Prima Denie din Săptămâna Mare la Catedrala Patriarhală
În seara zilei de duminică, 9 aprilie, la Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită prima Denie din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului. Denia reprezintă o slujbă specială a Utreniei, oficiată în seara premergătoare fiecărei zile, în cadrul căreia sunt amintite și actualizate evenimentele dramatice care au marcat ultima perioadă a vieții pământești a Mântuitorului Iisus Hristos.
La Denia din Sfânta și Marea Luni, la sinaxar s-a făcut pomenirea fericitului Iosif cel preafrumos, cel prin care au fost preînchipuite Sfintele Pătimiri ale Domnului, dar și a uscării smochinului neroditor, întâmplare relatată și în pasajul evanghelic lecturat.
Cuvântul de învățătură de la finalul slujbei a fost rostit de părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Acesta a vorbit despre semnificația primelor zile liturgice ale Săptămânii Mari: „Cu Denia din această zi inaugurăm Sfânta și Marea Săptămână. Fiecare dintre zilele acesteia are un context liturgic bine definit. Primele trei zile ale Săptămânii Mari ne amintesc de sfârșitul nostru, de sensul pascal al vocației noastre ca făpturi create de Dumnezeu. (...) Însemnătatea acestor trei zile este aceea că ele ne pun în față sensul ultim și definitiv al Paștelui, pe care ne pregătesc să îl înțelegem în dimensiunea sa plenară. Sensul acestor zile este sintetizat de troparul care se cântă acum: «Iată, Mirele vine la miezul nopţii şi fericită este sluga pe care o va afla priveghind; iar nevrednică este aceea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi, dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreunezi, ca să nu te dai morţii şi afară de Împărăţie să te încui; ci te deşteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti Dumnezeul nostru! Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi». Miezul nopții despre care vorbește troparul este momentul în care ziua veche își află sfârșitul și în care se face loc unei noi zile. De aceea, miezul nopții este pentru noi, creștinii, simbolul timpului în care trăim. Invitația noastră este de a fi veghetori și a priveghea. Pe de o parte, Biserica din care facem parte se află încă în lumea aceasta. Noi participăm la slăbiciunile și la tragediile lumii acesteia, ca popor al lui Dumnezeu. Pe de altă parte, suntem conștienți că adevărata natură și menire a Bisericii nu este din lumea aceasta, deoarece ea este mireasa lui Hristos. Misiunea Bisericii este aceea de a vesti și a descoperi oamenilor din lumea aceasta venirea Împărăției lui Dumnezeu și a unei zile noi. Odată cu venirea Mântuitorului Hristos și cu moartea Sa pe Cruce, Împărăția lui Dumnezeu a fost deja inaugurată și noi trăim deja ca fii ai acesteia de aici, de pe pământ”.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Luni seara, la sfârșitul Deniei din Sfânta și Marea zi Marți, va predica părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor.