Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Episcopul Nifon Niculescu s-a întors pentru vremelnica odihnă în ctitoria sa din Galaţi
În perioada 24-26 septembrie, Arhiepiscopia Dunării de Jos a găzduit o serie de evenimente religioase şi culturale pentru a marca momentul istoric al reînhumării în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a osemintelor marelui ierarh Nifon Niculescu, Episcop al Eparhiei de pe Dunăre în perioada 1909-1922. După o muncă asiduă de doi ani, acestea au fost descoperite în Cimitirul „Şerban Vodă”-Bellu din Bucureşti prin eforturile cercetătorului Ionuţ-Daniel Barbu, iar prin strădania Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acestea au fost strămutate într-o raclă de lemn, care a fost aşezată într-o nişă din peretele Catedralei Arhiepiscopale, pe care Episcopul Nifon a ctitorit-o, târnosind-o la praznicul Schimbării la Faţă din anul 1917.
În contextul anului comemorativ al înaintaşilor adormiţi în Domnul, la îndemnul şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după o muncă minuţioasă de cercetare arheologică şi a arhivelor, rămăşiţele pământeşti ale vrednicului de pomenire arhiereu Nifon Niculescu, Episcopul Dunării de Jos, au fost exhumate şi pregătite pentru a fi aşezate la loc de pioasă cinstire., în zidul Catedralei Arhiepiscopale a Dunării de Jos.
Vineri, 24 septembrie, după săvârşirea slujbei de pomenire de la Biserica Albă din Capitală, delegaţia gălăţeană, condusă de părintele vicar eparhial Ionel Rotaru, a adus osemintele marelui arhiereu în eparhia pe care a păstorit-o timp de 12 ani, făcând o scurtă oprire în oraşul Brăila, unde a fost săvârşită o slujbă de pomenire.
Delegaţia, condusă de părintele vicar eparhial Ionel Rotaru, s-a îndreptat apoi către Galaţi, făcând o scurtă oprire la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din oraşul Brăila, unde a fost întâmpinată cu multă căldură de credincioşi şi preoţi din oraş. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a întâmpinat rămăşiţele pământeşti ale vrednicului de pomenire Episcop Nifon la fostul Palat Episcopal din Galaţi, actualul Muzeu eparhial al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine, în prezenţa clericilor, seminariştilor şi a credincioşilor. Înaltpreasfinţia Sa a aşezat pe un catafalc însemnele arhiereşti descoperite în mormântul din Bucureşti: engolpionul cu icoana Sfintei Treimi şi a Maicii Domnului, crucea de la mitră şi o cruce cu braţul stâng frânt, respectiv racla de lemn împodobită cu stema Eparhiei Dunării de Jos din vremea păstoririi Episcopului Nifon, în care au fost depuse osemintele sale. De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a depus peste racla de lemn un epitrahil şi un omofor cu chipul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, şi al Sfântului Neagoe Basarab, fiind săvârşită o slujbă de pomenire. De aici, osemintele Episcopului Nifon au fost purtate până în foaierul principal al muzeului, unde Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de evocare, în care a subliniat principalele coordonate ale vieţii şi slujirii Episcopului Nifon Niculescu, arătând faptul că strămutarea osemintelor sale în ctitoria sa de la Galaţi este un act de cinstire a înaintaşilor.
„În coloanele revistei «Biserica Ortodoxă Română» din anul 1923 găsim un reportaj foarte scurt. Episcopul-vicar Evghenie Humulescu a profeţit atunci că va veni vremea când istoria îi va face dreptate ierarhului Nifon, lui şi altora. Dumnezeu le face dreptate prin orice rugăciune, prin orice lumânare şi prin orice bob de tămâie, dar forma concretă este îngrijirea mormântului. De aceea, cel mai important loc de pelerinaj este Mormântul Domnului, fără de care lumea nu ar fi ştiut să cinstească mormintele. Astăzi avem în faţă această mărturie”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Apoi, catafalcul a fost purtat de elevi ai Seminarului Teologic din Galaţi până în capela aşezământului, unde părintele profesor Mihai Săsăujan şi arhidiaconul profesor Ioan Caraza de la Facultatea de Teologie din Bucureşti împreună cu cercetătorul Ionuţ-Daniel Barbu au evocat personalitatea marelui arhiereu, precum şi eforturile deosebite depuse pentru recuperarea osemintelor sale din locul lui de înmormântare.
Sâmbătă, 25 septembrie, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru Episcopul Nifon în Capela fostului Palat Episcopal.
În continuare, în sala festivă a Muzeului Arhiepiscopal s-a desfăşurat simpozionul intitulat „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic şi patriot luminat”.
Sâmbătă seara, la ceasul Vecerniei, a fost organizată și o procesiune în care racla cu osemintele vrednicului de pomenire episcop, săculeţul cu pământ de la Mănăstirea Celic-Dere din judeţul Tulcea şi însemnele sale arhiereşti descoperite în mormântul din Capitală au fost purtate de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, fost Palat episcopal, către ctitoria sa, Catedrala Arhiepiscopală închinată Sfântului Apostol Andrei şi Sfântului Ierarh Nicolae.
Duminică, 26 septembrie, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai Armatei Române, a copiilor îmbrăcaţi în frumosul port popular, a conducătorilor aşezămintelor monahale din eparhie şi a numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele vicar eparhial Ionel Rotaru, părintele consilier eparhial Gelu Aron şi arhidiaconul profesor Ioan Caraza.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul gălăţean a săvârşit slujba de pomenire pentru depunerea osemintelor Episcopului Nifon Niculescu în cripta din peretele Catedralei Arhiepiscopale.
*Programul evenimentului istoric din municipiul Galați, dedicat Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos