Moaștele Sfântului Pantelimon au ajuns la Iași

Un articol de: Flavius Popa - 09 Octombrie 2024

În această seară, 9 octombrie, în jurul orei 20:00, delegația sosită de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos a adus la Iași un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Părinții din Sfântul Munte au fost întâmpinați la Aeroportul din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După momentul oficial, delegația a ajuns la Catedrala Mitropolitană și a așezat, lângă racla Sfintei Parascheva, cinstitele moaște ale Tămăduitorului.

Credincioșii care sosesc în aceste zile binecuvântate la Iași cu prilejul hramului Sfintei Parascheva au prilejul să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon, Doctor fără de arginți, aduse în seara aceasta lângă Ocrotitoarea Moldovei de o delegație din Grecia condusă de părintele Nikodimos Rantsios, delegatul părintelui stareț Partenie de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, pelerinii care ajung la Iași, în miezul lunii octombrie, au bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli.

După slujba de mulțumire săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură:

„Unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim: la înălțimea sfinților lui Dumnezeu”

„După o tradiție care are deja un anumit număr de ani, pentru sfântul pelerinaj al Sfintei Maicii noastre Parascheva sunt aduse din țară sau dinafara țării și alte sfinte moaște, pentru a mări bucuria pelerinilor care vin la Iași, să se închine în fața raclei Sfintei Parascheva, să aibă și o altă bucurie, în mod special pentru sfinții care sunt aduși spre închinare din diferite părți ale lumii ortodoxe, accesul multora dintre creștinii noștri către aceștia fiind mai greu. 

De aceea, ne bucurăm să avem, în acest an, binecuvântatele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli, sfinte moaște care se află în Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos. Cu atât mai mult, este bucuria credincioaselor, care nu pot merge spre închinare în Sfântul Munte Athos, să aibă posibilitatea să se închine împreună cu pelerinii bărbați la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Am avut aceeași bucurie, cu mulți ani în urmă, când moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost aduse aici, spre închinare, de asemenea din Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos, mănăstire care găzduiește multe moaște de sfinți spre închinarea părinților de acolo și a pelerinilor care îi trec pragul.

Astfel, în aceste zile, pelerinii din Iași, din Moldova, din țară sau dinafara țării au posibilitatea aici, la Iași, să-L cinstească pe Marele și Milostivul Dumnezeu, prin intermediul sfinților Săi, Sfânta Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, înțeleg, poate, mai bine, că darul sfințeniei nu este un dar spre care creștinii nu pot să tindă - fiind doar pentru cei mai buni dintre creștinii de altădată. Nădăjduim că sunt și astăzi creștini care încearcă să se ridice la adâncimea și înălțimea sfințeniei Sfintei Parascheva, a Sfântului Pantelimon și a tuturor sfinților care împodobesc cerul și pământul. 

Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, au ocazia să înțeleagă, în duh de smerenie, unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim, adică la înălțimea sfinților lui Dumnezeu. Și chiar dacă, din cauza neputințelor noastre sau prea multelor noastre păcate, nu ajungem acolo, sfinții ne cheamă. Chiar dacă rămânem încă foarte departe de sfințenia lor, sunt bineplăcute lui Dumnezeu gândul nostru, duhul nostru și ochii noștri privind spre sfințenia sfinților.

Aduc mulțumire aleasă părintelui Partenie că a binecuvântat împreună cu obștea Sfântului Munte ca sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Pantelimon să zăbovească la noi în țară pentru câteva zile. Aducem mulțumire și onoratei delegații pe care părintele stareț a desemnat-o să rămână aici, împreună cu noi, să intre în duhul nostru de rugăciune, să se bucure de evlavia poporului român, să ne poarte și pe noi în rugăciunile preacuvioșiilor lor ca, împreună, oriunde ne-a rânduit Dumnezeu să viețuim în Biserica Sa cea sfântă, formând poporul lui Dumnezeu, să conștientizăm apartenența noastră la aceeași Sfântă Biserică și să nădăjduim împreună că Dumnezeu Se va milostivi și spre noi și, la vremea potrivită, ne va așeza și pe noi undeva, la picioarele sfinților, întru Împărăția Sa. Slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate! Amin!”. 

„Este o mare bucurie pentru noi să fim aici, la sărbătoarea Sfintei Parascheva"

De asemenea, părintele Nikodimos Rantsios a transmis, la rândul său, un gând de recunoștință și binecuvântare:

„Aducem slavă lui Dumnezeu, Celui în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru că ne-a învrednicit să răspundem cererii Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. S-au început procedurile de a putea veni aici, cu sfintele moaște, din timp, și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan s-a îngrijit să se întâmple aceasta, pentru că prezența noastră aici se datorează unei binecuvântări multiple: a conducerii Sfântului Munte și a Patriarhului Ecumenic, de care aparținem. 

Sfântul Pantelimon este un sfânt care a trăit în primele veacuri creștine, înainte ca religia creștină să se poată manifesta în cadrul imperiului roman bizantin. A cunoscut credința creștină de la mama sa, tatăl lui fiind păgân, dar prin viețuirea și prin credința sa a reușit să-l atragă și pe tatăl său spre credința creștină. El avea slujirea atunci de a fi doctor fără de arginți. Putea să vindece, prin meșteșugul acesta doctoricesc, dar mai ales prin rugăciunea pe care o făcea către Dumnezeu, orice boală. Aceasta, sigur, constituia o provocare pentru idolatri și pentru păgâni, și l-au dat înaintea împăratului, unde i s-a propus să nege credința creștină pentru a i se da cinste și a i se da funcții de seamă în cadrul imperiului, sigur, toate acestea primindu-le doar dacă nega viața și credința creștină.

Acest fapt, desigur, era imposibil pentru ostașul lui Hristos și, astfel, a început martirajul lui; păstrându-și neclintită credința creștină s-a săvârșit în chip martiric, în anul 305. După foarte puțin timp, viața creștină a fost permisă în imperiul roman, în imperiul deja-creștin, însă Sfântul Pantelimon deja mărturisise credința cu câțiva ani mai devreme.

În Mănăstirea Sfântului Pavel, de unde venim, se păstrează moaștele Sfântului Pantelimon, fiind unul dintre cele mai importante sfinte odoare ale mănăstirii. Ceea ce vedeți aici este o parte importantă din zona frontală a capului Sfântului Pantelimon, nu este întregul cap, ci partea frontală cu zona oculară. Se află în mănăstirea noastră din timpuri de demult. Cel mai probabil a ajuns la noi de la Constantinopol, după căderea acestuia, dimpreună cu alte sfinte odoare și, de asemenea, cu darurile magilor. O împărăteasă sârboaică le-a adus în mănăstirea noastră, unde sunt păstrate și sunt aduse spre închinare cu foarte mare evlavie. Este o mare bucurie pentru noi să fim aici, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, care și-a avut originea din suburbia Constantinopolului. Este, așadar, o binecuvântare ca sfânta să prăznuiască acest an împreună cu Sfântul Pantelimon; în partea de răsărit a cetății Constantinopolului este Nicomidia, locul de origine al Sfântului Pantelimon, iar în partea de apus s-a născut Sfânta Parascheva, cea care mijlocește pentru această cetate, pentru țara aceasta și pentru întreaga Ortodoxie. 

Mulțumim foarte mult Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, care ne-a oferit acest prilej, și vă dorim să aveți un pelerinaj binecuvântat! Sfânta Parascheva și Sfântul Pantelimon să ne ajute și să mijlocească pentru noi! Amin!”.