De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizită patriarhală la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Patriarhul României a vizitat în seara de sâmbătă, 13 mai 2017, Mănăstirea Sihăstria Putnei, aflată la aproape 4 km depărtare de Mănăstirea Putna. Însoţit de mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de stareţul aşezământului monahal, arhim. Nectarie Clinci, dimpreună cu obştea monahală, alături de care s-au aflat numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în costume populare.
După tradiţionala primire şi săvârșirea slujbei de întâmpinare, oficiată în biserica cea nouă a mănăstirii, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a prezentat succint istoria aşezământului monahal de la Sihăstria Putnei, ale cărui începuturi urcă până la mijlocul veacului al XV-lea.
În prezent, la Sihăstria Putnei „se adeveresc cuvintele din Pateric, şi anume «pustia a înflorit precum crinul»”, a evidenţiat IPS Părinte Arhiepiscop Pimen, întrucât după anul 1990 au început lucrările de restaurare a ruinelor vechii biserici din secolul al XVIII-lea, prilej cu care au fost descoperite la data de 24 aprilie 1990 osemintele frumos mirositoare ale celor trei cuvioşi: Sila, Natan și Paisie. Ulterior, cu osteneala vrednicului de pomenire monah Sebastian Şcheuleac a fost reconstruită Biserica „Buna Vestire”, iar în apropierea ei, între anii 2002 și 2007, a fost construită o biserică mai mare din zid, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Serafim de la Sarov”. Lucrările de pictură se execută în prezent în pridvor de către pictorul bucovinean Liviu Dumbravă.
Preafericirea Sa a apreciat frumuseţea locaşului de cult ridicat prin rugăciune şi prin multă dăruire jertfelnică: „Este o bucurie pentru noi să fim în această biserică reînviată, reînnoită. Ne bucurăm că în acest an consacrat sfintelor icoane, pictorilor şi iconarilor putem vedea o biserică luminoasă, în care pictura devine o permanentă mărturisire a iubirii lui Dumnezeu, Care S-a arătat în Fiul Său întrupat”.
În continuare, Patriarhul României a reliefat mai multe semnificaţii teologice ale reprezentării chipului Domnului Iisus Hristos și al sfinților. „Slava Împărăţiei cerurilor, care va fi viitorul definitiv al omului credincios, al universului transfigurat, al cerului nou şi al pământului nou, este redată în pictura ortodoxă. Pictura bizantină este cea care uneşte cuvântul Evangheliei şi al imnografiei cu icoanele, cu iconografia. Când imnografia este bizantină, atunci şi pictura este bizantină, fiindcă toate au în centru slava, bucuria şi pacea Învierii lui Hristos şi slava, bucuria şi pacea din Împărăţia cerurilor, pe care o va dărui Hristos celor care L-au iubit pe El şi au împlinit voia Lui în viaţa lor. [...] Această pictură frumoasă care redescoperă tradiţia noastră de secole păstrată atât de frumos în picturile de la Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa este pentru noi prilej de bucurie şi de a afirma prezenţa Preasfintei Treimi şi a sfinţilor din ceruri, de aceea se spune «În Biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta», adică biserica de pe pământ este o anticameră, o pregustare a luminii, a bucuriei, a frumuseţii netrecătoare din Împărăţia cerurilor”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României l-a felicitat pe IPS Părinte Pimen pentru construirea acestei biserici prin multă dăruire, post și înțelepciune și s-a adresat obștii monahale de la Sihăstria Putnei: „Vă dorim bucurie şi să transmiteţi frumuseţile veşnice ale Ortodoxiei prin rugăciune, prin slujbe, dar şi prin primirea credincioşilor pentru că misiunea, aşa cum spunea părintele Cleopa, se face şi prin felul în care primim în mănăstire pe cei care sunt pelerini. O misiune deosebit de importantă se realizează prin modul de a-i primi pe oameni, de a-i asculta şi de a transmite bucuria şi lumina Învierii lui Hristos”.
În semn de preţuire şi binecuvântare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit stareţului Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhimandritul Nectarie Clinci, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi teologice şi istorice. La final, soborul de ierarhi a mers la mormântul monahului Sebastian Șcheuleac, cunoscut viețuitor al Mănăstirii Putna și întâiul egumen al reînființatului Schit Sihăstria Putnei, unde a săvârşit o slujbă de pomenire.