În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Zilele Culturale ale judeţului Sibiu
În cea de-a treia săptămână a proiectului „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu“, manifestările au ajuns pe Valea Târnavelor. La sfârşitul acestei săptămâni vor avea loc evenimente culturale în Mărginimea Sibiului, în localităţile Răşinari, Sălişte şi Cristian.
În cadrul proiectului „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu“, organizat de Consiliul Judeţean (CJ), au avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute mai multe evenimente pe Valea Târnavelor. În comuna Micăsasa s-a desfăşurat, între alte evenimente, spectacolul susţinut de Ansamblul Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiu“. La organizarea acestei manifestări de excepţie au mai participat localităţile Dumbrăveni, Alma, Moşna, Nemşa, Valea Viilor şi Biertan.
„Acest proiect este destinat vouă, locuitorii din judeţul Sibiu. Cum toate instituţiile de cultură care organizează acest eveniment sub egida Consiliului Judeţean sunt finanţate din bani publici, din banii dumneavoastră, este normal ca toţi artiştii de excepţie să se prezinte, pe rând, în toate localităţile. Sper ca toate momentele din program să vă rămână în suflete şi să le duceţi mai departe pentru că, unul din scopurile acestor zile este acela de a promova şi perpetua tradiţiile noastre, de care suntem foarte mândri“, a transmis preşedintele Ioan Cindrea celor prezenţi la Căminul cultural din Micăsasa.
Sărbătoare în Mărginimea Sibiului
Pentru cea de-a patra săptămână a „Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu“ sunt programate evenimente în Mărginimea Sibiului, la care participă comuna Răşinari, alături de Sălişte şi Cristian. CJ organizează sâmbătă, 21 iunie, excursii pe mai multe trasee, cu bicicleta sau cu autocarul. Plimbarea pe bicicletă „Pedalând pe Drumul brânzei“ include evenimente culturale, circuite turistice, tradiţii şi degustări de brânzeturi. Pe traseul „Emil Cioran“ din Dumbrava Sibiului, prima oprire va fi la poarta de intrare în munţii Cindrel, într-unul din cele mai frumoase sate ale României, Răşinari. „Pentru a cunoaşte localitatea îndeaproape va urma o plimbare alături de un ghid local pe uliţele strâmte pentru a descoperi casele vechi tradiţionale, muzeul localităţii, bisericile şi casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran. Masa de prânz va fi servită într-un loc cu tradiţie, unde ospitalitatea se întrece cu priceperea în bucătărie“, conform unui comunicat al CJ Sibiu. Bicicliştii vor îmbrăca ia pentru a celebra „Ziua universală a iei“ în Muzeul în aer liber ASTRA. Organizatorii lansează şi un concurs pentru participanţi, cu premii, iar CJ Sibiu invită fotografii să participe la un concurs de fotografie. O altă excursie are loc cu autocarul, duminică, de la Sibiu la Răşinari, participarea fiind gratuită, pe baza înscrierii.
Sâmbătă, la Răşinari au loc „Zilele culturale Octavian Goga“, masă rotundă cu tema „Octavian Goga şi spaţiul răşinărean“, lansarea „Caietelor Octavian Goga“ şi vizita Casei Memoriale a poetului. La Căminul Cultural are loc un program oferit de ASTRA Film. Urmează „Jocurile copilăriei - Animaţie pentru copii“, oferită de Universitatea „Lucian Blaga“ - Departamentul de artă teatrală, o expoziţie de fotografie „Veşnicia s-a născut la ţară“, ateliere meşteşugăreşti, prezentarea Muzeului Etnografic Răşinari, vizite la Muzeul Etnografic, Biserica Veche „Sfânta Parascheva“, Casa episcopală şi Casa memorială „Octavian Goga“, prezentare de produse agro-alimentare etc.
La Sălişte are loc Festivalul Corurilor Tradiţionale „Nicolae Suciu“, cu participarea Corului „Tezaur“ din Slimnic, Corului Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Gura Râului, Corul „Reuniunii Române de Cântări“ din Sălişte, Corul „Cedonia“ din Sibiu, dirijor: prof. Florin Soare. Urmează „Ora de Muzică Clasică“, în interpretarea ansamblului „Tromba Felix Quartet“. La Cristian au loc mai multe activităţi la biblioteca locală.
Duminică, la Răşinari, la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime“, la Sfânta Liturghie, participă Corul bisericesc din Răşinari şi Corul de Cameră „Caedonia“. Urmează un spectacol folcloric cu Fanfara Muzicienii Sibiului şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului“, solişti: Alina Bîcă, Daniel Rosalim, Nelu Albu, Traian Stoiţă şi Mariana Deac; ansamblul de dansuri „Căluşarii“ din Răşinari etc., conform unui comunicat al CJ Sibiu.