Ajunul Bobotezei la Reședința Patriarhală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 05 Ianuarie 2025

Ajunul Botezului Domnului, 5 ianuarie, zi de pregătire duhovnicească prin post și rugăciune intensă, a fost celebrat la Catedrala Patriarhală din București prin­tr-un program liturgic special, care a inclus Sfânta Liturghie, urmată de Vecernia praznicului Arătării Domnului la Iordan, în cadrul căreia a fost săvârșită Sfințirea Mare a apei.

La finalul rânduielilor, soborul de slujitori condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a pornit în procesiune la Reședința Patriarhală cu Agheasma Mare și icoana praznicului, în timp ce psalții catedralei au intonat troparul și condacul sărbătorii. Aceștia au fost întâm­pinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români, unde a fost săvârșit un polihroniu.

În continuare, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat faptul că Botezul este începutul și temelia vieții crești­nului în iubirea Preasfintei Treimi.

„Vedem că încă de la Botezul Domnului Se arată Sfânta Treime și că, de fapt, temelia Botezului creș­tin înseamnă unirea unei persoane umane care crede în Iisus Hristos cu Persoanele divine ale Preasfintei Treimi. Încă din această viață trecătoare se stabilește, prin Botez, o legătură veșnică de iubire și de viață între persoana umană care se botează în Biserică și Persoanele Preasfintei Treimi. De aceea, această afundare în iubirea profundă, nesfârșită a Prea­sfintei Treimi este începutul vieții creștine, ca viață trăită în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. În acest sens, Mântuitorul, când i-a trimis pe Apostoli să meargă și să facă ucenici din toate neamurile, a poruncit să-i boteze pe toți cei care au devenit ucenici, ca urmare a catehezei, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Astfel, toți cei botezați în numele Preasfintei Tre­imi trăiesc din binecuvântarea Preasfintei Treimi, și aceasta ne arată de ce toate slujbele ortodoxe se săvârșesc în pre­zența și cu binecuvântarea Sfintei Treimi, noi răspunzând acestei iubiri prin ritmarea tuturor slujbelor și rugăciunilor cu cuvintele: «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor». Cu alte cuvinte, avem con­ști­ința că trăim veșnic ca să lăudăm pe Prea­sfânta Treime. De aceea, Mântuitorul spune: «Oricine crede în Mine, viu va fi chiar dacă va muri», ceea ce înseamnă că viața veșnică nu este viața de după moarte, ci viața împreună cu Dumnezeu Cel veșnic, și aceasta începe odată cu Botezul”, a spus Patriarhul României.

În încheiere, Preafericirea Sa i-a stropit pe toți cei prezenți cu Agheasmă Mare, cu ace­eași apă sfințită fiind apoi stropite și încăperile din Reședința Patriarhală.