Daruri din partea Patriarhului României pentru paraclisele patriarhale

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 Aprilie 2022

În ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, cele zece paraclise patriarhale din București au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de recunoștință pentru sprijinirea activității Centrului de Presă BASILICA. Evenimentul s-a desfășurat în Salonul „Sfinților Români” din Reședința Patriarhală.

După tradiționalul pelerinaj de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit celor zece paraclise patriarhale din București, anume Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Nea­mului, Mănăstirea Antim, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, ­Biserica „Sfântul Mina”-Vergu, Biserica Așezămin­tele brâncove­nești-Domnița Bălașa, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Biserica Parcul Domenii-Cașin, Schitul Darvari și Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Brâncuși, daruri constând în găletușă pentru agheasmă cu inscripție personalizată pentru fiecare paraclis patriarhal și sfeștoc, diploma și medalia Anului comemorativ și omagial 2022, câte un kilogram de tămâie naturală din Oman și două lucrări apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.

În cuvântul de binecuvântare rostit la final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat motivul oferirii acestor daruri și semnifica­ția lor practică: „V-am invitat pentru a ne exprima recunoștința pentru contribuția substanțială și sistematică pe care o aduceți la buna funcționare a Radioului TRINITAS, la buna desfășurare a acti­vităților postului TRINITAS TV și a Agenției de știri BASILICA. Este vorba despre o jertfelnicie din partea comu­nităților pe care le coordonați, motiv pentru care dorim să exprimăm verbal, dar și simbolic, recunoș­tința noastră. Anul acesta ne-am gândit, ca și în alți ani, la obiecte cu valoare practică liturgică. Ca atare, am comandat la Atelierele Patriarhiei Române căldărușe pe toarta cărora este menționat paraclisul căruia se oferă. De asemenea, un stropitor, care este foarte practic și ușor de folosit. Acesta este și un îndemn de a cultiva în comunitățile dumneavoastră obiec­te liturgice elegante și durabile. De asemenea, vă oferim un kilogram de tămâie naturală, «Tămâia magilor», adusă din Oman. Este mult mai sănătoasă pentru plămâni decât orice altă tămâie obținută din combi­nație cu parfumuri artificiale. Fiind naturală, se vede când se pune pe cărbunele aprins, că fumul se ridică direct. De aceea a spus psalmistul: «Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea ta!». Aveți, de asemenea, o lucrare despre lucrarea Bisericii în anul 2021, intitulată «Comuniune și conlucrare cu românii din afara României. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2021» și o carte cu titlul «Comemorarea celor adormiți în Domnul: Act de credință și de comuniune între generații», care cuprinde cuvântările noastre, condo­leanțele adresate familiilor celor care au trecut la Domnul. Cele mai multe nume sunt de preoți, pentru înmormântarea cărora am trimis câte un mesaj de condoleanțe adresat familiei. Ca formă de prețuire legată de Anul omagial, dorim să vă oferim Diploma omagială a anului 2022 și Medalia comemorativă cu chipul Maicii Domnului «Oranta», adică «Rugătoarea», și pe verso cu chipul celor trei sfinți isihaști: Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe reprezentanții celor zece paraclise patriarhale pentru lucrarea rodnică desfășurată în comunitățile lor.