În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfinţilor Români
În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia „Trei Insule“ din Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Agadici, judeţul Caraş-Severin, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Româneşti, judeţul Timiş.
În Duminica a 2-a după Rusalii, credincioşii parohiei arădene „Trei insule“ au îmbrăcat straie de sărbătoare. Aceştia au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, care a oficiat cu acest prilej slujba de târnosire a sfântului lăcaş cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“, recent renovat. După târnosire, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Cuvântul ierarhului cu titlul „Corabia Bisericii“ adânceşte semnificaţia celei dintâi în lumina însuşirilor celei de-a doua şi în legătura citirilor Duminicii a 2-a după Rusalii, a chemării la apostolat, totodată a Sfinţilor Români; iar aceasta în atmosfera târnosirii noii biserici dintr-un loc ce îngăduie o apropiere de cel biblic, adică „Trei insule“, lângă un cunoscut râu, unde pescarii ca odinioară îşi împlinesc rostul. Asemenea chemării celor dintâi ucenici de către Mântuitorul, localnicii au ridicat biserica ce atrage mulţimea credincioşilor într-un pitoresc natural, ce înalţă spiritual. Se întregeşte înţelesul propus prin titlu prin referirea la una dintre cele mai vechi îndeletniciri şi chiar la poporul nostru, chemat de la început la cinstirea numelui Mântuitorului, prin amintirea peştelui şi cum dovedesc sfinţii naţionali ca şi credincioşii toţi, aici în bună parte ostaşi ai ţării. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul slujitor Adrian David, preot militar, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Timotei pentru bucuria nemărginită pe care le-a adus-o credincioşilor care au umplut bisericuţa şi curtea acesteia. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au participat toţi cei prezenţi.
Un loc pitoresc la marginea Aradului
Fiecare zonă a ţării are frumuseţile ei cu care se mândreşte şi pe care le poartă în suflet. Una dintre frumoasele zone aflate în apropierea oraşului Arad este pădurea Ceala, vestită prin flora şi fauna ei. Trecând prin această pădure se ajunge la „Trei insule“ sau Insula Mureş. Această zonă este situată la o distanţă de aproximativ 8 km S-E de centrul oraşului Arad. Accesul la „Trei insule“ se face prin intermediul şoselei care se întinde în prelungirea drumului Bodrogului, străbătând pădurea Ceala. Pe această insulă există mai multe cabane de agrement, unele locuite permanent. Aşa cum se întâmplă în foarte multe locuri, dorinţa înfiripată în sufletul unor oameni de bine, după multe nevoinţe, a devenit realitate. Această dorinţă izvorâtă din adâncul sufletului este bisericuţa cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“, care te întâmpină cu căldură la intrarea pe insulă. Oamenii de bine care s-au nevoit ca acest vis să devină realitate sunt Gheorghe Mihăilă şi Florica Toda, alături de toţi ceilalţi donatori scrişi în Hrisov şi în Cartea de Aur a bisericii.
Slujire chiriarhală în Parohia Agadici
Preasfinţitul Părinte Lucian s-a aflat duminică în mijlocul credincioşilor din Parohia Agadici, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit pe diaconul Marian Buliga întru preot pe seama Parohiei Bogodinţ, Protopopiatul Moldova Nouă. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică, ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii: „În cea de-a doua duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, Biserica noastră ne pune în faţă pericopa evanghelică de la Matei (cap. 4), care ne vorbeşte despre chemarea primilor apostoli la misiune şi propovăduire. Mântuitorul Iisus Hristos îşi cheamă ucenicii, care erau pescari galileeni, să devină pescari de oameni, apostoli şi propovăduitori ai cuvântului Evangheliei şi ai cuvântului vieţii veşnice. După ce a primit botezul lui Ioan, Mântuitorul a ieşit la propovăduire şi a dorit să aibă alături o obşte de ucenici, care mai târziu, insuflaţi de Duhul Sfânt, după învierea şi înălţarea Sa la cer, să-I continue misiunea“.
Atestată documentar în anul 1366, localitatea Agadici, astăzi sat în componenţa oraşului Oraviţa, găzduieşte o biserică-monument istoric, ridicată în anul 1772, pe locul uneia mai vechi din lemn. În prezent, parohia numără 57 de familii cu 171 de credincioşi ortodocşi români şi este păstorită din anul 2012 de tânărul preot Nichy Gheorghe.
Vizită pastorală în Parohia Româneşti
În Duminica Sfinţilor Români, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a efectuat o vizită pastorală în Parohia Româneşti, Protopopiatul Făget. Aici, ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, şi pr. Narcis Cristian Tiron, parohul bisericii. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, în prezenţa a numeroşi localnici şi credincioşi din împrejurimi. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoţi din Timişoara şi de la parohiile învecinate, precum şi foşti slujitori ai sfântului lăcaş, între aceştia fiind şi pr. Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timişoara II. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Paisie a hirotesit întru iconom pe pr. paroh Narcis Cristian Tiron pentru rodnica activitate pastoral-misionară desfăşurată alături de enoriaşi. De asemenea, Preasfinţia Sa a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul vocal „Theoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu. La finalul slujbei, un grup de tineri şi copii din parohie, îmbrăcaţi în costume populare, au susţinut un recital de cântări şi pricesne. Aceştia au primit din partea ierarhului iconiţe şi cărţi de rugăciune. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea)