Biserica de lemn din satul Talpa, resfinţită de IPS Mitropolit Teofan
Luni, 9 iunie 2014, a avut loc resfinţirea bisericii de lemn cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Sfinţii Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândeşti, judeţul Botoşani. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 22 de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi părintele Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, la finalul căreia s-au ţinut discursuri cu înmânări de distincţii persoanelor care au ajutat la restaurarea lăcaşului de cult.
Biserica „Sfânta Treime” din Parohia Talpa, Protopopiatul Dorohoi, datează din anul 1777. Ridicat de stolnicul Teodor Volinschi, lăcaşul a fost restaurat de două ori de-a lungul timpului. Ultimele lucrări au demarat în anul 2011 şi au fost posibile prin sprijinul doamnei Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituţională a României.
Slujba de resfinţire a bisericii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au participat numeroşi preoţi din zonă, dar şi foarte mulţi credincioşi, care au avut posibilitatea să treacă prin sfântul altar. Din soborul slujitor a făcut parte şi delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, precum şi pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protoieriei Dorohoi.
După oficierea slujbei de resfinţire a urmat Sfânta Liturghie, pe un podium frumos împodobit. Citirea pericopei evanghelice a fost succedată de cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, în care acesta a vorbit despre prezenţa Duhului Sfânt în toate momentele din viaţa Bisericii: „Toate momentele din viaţa Bisericii sunt momente de prezenţă ale Sfântului şi de viaţă Făcătorului Duh. De aceea, ne rugăm la toate slujbele ca Duhul Sfânt să coboare peste noi. Un sfânt părinte al Bisericii spunea la un moment dat: «Doamne, fă ca toţi oamenii să te cunoască pe Tine în Duhul Sfânt, căci doar în Duhul Sfânt şi prin puterea Lui, omul te poate cunoaşte cu adevărat». La fel, un mare bărbat mort în închisorile din anii â50 îşi îndemna colegii de suferinţă, spunându-le să se întoarcă la Duhul Sfânt, la dumnezeiasca Evanghelie şi la apostolica Tradiţie, căci spiritualitatea creştină este aşezarea omului sub oblăduirea Duhului Sfânt. Şi continuă el, zicând: foc este viaţa religioasă, şi dacă ea este trăită în ritmul cel mai intens şi adânc, în incandescenţă, atunci toate problemele, toate îndoielile şi toate frământările sufleteşti îşi vor primi răspunsul, căci Duhul Sfânt călăuzeşte şi luminează mintea, ca ea să înţeleagă adevărul mântuitor. De aceea, iubiţi credincioşi, să ne străduim să devenim sălaş al Sfântului Duh, prin practicarea smereniei, a iubirii faţă de toţi şi de toate şi a iertării”.
„Frumuseţea şi demnitatea unei biserici restaurate”
La finalul Liturghiei a fost citit hrisovul de resfinţire al bisericii din Talpa, apoi părintele Ionuţ-Gabriel Corduneanu a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Frumuseţea şi demnitatea unei biserici restaurate”.
„Între multele daruri moştenite de la înaintaşi, bisericile de lemn din ţara noastră formează un preţios patrimoniu spiritual şi cultural al neamului românesc, apreciate pe plan naţional şi internaţional. Ele sunt monumente-document care reflectă prin însăşi arhitectura lor cuminţenia şi spiritul creator al poporului român iubitor de Hristos şi purtător de multe lumini şi binecuvântări, păstrate şi cultivate în mod paşnic şi smerit, ca pe o taină a Crucii şi a Învierii, a jertfei şi a bucuriei. Prin rolul pe care l-au avut în viaţa românilor ortodocşi de-a lungul timpului: altar şi şcoală, simbol de cultură şi artă, bisericile de lemn din România exprimă deodată creativitatea şi căldura sufletului românesc. Ele sunt locul sfinţit în care generaţii la rând, în vremuri de pace sau de restrişte, la momente de bucurie sau de tristeţe, au chemat pe Dumnezeu în rugăciune şi s-au adunat în comuniune, pentru a dăinui ca popor creştin în istorie. Vechea biserică de lemn din satul Talpa, una dintre cele mai frumoase din ţinutul Botoşanilor, a fost ctitorită în anul 1777 de către Teodor Volinschi, pe fosta moşie a boierului Sandu Ioan Talpă. Pentru vechimea şi valoarea ei artistică, ea a fost înscrisă în lista monumentelor istorice, după ce a străbătut timpul şi toate vitregiile vremii, iar acum, după aproape două veacuri şi jumătate de existenţă, a fost restaurată şi împodobită cu multă evlavie şi dărnicie, prin contribuţia financiară a doamnei prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru, fiică vrednică a acestor plaiuri, şi prin grija părintelui paroh Daniel Căliman. În această zi, la sărbătoarea Preasfintei Treimi, după încheierea lucrărilor de restaurare, biserica oarecum renăscută este pregătită pentru primirea resfinţirii ei prin lucrarea harului şi osteneala Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei”, s-a arătat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După ce doamnei Aspazia Cojocaru i-a fost înmânată Crucea Patriarhală pentru mireni din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a urmat un scurt cuvânt al părintelui Daniel Căliman, parohul bisericii din Talpa: „Atmosfera cu totul deosebită din această zi ne aduce aminte de un eveniment similar petrecut în vechime la Ierusalim, anume sfinţirea Templului lui Solomon. La fel ca atunci, primul nostru gând în această preafrumoasă zi este să înălţăm rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu, Cel care ne-a binecuvântat cu această mare bucurie. Zicem şi noi odată cu Solomon împăratul: «Doamne, Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu asemenea Ţie, nici în cer sus, nici pe pământ jos; Tu păzeşti legământul şi ai milă de robii Tăi care umblă cu toată inima lor înaintea Ta»”.
În final, doamna judecător Aspazia Cojocaru a făcut câteva mărturisiri referitoare la contextul demarării lucrărilor de refacere a bisericii monument istoric din Talpa, după care IPS Părinte Teofan a acordat distincţii de vrednicie celorlalte persoane care au sprijinit lucările de restaurare a bisericii din Talpa. De asemenea, părintele paroh Daniel Căliman a fost hirotesit iconom stavrofor. Evenimentele de luni de la Talpa s-au încheiat cu o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii trecuţi la Domnul, precum şi pentru toţi cei înmormântaţi în cimitirul din apropiere.