Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Învierii în Muntenia şi Dobrogea
Mii de credincioşi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au participat după tradiţie la slujba de Înviere la catedrale eparhiale şi biserici istorice. La fel ca şi în anii trecuţi, aceştia au primit Lumina Sfântă adusă de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim de o delegaţie a Patriarhiei Române şi au cântat împreună cu ierarhii lor la miezul nopţii „Hristos a înviat!”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârşit slujba Învierii Domnului, duminică la miezul nopţii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte. Rânduiala acordării Luminii Sfinte a fost oficiată în faţa catedralei şi a adunat un impresionant număr de credincioşi din vechea capitală a Ţării Româneşti. Duminică, ierarhul a săvârşit Vecernia Învierii din ziua de Paști împreună cu preoţii consilieri de la Centrul eparhial, preoţi profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” și de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgovişte și părinţii protopopi. După slujbă, a avut loc tradiţionala recepţie de la Reşedinţa eparhială. În cuvântul său de învăţătură de la Reşedinţa eparhială, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia spirituală şi misionară a sărbătorii Învierii Domnului, care este fundamentul credinţei, speranţei şi bucuriei creştinilor de pretutindeni. De asemenea, ierarhul a oferit cu această ocazie crucea arhiepiscopală unor preoţi cu activitate pastoral-misionară bogată.
Sfânta Lumină a fost adusă pe mare credincioşilor din Tomis
La Constanţa, duminică noaptea, Sfânta Lumină a fost adusă credincioşilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a venit din largul mării pe o barcă. După ce a oferit lumina credincioşilor prezenţi şi s-a oficiat începutul pascal al Utreniei Învierii, slujitorii şi credincioşii au mers cu lumânări aprinse în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală din oraş, unde a fost oficiată slujba Învierii. IPS Arhiepiscop Teodosie a spus că a adus lumina de pe mare credincioşilor în memoria Sfântului Apostol Andrei, care a venit la Tomis pe mare şi a adus lumina Evangheliei lui Hristos.
Învierea la Curtea de Argeș
Mii de credincioşi veniţi din mai multe judeţe ale ţării au primit Sfântă Lumina la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş. Slujba de Înviere a fost oficiată în baldachinul din faţa sfântului locaş de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în istoricul locaş de rugăciune. Înaltpreasfinţia Sa a spus în cuvântul de învăţătură că ziua Învierii este pentru credincioşi ziua bucuriei veșnice care nu se va lua de la ei.
Mii de credincioşi pe străzile Buzăului şi Galaţiului
Duminică, la miezul nopţii, mii de credincioşi au venit în fața Catedralei Arhiepiscopale din Buzău pentru a primi lumina Învierii lui Hristos și au cântat, împreună cu sfințiții slujitori, troparul „Hristos a înviat!”. După ce a săvârșit începutul slujbei de Înviere în pridvorul catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a spus în cuvântul de învăţătură că „praznicul Învierii Domnului constituie temelia credinței și viețuirii noastre creștine”. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală.
În noaptea Sfintei Învieri, în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumină!” şi a oferit, la momentul mult aşteptat, Sfânta Lumină celor câteva mii de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe strada Domnească. Adresându-se apoi mulţimii, ierarhul a accentuat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului Hristos de la Ierusalim. După primirea Luminii Sfinte, mulţimea credincioşilor a participat la slujba Canonului Învierii din Catedrala Arhiepiscopală. A fost oficiată în continuare Sfânta Liturghie pascală la care au luat parte numeroși credincioşi gălăţeni, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale. În timpul zilei de duminică, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a vizitat deţinuţii de la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, care au participat la slujba Vecerniei Învierii. Cu această ocazie, ierarhul a oferit deţinuţilor iconiţe şi a ciocnit ouă roşii cu ei.
Praznic luminos la Slobozia, Giurgiu şi Tulcea
Preasfințitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit slujba Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, ierarhul a oferit celor prezenţi la slujbă Lumina Sfântă. Duminică, la amiază, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a săvârşit slujba Vecerniei, care se mai numeşte „A doua Înviere”, împreună cu toţi preoţii şi diaconii din municipiul Slobozia. Această Vecernie a Învierii simbolizează arătarea lui Hristos în faţa ucenicilor, după Învierea Sa din morţi.
În ziua praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. „Învierea Domnului Hristos este biruința vieții asupra morții, deoarece prin El moartea a fost înfrântă, și tot prin El ea va fi nimicită desăvârșit și pentru noi, la a doua venire a Domnului, când toți vom învia la Învierea cea de obște la care ne-a făcut părtași Hristos prin jertfa Sa”, a spus PS Părinte Ambrozie în cuvântul de învăţătură. Duminică, la miezul nopţii, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi slujba Învierii Domnului pe un podium lângă Catedrala Episcopală din Tulcea. Mii de credincioşi tulceni au venit să primească şi anul acesta Lumina Sfântă adusă de la Iersualim. Sfânta Liturghie de Paşti a fost săvârşită duminică la orele dimineţii la Catedrala Episcopală din Tulcea de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.