Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Hunedoara a fost târnosită
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Hunedoara a fost târnosită, duminică, 22 octombrie, de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu doi ierarhi din Biserica Ortodoxă Bulgară, Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, și Preasfințitul Părinte Tihon de Tiveriopol, Episcop-vicar patriarhal. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a explicat că așa cum demonizatul din Evanghelia acestei duminici a primit vindecare la întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, în același fel credincioșii prezenți în biserică se bucură de roadele rugăciunilor înălțate la sfintele slujbe și de împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Un cuvânt de binecuvântare a rostit și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum.
În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. paroh Lucian David, iar diaconul Daniel Bembea, slujitor la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara, a fost hirotesit arhidiacon. Credincioșii implicați în lucrările de restaurare a lăcașului de cult au primit acte de cinstire, iar Ovidiu Crișan și Natalia Crișan au primit distincția eparhială „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu și ctitorii lăcașului de cult.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost strămutată în anul 2019 din satul Baștea, comuna Lăpugiu de Jos, fiind salvată de la prăbușire, deoarece localitatea este depopulată. Deși nu se află înscrisă pe lista monumentelor istorice, conform ultimului studiu de specialitate, unele bârne din zona naosului provin din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.