Radu Totelecan, şi pe pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească“ din Şcheii Braşovului.
„Glasul conştiinţei“
În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre Înfricoşătoarea Judecată de Apoi, ale cărei criterii ne sunt prezentate în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica Lăsatului Sec de carne, numită şi Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.
„Urmările faptelor noastre vor fi judecate la sfârşitul veacurilor, când va avea loc Judecata obştească. Când plecăm din lumea aceasta, binele sau răul pe care le-am săvârşit se înmulţesc şi primim un adaos de fapte bune sau de fapte rele. Biserica are o importanţă extraordinară, prin mijlocire. Rugăciunile pe care le facem pentru cei morţi nu sunt simple comemorări, ci ne rugăm lui Dumnezeu să-i aibă vii în memoria Sa. Noi adăugăm faptele bune săvârşite şi pentru cei adormiţi, dar şi pentru cei care primesc darul. Judecata de Apoi este foarte importantă şi trebuie să veghem la ea. Sufletul fiecăruia dintre noi va trece prin Judecata particulară, pe care Sfinţii Părinţii o aseamănă cu trecerea prin nişte vămi. La fiecare vamă ni se cere socoteală pentru un păcat. Sufletele vor fi aşezate în două stări: Rai sau iad. La sfârşitul lumii, la a doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos, El va judeca din nou, prin glasul lui Dumnezeu din om, prin glasul conştiinţei. Nu este altceva conştiinţa decât conlucrarea noastră cu Dumnezeu. Conştiinţa noastră ne spune când facem o faptă că este bună sau rea, pentru că ne raportăm la Binele absolut, la Dumnezeu, sau spre binele trecător, spre ceea ce duce pe calea pierzării. Criteriul Judecăţii de Apoi este dreptatea, dar Judecătorul ia în socoteală nu vrednicia personală, omenească, ci fapta noastră. Evanghelia noastră ne prezintă toate categoriile de fapte după care vom fi judecaţi la sfârşitul lumii“, a spus ierarhul.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe credincioşii bisericii braşovene şi pe slujitorii Sfântului Altar pentru eforturile de a restaura lăcaşul de cult şi pentru susţinerea activităţii pastoral-misionare. Părintele Mihai Manolache i-a mulţumit ierarhului în numele preoţilor şi credincioşilor şi i-a adresat invitaţia de a reveni în curând în mijlocul comunităţii braşovene.
Biserica „Buna Vestire“ din Braşov a fost zidită la 1934, în vremuri dificile. Este unică în oraş prin arhitectura şi elementele bizantine. Pictura interioară a fost realizată la 1971, de pictorul Iosif Vasu. Lăcaşul de cult are un valoros iconostas de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului.
IPS Andrei la Sânmarghita
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Parohia Sânmărghita, Protopopiatul Dej, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi între care s-au aflat pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Teofil Herineanu, protopopul de Dej, parohul Dorin Chiţia, alături de slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi. Cu această ocazie, noul iconostas al bisericii a fost sfinţit.
În cuvântul de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioşilor despre criteriile judecăţii universale, despre importanţa iubirii aproapelui, cât şi despre faptele bune sau rele care au repercusiuni asupra omului chiar şi după moarte. Ierarhul i-a îndemnat apoi pe credincioşi să rămână statornici în credinţa strămoşească.
„În privinţa realizărilor comunităţii din Sânmărghita, în context cu pericopa evanghelică, se înţelege că toate lucrurile au o scadenţă, şi e ferice atunci când au o scadenţă pozitivă. Noi, ori de câte ori ne rugăm şi spunem Crezul, lucrul acesta îl afirmăm: «Aştept învierea din morţi, şi viaţa veacului ce va sa vie». Şi atunci când El va veni, va veni să judece vii şi morţii, a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit. Şi atunci, toate lucrurile capătă, privite din această perspectivă, valenţă veşnică“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a felicitat pe parohul Dorin Chiţia şi pe credincioşii din Parohia Sânmărgita pentru realizările lor. Răspunsurile la slujbe au fost date de Grupul vocal „Sfântul Nectarie“, al Ligii Tinerilor din municipiul Dej, iar la momentul împărtăşirii interpretul de muzică populară Alexandru Pugna a interpretat câteva pricesne.
La final, părintele Dorin Chiţia a fost hirotesit iconom stavrofor, iar binefăcătorii şi sprijinitorii bisericii au primit diplome de cinstire. Pentru lucrările binecuvântate la biserică, credincioşii parohiei au primit şi sprijin din partea consiliului local.
Slujbă arhierească la Sighişoara
Duminica Lăsatului sec de carne, 23 februarie 2014, a fost o zi deosebită pentru vieţuitorii Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Sighişoara, care au avut cinstea de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul a fost întâmpinat cu multă dragoste de către credincioşii prezenţi în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie. Bucuria duhovnicească a fost sporită şi de faptul că în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonirea a doi vieţuitori ai mănăstirii: în treapta de ieromonah (preot) - ierodiaconul Casian, iar în treapta de ierodiacon - monahul Arsenie.
Din soborul de preoţi au făcut parte arhimandritul Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, stareţul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Ţepeş, Ovidiu Dan, protopopul Sighişoarei şi alţi slujitori din obştea mănăstirii.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică despre Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos descriind acele momente în care, „trecând prin faţa Tronului de Judecată, fiecare îşi va vedea viaţa ca într-o oglindă şi, în acelaşi timp, fiecare va vedea trecutul său şi al celorlalţi oameni. Atunci va fi ziua descoperirii depline a adevărului cu privire la toţi şi în faţa fiecăruia. Atunci măştile vor cădea şi tu o să-l vezi pe altul în realitatea lui şi altul te va vedea pe tine cum eşti tu cu adevărat. Atunci răul va fi deplin demascat, iar binele va ieşi de sub acoperământ“.
În continuare, IPS Irineu a arătat: „După ce se vor cântări faptele fiecăruia, Dreptul Judecător va rosti sentinţa supremă şi definitivă asupra tuturor. Cei ce au privit cu duioşie în ochii stinşi de durere ai unui bolnav, cei ce au dat un sfat bun şi un ajutor celui îndurerat şi lipsit şi toţi cei care prin efortul faptelor de dragoste pentru oameni au făcut vreun bine în viaţă, vor vedea înaintea lor deschizându-se larg poarta spre universul infinit al împărăţiei eterne“. Totodată, „cei ce nu s-au aplecat cu dragoste spre cel dispreţuit şi dosădit, cei care n-au vrut să audă de slava lui Dumnezeu, cei care au iubit deşertăciunea mândriei şi a lumii trecătoare, cei care au râs aici de cele serioase şi au sfidat Dumnezeirea întreit strălucitoare şi au dispreţuit Legea Domnului, cei ce au urât pe oameni, cei ce au desfrânat, au minţit, au furat, au calomniat şi nu au avut în ei sinceritatea iubirii vor fi osândiţi şi vor plânge cu amar“, a subliniat ierarhul.
Slujba a fost urmată de o agapă frăţească, în trapeza mănăstirii, la care au participat peste două sute de persoane. Adresându-se acestora, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat un îndemn: „Să fim cu mare luare aminte, pentru că într-o zi va trebui să apărem în faţa Dreptului Judecător şi să-I spunem ce-am făcut cu unica viaţă pe care El ne-a dat-o. Viaţa nu poate fi înţeleasă ca o uşuratică şi agreabilă strecurare printre ani şi zile, ci ca o misiune de îndeplinit, ca o datorie de restituit Celui ce pentru noi a murit şi a înviat. Şi dacă n-am făcut ce trebuie până acum, nu-i târziu. Să facem de-acum înainte, câtă vreme epoca harului nu s-a sfârşit şi soarele încă străluceşte pe cer“.
În încheiere, ierarhul a mulţumit arhimandritului Ghelasie şi obştii de la Sighişoara pentru ospitalitate. „Ne bucurăm să fim astăzi la această mănăstire, o oază binecuvântată, un bastion al Ortodoxiei pe aceste meleaguri, din care până în depărtări iradiază lumina, harul şi puterea rugăciunilor neîncetate care se săvârşesc aici. Aici înfloresc acele virtuţi care au împodobit-o pe Maica Domnului: garofiţa smereniei, crinul curăţiei şi trandafirul iubirii. M-am bucurat să văd atâta popor venit din depărtare sau din apropiere aici ca să se adape din izvorul de apă vie al acestui aşezământ prestigios, duhovnicesc. Nu pot decât să-l felicit pe părintele Ghelasie pentru modul în care păstoreşte aici şi pentru minunata obşte monahală pe care o îndrumă - călugări aleşi, virtuoşi, înzestraţi de Dumnezeu cu evlavie şi cu alese valenţe spirituale pe care le pun în slujba poporului şi în slujba Dumnezeului Celui Viu“.
Din partea obştii monahale, părintele stareţ Ghelasie Tepes a adresat mulţumiri ierarhului.
Aniversare în Eparhia Oradiei
În data de 25 februarie 2014 se împlinesc şapte ani de când, răspunzând chemării Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Colegiului Electoral Bisericesc din data de 13 februarie 2007, Preasfinţitul Sofronie a fost întronizat ca Episcop al Oradiei, după ce vreme de opt ani a slujit cu râvnă sfântă pe românii ortodocşi din Ungaria, ca cel dintâi Arhipăstor al acestora. Bucuria acestei aniversări a fost dublată de împlinirea, în ziua de 21 februarie 2014, a 15 ani de la hirotonia în treapta arhieriei.
Aceste momente aniversare au fost sărbătorite, în mod festiv, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, a Lăsatului sec de carne, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în paraclisul de iarnă cu hramul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către PS Sofronie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi: membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, protopopi de la cele patru protopopiate ale eparhiei şi părinţi slujitori ai noii Catedrale episcopale, în prezenţa a sute de credincioşi dreptmăritori orădeni.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotesit pe diaconul Cezar Marcel Burlacu, slujitor al Catedralei, întru arhidiacon, iar absolventul de teologie ortodoxă Eugen Ioan Hercuţ a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Hidişelul de Sus I.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, ierarhul a tâlcuit înţelesurile ce se desprind din textul scripturistic care prezintă Înfricoşătoarea Judecată.
„Prin Duminica de astăzi, a Înfricoşătoarei Judecăţi, Sfânta noastră Biserică ne pregăteşte pentru intrarea în Sfântul şi Marele Post al Paştilor, ce va începe după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a Lăsatului sec de brânză, arătându-ne pentru ce trebuie noi să postim şi care este rostul postului pentru viaţa noastră. Postul nu este un regim alimentar, nu este o asceză pur şi simplu, ci postul este o pregătire pentru viaţa cea veşnică. Pericopa evanghelică pe care am auzit-o ne învaţă că la judecata de apoi, judecata universală, vom fi judecaţi după cât bine am făcut aproapelui nostru. Postind noi, postim nu doar pentru trupurile noastre, ci pentru omul întreg, pentru trup şi suflet. Postul este, prin urmare, un exerciţiu spiritual care ne ajută ca, împreună cu milostenia, cu facerea de fapte bune, să dobândim aripile necesare mântuirii noastre“, a spus PS Sofronie.
„Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi ne cheamă pe toţi, după ce ieri, în sâmbăta morţilor, Moşii de iarnă, ne-am adus aminte şi i-am pomenit în rugăciune pe cei adormiţi ai noştri, împreună cu care vom merge şi noi la Judecata de Apoi, şi ne pregăteşte pentru marele eveniment, colosalul eveniment, plin de cutremur, de solemnitate, de splendoare, dar, totodată, o privelişte ce niciodată nu a mai fost şi nici nu va mai fi în univers ca în ziua aceea, o zi în care, ne spune textul evanghelic, se vor înfăţişa toate neamurile la judecată. Dreptul Judecător, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul, Arhiereul şi Păstorul sufletelor noastre, va veni înconjurat de sfinţii îngeri şi va sta pe Tronul Judecăţii, Tronul Etimasiei, cum este numit în Teologia noastră Ortodoxă“.
Ierarhul a subliniat că „din pericopa evanghelică ni se descoperă faptul că Dumnezeu-Omul, Judecătorul nostru Cel Drept, Se ascunde în chipul săracului, a celui marginalizat, a omului aflat la periferia societăţii, a celui aflat în lipsuri, pe care noi suntem chemaţi să îl ajutăm. Criteriul judecăţii este iubirea aproapelui, a aproapelui nostru care se ascunde în cele şase tipuri de oameni lipsiţi pe care îi prezintă Evanghelia: flămânzii, însetaţii, străinii, cei goi, adică lipsiţi de toate cele, bolnavii şi întemniţaţii, pe care noi avem datoria de a-i ajuta, dacă vrem să avem şanse la mântuire“.
„Aşadar, la judecată vom da seama pentru tot ceea ce am făcut în viaţa aceasta şi vom fi întrebaţi, fiecare în parte, dacă L-am căutat pe Hristos Domnul în fratele nostru, dacă am văzut ascunsă în aproapele nostru, zidit, ca şi noi, după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, icoana Mântuitorului Iisus Hristos“.
Apoi, ierarhul a arătat faptul că Biserica a fost, dintotdeauna, alături de cei săraci şi aflaţi în suferinţe, urmând ca şi în Postul Sfintelor Paşti şi în perioada pascală din acest an să se desfăşoare la nivelul Patriarhiei Române colecte de bani şi bunuri materiale, atât pentru nevoile şi misiunea Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pentru ajutorarea creştinilor din Siria, greu încercaţi în ultima perioadă.
„Să ne pregătim duhovniceşte, iubiţi credincioşi, pentru ajutorarea fratelui nostru aflat în nevoi, ştiind că aşa ne vom mântui, şi atunci când va începe colecta pentru Fondul Central Misionar şi colecta pentru fraţii noştri din Patriarhia Antiohiei, care sunt prigoniţi şi omorâţi pentru că sunt creştini şi refuză să se convertească la islam, aşa cum a refuzat şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi fii săi să treacă la islam, fiind martirizaţi, să ne deschidem vistieriile noastre şi să ajutăm, după putere, făcându-ne astfel datoria faţă de sufletul nostru şi faţă de conştiinţa noastră, spre a noastră mântuire“, a mai spus PS Sofronie.
La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe Preacucernicul Părinte Cristian Octavian Rus, consilier cultural şi pentru relaţii mass-media al Episcopiei Oradiei, şi pe Preacucernicul Părinte Cătălin Eugen Călinescu, consilier pentru patrimoniu şi construcţii bisericeşti al Episcopiei Oradiei, întru protoierei.
După săvârşirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de Te Deum, înălţându-se rugăciuni de mulţumire către Bunul Dumnezeu pentru darurile revărsate cu îmbelşugare asupra Preasfinţitului Părinte Sofronie şi peste Sfânta şi de Dumnezeu păzita Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei.
Pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, a rostit un cuvânt festiv din partea clerului, a vieţuitorilor sfintelor mănăstiri şi a întregii suflări dreptmăritoare din Bihor, intitulat „Apostolat jertfelnic şi misiune sfântă la marginea dinspre apus a neamului românesc - Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, şapte ani de arhipăstorire în tronul episcopal al Oradiei Mari“, în cadrul căruia a adus mulţumire Bunului Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Eparhiei Oradiei acum şapte ani, în persoana Preasfinţitului Părinte Sofronie, subliniind importanţa istorică a zilei de 25 februarie 2007 pentru Episcopia Oradiei, precum şi rodnica lucrare arhipăstorească a ierarhului în acest răstimp binecuvântat, aşa cum reiese din cele trei mari coordonate ale slujirii arhiereşti, după modelul desăvârşit al Veşnicului Arhiereu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos: pastorală (conducătoare), slujitoare (sfinţitoare) şi învăţătorească.
La final, PS Sofronie a adus mulţumire Preasfintei Treimi, Tatăl şi Fiul şi Duhul Sfânt, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi tuturor sfinţilor pentru darurile primite şi ajutorul dat pe parcursul celor 15 ani de arhierie şi a celor şapte ani de arhipăstorire la Oradea. Totodată, a adresat mulţumiri părinţilor consilieri, protopopi, preoţilor de mir şi celor din cinul monahal, călugărilor şi călugăriţelor, precum şi bunilor credincioşi bihoreni pentru dragostea, rugăciunile, recunoştinţa şi preţuirea cu care îl înconjoară dar şi pentru statornicia, dărnicia şi jertfelnicia de care dau dovadă în apărarea dreptei credinţe şi în lucrarea Bisericii Ortodoxe de la marginea dinspre apus a neamului românesc.
Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuerşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Duminica Mironosiţelor“ din municipiul Baia Mare, aceasta fiind în cea mai recent înfiinţată parohie din oraş.
„Aici este cea de a 17-a parohie din oraş, cu o biserică deocamdată provizorie, în care se slujeşte, până la construirea unei biserici de zid, în stil maramureşean. Se doreşte a fi o construcţie tradiţională, care va aduna în jurul ei pe cei peste 3000 de credincioşi care sunt în această parohie. Aici este poarta de intrare în oraş dinspre Ţara Lăpuşului, iar preoţii care slujesc aici se bucură de dragostea credincioşilor şi de ajutorul lor“, a spus PS Iustin Sigheteanul.
Parohia, în care se află Biserica „Duminica Sfintelor Mironosiţe“, s-a înfiinţat în urmă cu patru ani, iar în acest an se doreşte începerea lucrărilor pentru ridicarea noii biserici, din piatră.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Marius Victor Medisan întru preot misionar pe seama Protopopiatului Baia Mare şi întru diacon pe teologul Gaborean Gheorghe Alexandru, cu slujire la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Baia Mare. (Pr. Cristian Rus, ieromonah Macarie Ţepeş, Ştefan Mărculeţ, Oana Rusu)