Osemintele Episcopului Nifon Niculescu au fost așezate în cripta ctitoriei sale

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 26 Septembrie 2021

Citești și: Episcopul Nifon Niculescu s-a întors pentru vremelnica odihnă în ctitoria sa din Galaţi

Duminică, 26 septembrie, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai Armatei Române, a copiilor îmbrăcaţi în frumosul port popular, a conducătorilor aşezămintelor monahale din eparhie şi a numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele vicar eparhial Ionel Rotaru, părintele consilier eparhial Gelu Aron şi arhi­diaconul profesor Ioan Caraza.

La momentul chinonicului, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic al pescuirii mi­nunate, arătând faptul că tema centrală a acestui episod scripturistic o reprezintă taina trecerii de la pescuitul pe apă la pescuitul pe uscat şi modul în care Dumnezeu umple şi nu cople­şeşte inimile şi sufletele, îmbărbătându-i pe cei aleşi, care îşi recunosc cu demnitate şi ­sinceritate limitele, făcându-i pe aceştia pescari de oameni. Totodată, chiriarhul Dunării de Jos a evocat figura Sfântului Voievod Neagoe Basarab, care prin viaţa şi lucrarea sa a reuşit să ofere o alternativă plină de înţelepciune insuflată conceptelor egoiste ale scriitorului Machiavelli.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul gă­lă­ţean a săvârşit slujba de pomenire pentru de­pu­nerea osemintelor Epis­­co­pului Nifon Niculescu în cripta din peretele Catedralei Arhiepiscopale. La momentul specific, Înalt­prea­­sfinţia Sa a uns cu mir de nard, untde­lemn şi vin osemintele vrednicului de po­me­nire înaintaş în scaunul Dunării de Jos, pe care apoi le-a înfăşurat în tricolor şi le-a depus într-un săculeţ nou în locul pregătit din zid. „În lumina, în pacea şi în binecuvântarea Mântuitorului, Catedrala Dunării de Jos l-a primit pe păstorul său, corăbierul neînfricat de la Dunăre la mare, care i-a chemat pe toţi urmaşii propovăduirii Sfântului Andrei la ­unitate prin credinţă, la frăţietate prin filantropie, în timp de pace şi în timp de război, fiind întotdeauna omul păcii, ierarhul pescar de suflete Nifon Niculescu. Din ceruri copleşit de dragostea Părintelui Patriarh, a preoţimii, cinului monahal şi credincioşilor din eparhia pe care a iubit-o mai mult decât pe sine, după 100 de ani i-a binecuvântat, iar noi cu evlavie l-am zidit nu doar în zidurile catedralei, ci şi în sufletele noastre, spre a ne inspira pe mai departe să iubim ca păstori acest popor, să ne iubim la bine şi la rău”, a spus în încheiere Înalt­prea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Prin acest act, Episcopul Nifon se adaugă celorlalţi trei ierarhi care i-au urmat în scaun şi care se odihnesc în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, temeluind astfel viţa arhiereilor care au slujit la Altarul corabiei andreiene, catedrala pe care el a finalizat-o şi a sfinţit-o la 6 august 1917.