Evenimente liturgice şi culturale în Episcopia Caransebeşului
La începutul lunii mai, Episcopia Caransebeşului a găzduit o serie de manifestări liturgice şi culturale prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale. La acestea au participat mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi alte personalităţi de seamă ale vieţii religioase şi culturale bănățene.
Prima manifestare din seria de evenimente dedicate Catedralei Episcopale din Caransebeş s-a desfășurat în după-amiaza Duminicii Sfântului Apostol Toma, în cadrul acesteia Corul psaltic al Mănăstirii Nera susţinând în sfântul lăcaş un concert de cântece bisericești, ne-a transmis arhidiaconul Pavel Canea.
La acest eveniment au participat şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
După concert, cei 6 ierarhi au oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor executate la paraclisul de la subsolul catedralei. Acest spaţiu va fi folosit pentru manifestările cultural-misionare ale Centrului eparhial.
În ziua următoare, Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial a găzduit prima sesiune a Simpozionului internațional „Rugăciunea și mărturisirea în viața Bisericii și relevanța lor pentru societatea post-modernă”, la care au participat ierarhi, preoți, teologi, cercetători și istorici, atât din țară, cât și din străinătate, ne-a transmis Darius Herea.
„Acest simpozion a reflectat rugăciunea în viața Sfinților Părinți și în viața Bisericii. Învățăm cu toții că rugăciunea este esențială pentru existența noastră duhovnicească și trebuie să facă parte din viața noastră ca dialog cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu toți sfinții din Biserica noastră”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Emilian, în cuvântul de binecuvântare rostit la finalul reuniunii.
Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului a susținut un miniconcert de cântări bisericeşti. În continuare, ierarhii prezenți au susținut comunicări având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.
Simpozionul a continuat după-amiază pe mai multe secțiuni. Astfel, lucrările din cadrul secțiunii „Teologie Biblică și Sistematică” s-au desfășurat în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial, iar cea de „Istorie” în Sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș” a Catedralei Episcopale, respectiv în Galeria de artă „Corneliu Baba” din incinta Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Lucrările simpozionului s-au încheiat în ziua de marţi, 3 mai.