Academia Română, 150 de ani în serviciul națiunii române
Academia Română a aniversat un secol și jumătate de la momentul înființării sale, 1 aprilie 1866, când a purtat numele de Societatea Literară Română. Evenimentul istoric a fost marcat ieri printr-o sesiune festivă a celui mai înalt for de cultură, cercetare științifică și educație din țara noastră, care a avut loc în Aula Academiei Române. La eveniment au participat președintele României, personalități ale lumii culturale, academicieni, oameni politici și reprezentanți ai unor foruri academice de peste hotare, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice din țara noastră.
Sesiunea festivă a fost deschisă de acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, care a spus că „rolul predominant al Academiei este de a apăra identitatea națională, adică valorile ei spirituale profunde și irepetabile”. În continuare, un mesaj de felicitare a rostit și președintele României, Klaus Werner Iohannis, care a subliniat aportul Academiei la modernizarea societății românești, afirmând că, „sărbătorind Academia Română la cea de-a 150-a aniversare de la înființare, sărbătorim România”. Principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale Române, a elogiat relația strânsă și de origine dintre Casa Regală a României și Academia Română și a arătat că Regele Carol I a sprijinit acest for și a înțeles că națiunea română trebuie să aibă instituții fundamentale pentru a se întări și dezvolta.
Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea Academiei Române s-a intitulat „Un far al ştiinţei şi culturii româneşti”. Cuvântări au rostit în cadrul sesiunii și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, și Adrian Curaj, ministrul educației și cercetării ştiințifice. Relațiile de înfrățire și colaborare ale Academiei Române cu alte foruri academice europene au fost ilustrate și prin prezența unor academicieni din străinătate. Mesaje de felicitare au rostit acad. Gunter Stock, președintele ALLEA - Federația Academiilor Naționale din Europa; acad. Thierry de Montbrial - membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța; acad. Gheorghe Duca - președintele Academiei de Științe a Moldovei.
După sesiunea festivă, momentul aniversar a fost marcat și prin dezvelirea Plăcii Jubiliare „Academia Română - 150 de ani în serviciul Națiunii Române” la sediul Academiei, iar la Biblioteca Academiei Române a fost vernisată expoziția „Artiști plastici, membri ai Academiei Române”. Alte evenimente festive au avut loc ieri-seară la Ateneul Român.