Întâlnire de suflet la Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi
Vineri, 9 decembrie, la Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi din Capitală, părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu a susținut o conferință a cărei temă a fost „Ortodoxia Sfântului Spiridon în Ortodoxia românească”.
La evenimentul de vineri seara au participat numeroși credincioși care au venit să se îmbogățească duhovnicește din cuvintele îndrăgitului părinte Necula.
„Este ceas de sărbătoare, de mare bucurie duhovnicească, pentru că din seara aceasta se încep serbările închinate hramului bisericii noastre, cinstirea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, mare făcător de minuni. Începem din seara aceasta, deoarece cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a aprobat ţinerea acestei conferinţe de către părintele conferențiar dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Tema meditaţiei a fost «Ortodoxia Sfântului Spiridon în Ortodoxia românească». Socotesc că Sfântul Spiridon, care ne-a arătat tuturor generaţiilor de după sine în ce constă Sfânta Treime prin minunea cu cărămida, este cu adevărat drept învăţător şi luminător tuturor celor care împlinesc taina smereniei şi lucrarea lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit părintele paroh Ioan Iordache.
Mica biserică a primit cu acest prilej primii colindători, grupul ASCOR Baia Mare, care a susţinut un concert de colinde tradiţionale maramureşene, spre încântarea celor prezenţi.
„Este o bucurie să te afli cu cei ai casei, pentru că ne apropiem de ziua Sfântului Spiridon şi este un început de pelerinaj. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom transmite la Radio TRINITAS în ziua Sfântului Spiridon prezenţa de la Corfu, din Grecia, a unui grup de români, şi în aceeaşi măsură mă bucur că reactivăm duhul acesta al unui ierarh care poate să ţină cu rugăciunea sa lumea. Este o întâlnire de suflet şi pentru că suntem într-un mediu care ne apropie foarte mult de Crăciun, iar Crăciunul înseamnă a merge către cei săraci şi izolaţi. Cred că avem nevoie de oameni ca să ne bucurăm de Dumnezeu, degeaba spunem că Îl iubim pe Dumnezeu, iar pe oamenii de lângă noi îi urâm”, a spus părintele Constantin Necula.
În cuvântul său, părintele profesor Constantin Necula a vorbit şi despre Sfântul Nicolae, care a fost un apropiat al Sfântului Ierarh Spiridon.
„În inima Sfântului Ierarh Spiridon Dumnezeu a descoperit flacăra aceea de credinţă pe care nu avea să o stingă nimic. În ciuda presiunii care se punea pe el, sfântul rămâne egal cu sine însuşi. Bisericile care protejează comunităţile de păstori îl poartă pe Sfântul Spiridon ca un ocrotitor de seamă pentru aceea că el este parte integrantă a modului lor de a fi. Sigur că Ortodoxia aceasta românească vie, simplă a intuit întâlnirea dintre Sfântul Nicolae şi Sfântul Spiridon, împreună fiind martori momentului în care este protejată Dumnezeirea Fiului. În vremea în care au apărut arienii, care Îl scoteau pe Dumnezeu din Hristos și Îl transformau într-un simplu lider moral, Sfântul Spiridon a fost un mare stâlp de rezistenţă al Ortodoxiei”, a mai spus părintele Constantin Necula.
Tot Sfântului Spiridon i se creditează minunea care până astăzi rămâne lecţie de dogmatică prin prezentarea Sfintei Treimi în chipul cărămizii, din care pământul, focul şi apa se rup în trei pentru a rămâne mai apoi în unul singur.
Prezenţi la întâlnirea de vineri seara au fost numeroși tineri dornici să-l asculte pe părintele profesor, dar și pentru a-și lămuri anumite frământări lăuntrice prin întrebările adresate părintelui profesor.
În Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi din Capitală, care își sărbătorește astăzi hramul, credincioșii se pot închina unui fragment din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, dar şi icoanei făcătoare de minuni cu chipul sfântului.