Hramul Catedralei Episcopale din orașul Alexandria

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 30 August 2021

Cu prilejul zilei de cinstire a Sfântului Ierarh Alexandru, luni, 30 august, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului şi Catedrala Episcopală din Alexandria şi-au sărbătorit hramul. Bucuria duhovnicească a credincioşilor şi pelerinilor a fost sporită de aşezarea spre închinare a raclelor cu moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Alexandru.

Manifestările religioase din Episcopia Alexandriei și Teleormanului prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, au debutat vineri, 27 august, când o delegaţie de la Mănăstirea Panachrantos din insula grecească Andros, condusă de stareţul aşezământului, părintele arhimandrit Evdochimos, a adus în eparhie racla în care este aşezat cinstitul cap al Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Aceasta a poposit mai întâi la Mănăstirea Pantocrator din comuna Drăgăneşti-Vlaşca, fiind apoi dusă la Catedrala Episcopală din Alexandria, unde a fost aşezată spre închinare pelerinilor, alături de racla în care se păstrează un fragment din moaştele sfântului ocrotitor al eparhiei. Acestea au fost purtate sâmbătă într-o procesiune cu litanii pe străzile din oraş.

Luni, 30 august, la Altarul de vară amenajat în apropierea catedralei din Alexandria, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din Patriarhia Bulgariei, împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhi­episcop Calinic a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale pasajului „Păstorului celui Bun” (Ioan 10, 9-16) rânduit a se rosti la pomenirea arhiereilor. „Uşa despre care ni se vorbeşte în Sfânta Evanghelie este intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu, prin învăţătura lui Iisus Hristos. El este Uşa, dar şi Uşierul, cel care deschide uşa şi ne conduce către Împărăţia iubirii lui Dumnezeu. Pentru a intra în paradis prin această uşă, trebuie să învăţăm să preţuim frumuseţile lumii create de Dumnezeu. Însă nu doar Hristos este Uşa prin care trebuie să intrăm noi, ci şi noi suntem o uşă la care Dumnezeu bate pentru a intra în casa sufletului nostru”, a subliniat ierarhul argeşean.

Racla în care se află cinstitul cap al Sfântului Mucenic Pantelimon a rămas spre închinare credincioşilor până în seara zilei de 30 august, când delegaţia Mănăstirii Panachrantos din insula Andros s-a întors în Grecia.