În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Ziua Copilului, aniversată în eparhiile transilvane
Ziua Internaţională a Copiilor, precum şi Duminica Părinţilor şi Copiilor, a fost prilej de sărbătoare în toate eparhiile din Transilvania. Numeroase manifestări au fost dedicate copiilor care au primit daruri, aprecieri şi îndemnuri părinteşti.
Zeci de copii au fost sărbătoriţi, la Muzeul Mitropoliei de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. Organizată pentru al doilea an consecutiv, manifestarea a avut scopul de a celebra copilăria şi viaţa şi, potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, de a aduce în spaţiile Muzeului Mitropoliei veselie, curăţie sufletească şi bună dispoziţie.
Evenimentul s-a bucurat şi anul acesta de prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a asistat la spectacolul celor mici, iar la final le-a împărţit cadouri. Ierarhul le-a adresat, atât celor mici, cât şi părinţilor, îndemnuri duhovniceşti cu privire la cum să trăiască viaţa.
„La un moment dat, Apostolii I-au zis Domnului Hristos: «Doamne, cum trebuie să fie un cetăţean al Împărăţiei Cerurilor?» Iar Domnul Hristos a luat un copilaş, l-a pus în mijloc şi a zis, de nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor“ (Mt 18, 3).
Între cei care au prezentat momente artistice s-au numărat elevi de la Seminarului Teologic Ortodox şi copii de la Grădiniţa „Sfântul Stelian“, îndrumaţi de educatoarele şi învăţătoarele lor.
Manifestări ample la Sibiu
Departamentul social al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat luni, 2 iunie, mai multe manifestări culturale şi artistice, prin care a marcat Ziua Copilului. În atenţia instituţiei s-au aflat copiii instituţionalizaţi din Sibiu şi împrejurimi, precum şi micuţii care beneficiază de serviciile centrelor de zi de la mai multe parohii din oraş. Programul dedicat copiilor a început cu vernisajul unei expoziţii de pictură religioasă, eveniment ce a avut loc în foaierul Bibliotecii „ASTRA“ din Sibiu. Icoanele pe sticlă au fost realizate de copiii din cadrul Centrului de pictură al Şcolii Gimnaziale Aţel, judeţul Sibiu, din cadrul Centrului de Plasament Orlat, judeţul Sibiu, şi din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap (CRRPH), din Cisnădie.
La eveniment a participat o delegaţie a Departamentului Social, din care au făcut parte: consilierul social pr. Nicolae Rusu şi inspectorii sociali pr. Tiberiu Kiss şi Marius Talmaţchi, precum şi asistentul social Tudor Costea. Au mai participat: directorul şcolii din Aţel, Maria Otilia Racoti, directorul CRRPH Cisnădie, Ana Tinca Ana, profesorii Daniel Pantea şi Maria Boca, precum şi preotul Nicolae Clinciu de la Parohia Aţel. Cei peste 80 de copii participanţi la expoziţie au avut parte de o surpriză din partea Şcolii Gimnaziale din Aţel. Copiii au avut posibilitatea să urmărească o piesă de teatru, iar la final au primit din partea Arhiepiscopiei Sibiului mai multe pachete cu dulciuri şi rechizite.
Grija Bisericii faţă de copii
Sărbătoarea a continuat în aceeaşi zi cu un spectacol artistic al copiilor din centrele de zi patronate de parohii sibiene. Serbarea a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Au fost prezenţi, alături de reprezentanţii Departamentului social, şi protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţii Simion Săsăujan, Gheorghe Şebu, Vasile Dariciuc şi Ciprian Creangă. Cei 105 copii proveniţi din familii defavorizate au primit la rândul lor dulciuri şi pachete cu rechizite.
Pr. consilier Nicolae Rusu le-a transmis copiilor binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi i-a îndemnat să fie ascultători şi recunoscători faţă de părinţi, profesori şi preoţii care îi îndrumă şi îi ajută.
„Cu toţii ne dorim să deveniţi membri activi ai Bisericii noastre, să fiţi sănătoşi, să creşteţi în pace şi în linişte, să fiţi cuminţi şi să dobândiţi învăţături folositoare vieţii. Toate lucrurile cele sfinte trebuie să vă călăuzească paşii pe calea cea dreaptă spre Dumnezeu, ca să fiţi mândria părinţilor, a Bisericii şi a ţării. În rugăciunile noastre, avem mereu aceste cereri pentru copiii noştri“, a spus pr. Rusu.
Sărbătoare la Târgu Mureş
În cadrul Centrului cultural-catehetic Sfântul Chiril al Ierusalimului, ce funcţionează pe lângă Parohia „Sfânta Ana“ din Târgu-Mureş, s-a sărbătorit Duminica Părinţilor şi a Copiilor, manifestare intrată deja în tradiţie.
Astfel, părintele Cătălin Maier, responsabil cu cateheza parohială în cadrul Protopopiatului Târgu-Mureş şi coordonatorul Centrului cultural-catehetic mai sus amintit, s-a implicat în organizarea unui moment festiv în care i-a avut în vedere, deopotrivă, atât pe copii, cât şi pe părinţi.
Astfel, s-au punctat semnificaţia şi importanţa evenimentului, apoi, după Sfânta Liturghie, s-au desfăşurat activităţi recreative pentru copii şi părinţi.
Pentru început, corul de copii al parohiei a prezentat un moment artistic. A urmat prezentarea, de către o trupă de actori de la Teatrul de Păpuşi, a piesei cu caracter pedagogic şi moralizator „Păţaniile lui Tomiţă“, iar părinţii s-au delectat cu mici gustări. De asemenea, a fost invitat un fotograf pentru a realiza cadre de familie. La finalul întâlnirii, copiii au fost invitaţi la o şedinţă de face-painting.
Proiect social-educativ la Jibou
Proiectul social educativ „Biserica, Izvor de bucurie“, s-a încheiat în Episcopia Sălajului. Acest proiect, iniţiat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Jibou în parteneriat cu Asociaţia „Filantropia Porolissum“ şi Casa de cultură din Jibou, a propus copiilor o înţelegere practică a marilor praznice creştine ale Învierii şi Înălţării Domnului, prin implicarea acestora în activităţi sociale şi culturale ale parohiei.
„Tinerii creştini au experimentat bucuria de a oferi timp, bună dispoziţie şi cadouri persoanelor vârstnice beneficiare ale programului de îngrijire la domiciliu, iar prin concursul de creaţie literară în proză şi versuri, instantanee ale sufletelor lor minunate. Activităţile lor au motivat pe cei mari să se implice în achiziţionarea unui spaţiu de joacă, ce a fost inaugurat în mod festiv, cu un program artistic susţinut de copii“, conform pr. Claudiu Nechita, inspector în cadrul sectorului social-filantropic al Episcopiei Sălajului.
La finalul activităţilor desfăşurate pe 1 iunie, toţi copii s-au bucurat de tortul pregătit de mamele din parohie cu ocazia Zilei Copilului, a mai precizat pr. Claudiu Nechita. (Alexandra Andereş, Ştefan Mărculeţ)