O patologie extrem de gravă în rândul tinerilor, disecția de aortă

Data: 24 Octombrie 2024

Medici cardiologi atrag atenţia asupra numărului tot mai mare de tineri diagnosticaţi cu boli cardiovasculare şi care nu au cauze genetice. Factorii declanşatori ţin de un stil de viaţă nesănătos - fumat, consum de alcool, alimentaţie nepotrivită, muncă suprasolicitantă, stres. Disecţia de aortă este o afecţiune gravă, care necesită tratament de urgenţă pentru a crește șansele de supraviețuire. 

La spitalul din Iași, au ajuns în ultima vreme pacienți foarte tineri cu o patologie extrem de gravă numită disecție de aortă, cauzată în principal de hipertensiunea arterială netratată și cu o rată a mortalității de aproape 100% dacă nu este tratată la timp, a atras atenţia managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, prof. univ. dr. Grigore Tinică, în cadrul celei de-a 17-a Reuniuni Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, desfășurată recent la Iași.

Fără să conștientizeze că sunt bolnavi, unii tineri nu merg la medic sau, dacă o fac, nu urmează tratamentul prescris și minimizează problema, ajungând la spital doar când aorta s-a fisurat. „Cel mai tânăr pacient operat de bypass aorto-coronarian la Iași avea doar 24 de ani, un fost student care a suferit un infarct miocardic acut”, își amintește medicul Grigore Tinică. Este important de menționat faptul că nu este vorba de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare congenitale, precizează specialistul, ci de pacienți la care bolile aterosclerotice și degenerative apar la vârste din ce în ce mai tinere, în mare parte din cauza unor factori precum fumatul, consumul de alcool și stresul. Stilul de viață modern, foarte stresant, are un impact semnificativ, iar populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani evită în general controalele medicale, afirmă dr. Grigore Tinică.

Cea mai periculoasă formă a disecţiei de aortă și cea mai des întâlnită este cea care produce leziuni în apropierea inimii (aorta ascendentă), dar pot fi afectate și segmentele aortei descendente, având loc astfel o disecție de aortă toracică sau o disecție de aortă abdominală, explică medicii. Potrivit acestora, disecția de aortă are manifestări similare cu un infarct miocardic acut, un accident vascular cerebral sau alte afecţiuni cardiace: apariția bruscă a unei dureri severe, ascuțite, în piept (în spatele sternului), care poate iradia spre spate, gât, mandibulă, stomac, abdomen, brațe, picioare; leşin; ameţeli; dificultăți de respirație; tulburări de vedere; slăbiciune; tulburări de vorbire; confuzie; paralizie pe o parte a corpului; puls mai slab la nivelul unui membru comparativ cu cel opus; transpirații; paloare; anxietate (stare de agitație puternică, neliniște și premoniții legate de moarte); greaţă şi vărsături; amorțeli și furnicături la nivelul membrelor.

„Noi, chirurgii cardiovasculari, tratăm, de fapt, efectele acestui stil de viaţă nesănătos şi boli cardiovasculare ajunse la un stadiu destul de avansat. Pentru a avea o inimă sănătoasă trebuie să avem un echilibru în viaţă”, a spus medicul ieșean. (I. N.)