A doua zi a simpozionului dedicat pastorației românilor din diasporă

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 10 Decembrie 2021

În sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei au continuat vineri, 10 decembrie 2021, lucrările Simpozionului Internațional de Teologie organizat de Patriarhia Română cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, cu tema „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică”.

Ziua a început cu partea a doua a sesiunii a 4-a de comunicări, intitulată „Biserica - familia spirituală a românilor de pretutindeni azi (mijloace de comunicare și comuniune între România și diaspora română), moderată de părintele dr. Florin Marica, director-coordonator al proiectelor „Alege şcoala!”

Primul referent a fost Preasfin­țitul Părin­te Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a prezentat tema „Pastorația românilor ortodocși din ­Pe­ninsula Italică. Începuturi. Exigențe. Continuitate”. „Sunt deja generații de creștini ortodocși români care au primit asistență religioasă și sprijin din partea preoților și a celor implicați în voluntariat la nivel parohial. Pentru creștinii trăitori printre străini regăsirea de sine în Hristos și în Biserică determină regăsirea de sine ca neam, identitatea sa românească cu toate calitățile ce o caracterizează: omenie, bunătate, generozitate, jertfelnicie, altruism, credincioșie față de Dumnezeu și față de semeni. Aceasta face ca pe măsură ce omul devine mai bun creștin să devină și un mai bun român”, a reliefat Preasfinția Sa.

În continuare, părintele arhimandrit dr. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așeză­min­telor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon, a susținut referatul „Pe drumul Damascului - Pelerinajul la Locurile Sfinte ca mijloc de pastorație modernă”.

Sesiunea a 4-a a continuat cu tema „Comu­nitățile ortodoxe româ­nești din Marea Britanie - între iden­titatea teritorială și identități religioase portabile”, prezentată de pr. prof. dr. Dragoș Herescu, director al Institutului pentru Studii Creș­tin-Ortodoxe din Cambridge (Marea Britanie). Ultimul referent din cadrul acestei sesiuni a fost pr. dr. Gheor­ghe Costea, preot al Co­mu­ni­tății Ortodoxe Române din Siria și Liban, care a vorbit despre pastora­ția românilor din Orientul Mijlociu.

Lucrările Simpozionului Interna­țio­nal de Teologie au continuat cu se­siunea a 5-a de comunicări, intitulată „Educația și pastorația copii­lor și tinerilor ortodocși în diaspora română”, moderată de conf. univ. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Primul referent al acestei sesiuni a fost pr. dr. Florin Marica, direc­tor-coordonator al proiectelor „Alege şcoala!”, care a susținut tema „Con­tribuția proiectelor educa­-țio­nal-catehetice în promovarea credin­ței românilor de pretutindeni”. În continuare, pr. dr. Marcel Sergiu Vlad, preot al Comunității Ortodoxe Române din Turcia, a vorbit despre as­pecte ale slujirii pastoral-misionare în diaspora din Turcia, iar pr. lect. dr. Liviu Barbu a prezentat re­fe­ratul „Credință, tradiție și modernitate în diaspora românească”. Ultimul referent al acestei sesiuni a fost prof. univ. dr. Adina Berciu- Drăghicescu de la Facultatea de Litere a Universității din București, care a susținut comunicarea știin­țifică intitulată „Slujitorii români ai Domnului din Peninsula Balcanică între credință și persecuții - martiri și eroi”.
În partea a doua a zilei a fost pro­gramată ultima sesiune de lucru, intitulată „Cooperare Stat-Biserică pentru comuniunea românilor de pretutindeni” și moderată de pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic- educa­țio­nal al Patriarhiei Române. În cadrul acestei sesiuni au fost susținute următoarele referate: „Comunitatea românilor ortodocși din diasporă - semn al mărturiei creștine în context european” - conf. univ. dr. Adri­an Lemeni; „Impli­cațiile actuale ale misiunii și pasto­rației în comuni­tă­țile ortodoxe române din Europa Occidentală” - pr. conf. univ. dr. Sorin Șelaru, consilier patriarhal, director al Repre­zentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, Bruxelles, Belgia; „Unitate și responsabilitate în diaspora ortodoxă. O analiză din punct de vedere canonic” - arhid. prof. univ. dr. George Gri­goriță, consilier patriarhal la Can­celaria Sfântului Sinod.

Ultima sesiune de lucru s-a încheiat cu discuții și prezentarea concluziilor Simpozionului Interna­țio­nal de Teologie desfășurat în perioada 8-11 decembrie la Palatul Patriarhiei.